En Sıcak Konular

Libya'da yeni hükümet göreve başladı

24 Kasım 2011 16:53 tsi
Libya'da iki gün önce kurulan hükümet, bugün yemin ederek göreve başladı.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) tarafından başbakan seçilen Abdürrahim El Kib tarafından kurulan hükümet, ilk toplantısını bu sabah başkent Trablus'ta yaptı.

Toplantının ardından hükümet üyeleri düzenlenen bir törenle UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil'in karşısında tek tek yemin etti.
Yemin töreni sırasında Abdülcelil gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

-El Kib :"Bu hükümette tüm Libya temsil ediliyor"

Törenin ardından gazetecilere açıklama yapan Başbakan El Kib, hükümetin icraatlarının gelecek haftadan itibaren görüleceğini söyledi. El Kib, ilk işlerinin devlet kurumlarının yeniden oluşturulması olduğunu belirtti.

"Bu sabah yaptığımız toplantıda geleceğe yönelik çalışmaları ele aldık. Bütün hükümet üyeleri çok heyecanlıydı" diye konuşan El Kib, hükümette Libya'nın tamamının temsil edildiğini belirtti.

Libya'nın yeni hükümeti, ülkeyi Haziran ayında yapılacak ilk demokratik seçimlere kadar yönetecek. Hükümet aynı zamanda anayasanın hazırlanması için çalışma yürütecek.

Başbakan El Kib, önlerinde çok önemli bir 7 ay bulunduğunu belirterek, "Herkes bir an önce çalışmaya başlamak istiyor" dedi.
Bugün yemin eden Libya hükümetinin başbakan dahil 24 üyesi bulunuyor. Kabinede 2 de kadın bakan yer aldı.

-Bazı bakanlıklara sürpriz isimler-

El Kib'in seçtiği kabinenin, ülkedeki gruplar ve aşiretler arasındaki güç çekişmesini en aza indirmek için bazı sürpriz isimler içerdiği belirtiliyor. Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam Kaddafi'yi yakalayan askerlerin komutanı Usame Cuveli bu isimlerden biri olarak gösteriliyor. Cuveli savunma bakanlığına getirildi. Cuveli bugünkü yemin töreninde yer almadı.

Dışişleri Bakanlığına Libya'nın BM misyonundaki diplomatlardan birinin getirilmesi beklenirken, sürpriz bir isim olan Aşur Bin Hayal atandı. Bin Hayal, 1980'li yıllara kadar diplomat olarak çeşitli ülkelerde görev yaptıktan sonra, ülkenin muhalif hareketi içinde yer aldı ve ABD ve Kanada gibi ülkelerde bulundu.

Libya'nın Petrol Bakanı olan Abdürrahim Bin Yizi, İtalyan petrol şirketi Eni'nin eski yöneticilerinden. Bin Yizi ayrıca, Libya ulusal petrol şirketi NOC'de çalıştı.

Maliye Bakanı olan Hasan Ziglam, ABD'de eğitim gördü ve petrol şirketlerinde yönetici olarak görev yaptı.

Libya'nın kadın bakanları ise, Sosyal İşler Bakanlığına getiriler Mabruka Cibril ve Sağlık Bakanı olan Fatma Hamruşi. Hamruşi de yurt dışında eğitim alan isimlerden. Hamruşi, ABD'de doktorluk yapıyordu. Libya dışında bulunduğu için bugünkü törende yemin edemeyen bakanlardan biri de Hamruşi oldu.

AA

Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,737 µs