En Sıcak Konular

Çağlayan'dan Fitch yorumu

24 Kasım 2011 16:13 tsi
"Ficht'in yaptığı değerlendirme Türkiye'nin kredi notunu düşürmemiştir. Bunun iyi okunması gerekiyor. Sadece Türkiye'nin görünümünü pozitiften durağana getirmiştir"

Ekonomi Bakanı Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi not görünümünü “pozitif”ten “durağan”a çevirmesine ilişkin olarak, “Ficht'in yaptığı değerlendirme Türkiye'nin kredi notunu düşürmemiştir. Bunun iyi okunması gerekiyor. Sadece Türkiye'nin görünümünü pozitiften durağana getirmiştir” dedi. Çağlayan, kurumun sermaye yapısının sorgulanması gerektiğini de söyledi.

Çağlayan Conrad Otel'de dün başlayan 2. Boğaziçi Ekonomi Zirvesi'nin bugünkü oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu sene yüzde 7,5, yüzde 8'e yakın bir büyüme rakamı göreceğini söyledi.

Türkiye'nin 84 ülkenin kredi notu düşürülürken kredi notu iki kere artırılan tek ülke olduğuna işaret eden Çağlayan, şunları ifade etti:

“Dün itibariyle uluslararası derecelendirme kuruluşlarının yaptığı değerlendirme özellikle Fitch'in yaptığı değerlendirme, Türkiye'nin kredi notunu düşürmemiştir. Bunun iyi okunması gerekiyor. Sadece Türkiye'nin görünümünü pozitiften durağana getirmiştir. Bu gelişme şu demektir; 'not tekrar artırılmaya müsaittir' demektir.

Bu konudaki endişelerini dile getirmiş, ancak bu kuruluşun yüzde 60 hissesine sahip olan Fransa, uluslararası borçlanmada Almanya'dan 1,5 puan, İngiltere'den 1 puan daha fazla kredi faizi ile borçlanmaktadır. Türkiye için yapılan bu değerlendirmenin mutlaka Fransa ve diğer ülkeler için, bugün borç batağına batmış ülkeler açısından da objektif değerlendirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.”

"SERMAYE YAPISI SORGULANMALI"

Daha sonra kararla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, kararın ekonomiyi sıkıntıya sokacak nitelikte olmadığını ve kurumun sermaye yapısının sorgulanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin AB'nin 20 ülkesinden daha iyi mali performansa sahip olduğuna dikkat çeken Çağlayan, ülkenin uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olduğunu ve cari açık sorunuyla mücadelenin sürdürüldüğünü söyledi.

Cağlayan, cari açığın hedef alındığı bir teşvik mekanizmasının devreye alınacağını da belirtti.

Çağlayan, Fitch'in yaz aylarında 'Cari açık sorunu nedeniyle not artırım tarihi belirsiz' açıklamasının ardından "Fitch, yine 'Fitch'liğini yapmış..." değerlendirmesi yapmış ve bu ifade oldukça konuşulmuştu.



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs