En Sıcak Konular

Türkiye'nin Arap dünyasına bakışındaki paradigma kayması

24 Kasım 2011 15:20 tsi
Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Yasin Aktay, Kral Faysal Araştırma ve İslam Çalışmaları Merkezinde Arap-Türk ilişkileri ve Türk medyasının bakış açısına göre Arap baharı üzerine konuştu.

Türkiye’nin Arap dünyasına karşı tavrındaki değişimi, Adalet ve Kalkınma Partisinin 2007 seçimlerini kazanmasını takiben oldu.

Forumun Moderatörü Suudi Dış İlişkiler Uzmanı Abdullah Alshamri, Türkiye’nin politikalarındaki kaymayı memnuniyetle karşıladı. Türkiye’nin şimdi Orta Doğu’da önemli bir rol oynadığını ve Arap baharıyla oluşan siyasi boşluğu doldurduğunu söyleyen Alshamri, ne var ki Orta Doğu’da Türkiye’nin nüfuzunun artmasının bazı Arap devletlerinin oynadığı geleneksel roller pahasına olacağına dair endişeler bulunduğunu kaydetti.

Arap ülkelerinin, Türkiye’nin özellikle Filistin meselesindeki rolünden fayda sağlamaları gerektiğini ekleyen Alshamri, Türkiye’nin Irak’taki rolünün de aynı derecede önemli olduğunu belirtti.

Aktay ise Türklerin fikirlerindeki paradigma kaymasının, 1960’den 1997’ye kadar yaşanan ordu darbelerini takip ettiğini söyleyerek bunun AK Partinin seçim zaferiyle sonuçlandığını belirtti. Bu arada parti, ülkenin dış politikasını elden geçirirken kapsamlı reformlar gerçekleştirdi. Bir yandan da iktidarı elinde tutan Batılılaşmış elit kesimin de nüfuzunu en aza indirmeye çalıştı.

Bu, eğitim alanında reformlara yol açarak üniversitelerin sayısının 85’den 165’e çıkmasını sağladı. Parti, Türk ihracatının 28 milyar dolardan 140 milyar dolara çıkmasıyla sonuçlanan ekonomik inisiyatiflerde bulundu.

Aktay, siyasi ve ekonomik düzeyde partinin reformcu bir gündem uygulayarak büyük bir başarı elde ettiğini ve anayasal ve yasal değişiklikler yoluyla yolsuzluğu da azalttığını söyledi.

Dış politikadaki dönüşümden söz eden Aktay, Türkiye’nin Batı ile Doğu ve İslam ile Avrupa arasında bir köprü olarak önemli bir rol oynadığını anlattı. İslami medeniyetlere açılarak kültürel zenginliğini artıran Türkiye, Arap ülkeleriyle anlaşmazlıkları çözmeye çalıştı ve ayrıca Arap-Türk ilişkilerini daha da güçlendirmek için belli Arap ülkelerine uygulanan sınırlamaları azalttı.

Arap baharı hakkında ise Aktay, hem Türk hükûmetinin hem de medyanın Arap baharı hareketlerini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

BYEGM



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs