En Sıcak Konular

Arap Birliği'nden Suriye’ye 48 saat süre

24 Kasım 2011 22:17 tsi
Arap Birliği, bugün toplantıda kararlaştırılan 'Arap Birliği inisiyatifini' uygulaması için Suriye'ye iki gün süre tanıdı

Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Arap Birliği Dışişleri bakanları Suriye'ye 'Arap Birliği inisiyatifini' uygulamaya koyması için 48 saat süre tanıdı. Arap Birliği ayrıca verilen sürede isteklerin yerine getirilmemesi durumunda Suriye'ye yaptırımlar uygulama tehdidinde bulundu.

60 yıldan bu yana her hangi bir Arap ülkesine karşı yaptırımlar uygulamayan Arap Birliği, bölgedeki değişimi göz önünde tutarak Suriye'ye karşı sert bir tutum takınmaya hazırlanıyor.

Arap Birliği'nin, Körfez ülkeleri ile aralarında ciddi problemler olan İran ile olan iyi ilişkileri ve Arap Baharı çerçevesinde yapılan gösterilere sert müdahale eden Esed yönetiminin aldığı askeri tedbirler nedeniyle, Suriye'ye karşı yaptırım kararı alması bekleniyor.

Tahrir olayları nedeniyle Kahire'deki bir otelde toplanan Arap Birliği ülkeleri dışişleri bakanları toplantısına, üyeliği askıya alınan Suriye katılmadı.

Suriye yönetimi 2 Kasım 2011 tarihinde Arap Birliği tarafından hazırlanan eylem planını kabul etmiş, ancak uygulamaya koymamıştı. Arap Birliği Suriye inisiyatifi askeri güçlerin şehirlerden çekilmesi, muhalefet ile diyalog ve gözlemcilerin ülkeyi ziyaretine izin verilmesi gibi maddeleri içeriyor.

Aradan geçen 22 günlük süre içerisinde Suriye'de güvenlik güçlerinin göstericilere ateşli silahlarla müdahalesinin devam etmesi ve onlarca göstericinin öldürülmesi üzerine Arap Birliği bu gün Kahire'de durum değerlendirmesi yaptı.

Körfez Ülkeleri Suriye aleyhinde Arap Birliği nezdinde aleyhte lobi çalışması yapıyor. Özellikle de Suudi Arabistan ve Katar yönetimlerinin Esed rejimine karşı tavır takındığı belirtiliyor.

Suriye yönetimin tanınan 48 saat içerisinde istekleri uygulamaya koymaması durumunda, Suriye'deki Arap ülkelerinin projelerinin durdurulması, banka hesaplarının dondurulması ve Suriyeli yetkililere ülke dışına çıkma yasağı getirilmesi gibi yaptırımlar gündeme gelecek.

Uzmanlar Mısır ve Libya'da olduğu gibi Arap Baharı'nın özellikle de Katar'ı bölgede önemli bir aktör haline getirdiğini söylüyor.

Abdullah Aydoğan Kalabalık/ Dünya Bülteni



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,954 µs