En Sıcak Konular

28 Şubat soruşturmasında tank da var brifing de...

24 Kasım 2011 11:53 tsi
28 Şubat soruşturmasında Savcı Bilgili, Sincan’da tankların yürütülmesinden, Batı Çalışma Grubu’nun fişleme iddialarına, Genelkurmay’ın yüksek yargı, rektör ve gazetecilere karargahta brifing vermesine kadar bir çok olayı mercek altına a

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin, 28 Şubat sürecine ilişkin başlattığı soruşturmayı 2011/243 sayılı hazırlık numarası üzerinden yürüttüğü ortaya çıktı.

Soruşturma kapsamında, Sincan’da tankların yürütülmesinden, Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) bir çok kişiyi fişlediği iddialarından Genelkurmay’ın yüksek yargı organları üyeleri ile rektörlere karargâhta brifing vermesine kadar bir çok olayın mercek altına alındığı öğrenildi. Bilgili’nin, yapılan suç duyurularında da geçen 28 Şubat sürecine ilişkin şu olayları incelediği öğrenildi:

Gazetecilere brifing

- Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, irtica kisvesi altında mütedeyyin vatandaşları PKK’dan daha tehlikeli ilan ederek, halkın büyük bir kısmını düşman ilan etti. Bu demeç, o tarihli basın ve yayın organlarında yer aldı.

- Yüksek rütbeli subaylar 22 Ocak 1997’de Gölcük’te toplanarak, irticanın iktidarda olduğunu tartıştıkları medyada haber yapıldı. Böylece anılan yüksek rütbeli subaylar meşru iktidarı ellerindeki silahlı güç tehdidi ile görevi başından uzaklaştırma iradesini ortaya koydu.

- Genelkurmay Başkanlığı 29 Nisan 1997’de yüksek Yargı üyeleri ile rektörleri Karargâh’a çağırarak, kendilerine ve gazetecilere ‘irtica brifingleri’ vererek, devletin temel organlarını etki altına almak suretiyle hükümeti çalışamaz duruma getirmek için ellerinden geleni yaptı ve nihayetinde hükümeti demokratik teammüllerin aksine görevi başından uzaklaştırdı.

Tankların yürütülmesi

- Din ve vicdan özgürlüğü kapsamında bulunan din eğitiminin engellenmesi bakımından, MGK’nın 28 Şubat kararlarının ardından oluşturulan cebirle 14 Ağustos 1997’de 8 yıllık kesintisiz eğitim kanunu kabul edildi. Bu kanunla imam hatip liseleri dahil meslek liselerinin ortaokul bölümleri kapatıldı.

- 4 Şubat 1997’de askeri bürokrasinin tepesinde bulunan şüphelilerden Çevik Bir, Doğu Aktulga ve Erdal Ceylanoğlu’nun emirleri ile Sincan caddelerinde tanklar yürütüldü. Sürecin önderlerinden olan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in, ‘Demokrasiye balans ayarı yaptık’ dediği basına yansıdı.

- 2001’de Kanal 6’da yayınlanan Ceviz Kabuğu programına katılan şüpheli dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, 28 Şubat’ın postmodern bir darbe olduğunu açıkladı. Böylece ilgili darbe suçunu işlediğini itiraf etti.

- BÇG, 28 Şubat kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetimi amacıyla kurulan bir yapıdır. BÇG, Güven Erkaya’nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde faaliyet göstermiştir. İllegal bu yapının fikir babası ise Çevik Bir’dir. BÇG’nin 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişlediği iddia edilmektedir.”

Arınç: Şikâyetçi olabilirim

Bursa’da TRT’nin canlı yayınına katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, soruşturma hakkındaki görüşlerini açıkladı. 28 Şubat sürecinin doğrudan mağduru olduğunu söyleyen Arınç, “Çok spesifik olaylar nedeniyle şikayetçi olmayı düşünürüm. Birileri bize o dönem zulmetmişlerdi.Bunun karşılığında onlar üzülsünler” dedi.

Milliyet

Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,582 µs