En Sıcak Konular

Suyu eksi 48 derecede sıvı tuttular

24 Kasım 2011 16:04 tsi
Sıvı maddelerin, dondurucu soğuk altında bile akışkanlığını korumaya yönelik çalışmalarda, suyun donmadan sıvı tutulma derecesi eksi 48'e kadar düştü.

"Donmayan sıvı" araştırmaları çerçevesinde;  2006 yılında Japonya Hokkaido Üniversitesinde çalışan Japon bilim adamları bitki pigmentleri üzerinde yaptıkları çalışmalarla suyun eksi 10 derecede bile donmasını engelleyen bir madde keşfemişti.

Utah Üniversitesi Kimyacılarından Valeria Molinero ve Emily Moore ise Nature dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre saf suyu eksi 48 derecede bile sıvı tutmayı başardıklarını açıkladılar.

Sıcaklık sıfırın altına düştükten sonra suyun içinde buz çekirdekçiklerinin oluşmaya başladığını, bir süre sonra bunların kristalleşerek buzlanma meydana geldiğini belirleyen bilim adamları, biyologların soğuk iklimlerde donmadan yaşayan bitki türleri üzerinde yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçları kullanarak,elde ettikleri kimyasal madde sayesinde buzlanma esnasında kristallerin molekül bağlarını gevşeterek suyu daha uzun süre sıvı halde tutmayı başarabiliyorlar.

Saf suyun donuşunu simultuneleştirmek için yenibir bilgisayar programı geliştiren Utah Üniversitesi Kimyacılarından Valeria Molinero ve Emily Moore, yaptıkları çalışmalar sonucu suyu -48 derecede bile sıvı tutmayı başardılar. Geliştirdikleri bilgisayar programı yardımıyla su moleküllerinin ancak sıfırın altında 48 santigrat derecede küçük kümecikler oluşturduklarını, bu kümeciklerin oluşumundan sonra suyun donabildiğini tespit etti.

Suyun donabilmesi için, su moleküllerinin etrafına tutunabileceği partiküller olması gerekiyor. Ancak gerçek saf suda hiçbir yabancı madde bulunmadığı için su moleküllerinin, etrafına toplanacakları ilk adacığı kendilerinin oluşturması gerekiyor.

Araştırmacıların tepsipiten göre  sıfırın altında 48 santigrat derecede oluşan dört su molekülünün bir başka su molekülün etrafında toplanarak, donma için gerekli ilk kiristal iskeletini oluşturuyor.

Hatırlanacağı gibi 2011 Nobel Kimya Ödülü sıvıların katılaşmasını engelleyen yapılar ve kristalleşmeler konusunda araştırmalar yapan  İsrail Technion Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Dan Shechtman'a verilmişti.

Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs