En Sıcak Konular

ABD'de büyük bankalar lobi bütçelerini arttırdı

24 Kasım 2011 12:39 tsi
Wall Street olarak adlandırılan Amerika'nın finans dünyasına başkan dahi söz geçiremez iken, bunun arkasındaki en büyük etken olarak Washington'daki bankalar için çalışan lobiler gösteriliyor.

Yeni bir çalışma bankaların Washington'daki lobi çalışmalarını arttırdığını ve bunun için de daha fazla maddi kaynak ayırdığını gösterdi.

Özellikle ülkenin 5 en büyük bankası geçen yılın ilk çeyreğine oranla bu senenin aynı döneminde lobi bütçelerini yüzde 12 oranında arttırdığı görüldü. Charlotte Observer gazetesinin haberine göre 2010 yılının ilk üç ayında D.C. deki lobi için 42 milyon dolar harcayan 5 büyük banka lobisi bu yılın aynı döneminde 47 milyon dolar harcadı.

Başkan Barack Obama'nın 2010 yılının yaz döneminde çıkarmak istediği bankalara mali disiplin getiren reform paketini kuşa çeviren banka lobileri, işi sıkı tutmaya devam ediyor. Özellikle Cumhuriyetçi Parti ile yakın dirsek temasında olan banka lobilerine Başkan Obama'nın da partisinden birçok seçilmişin yakın çalıştığı dile getiriliyor.

ASIL KORKU 185 MİLYAR DOLARIN EL DEŞİRTİRMESİ

Habere göre banka lobileri bu yılın ilk on bir ayında 100 milyon dolar harcadığını kaleme aldı. New York Times'da geçtiğimiz hafta çıkan bir haberin de, banka lobilerinin özellikle 17 Eylül'de başlayan Wall Street İşgal eyleminin ardından Washington'daki lobi çalışmalarına hız verdiğini yazdı.

Hufftington Post adlı internet haber portalında çıkan bir makalede ise banka lobilerinin yalnızca geçtiğimiz hafta içinde 850 bin dolar harcadıklarına dikkat çekildi. Banka lobilerine bir hafta içinde milyon dolar harcatan asıl korkuları ise sanıldığı gibi Wall Street İşgalcileri değil, Cg42 adlı danışmanlık şirketinin bir araştırması oldu.

Araştırmaya göre önümüzdeki yıl Amerika'nın en büyük 10 bankasının kaybı 185 milyar doları bulacak. Dev bankalara servet kaybettirecek neden ise bankamatik (debit card) kartlarından aldığı aidat olarak gösteriliyor. Danışmanlık şirketi, büyük bankaların müşterilerinden aldığı aylık ortalama 5 dolara tepki olarak milyonlarca Amerikalının önümüzdeki yıl daha küçük bankaları tercih edeceğini ileri sürdü.

Cg42 danışmanlık şirketi yine eylül ayının son haftasından bu zamana kadar 600 bin kadar müşterinin büyük bankalardaki hesabını kapatarak küçük bankalara yöneldiğine dikkat çekti. Şimdi büyük banka lobileri, Washington'a bankamatiklerden alınan aidatın tüm bankalar için zorunlu hale getirilmesi yolunda kanuni düzenleme yapmaları için bastırıyor.

cihan



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,209 µs