En Sıcak Konular

Mini MGK’nın perde arkası!

12 Haziran 2007 21:34 tsi
Mini MGK’nın perde arkası! Bugün tüm gözler Ankara’daki “mini MGK”daydı. Hükümetten Başbakan, Dışişleri Bakanı ve İçişleri Bakanı’nın katıldığı toplantıda, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı hazır bulundu. Peki, toplantı

Bir gün öncesinden basına sızmasıyla heyecan yaratan “güvenlik toplantısı” saat 17.00’de Ankara’da gerçekleşti. Terörün arttığı ve şehit cenazelerinin gelmeye başladığı, Türkiye’nin kızgınlığını terör örgütü PKK’nın yuvalandığı Kuzey Irak’a yönelttiği bir ortamda yapılan güvenlik toplantısı “acaba toplantıdan Kuzey Irak’a operasyon kararı çıkar mı” sorusunun ortaya atılmasına sebep oldu. Ancak beklenen olmadı.

Hükümet inisiyatifi kaybetmek istemiyor

Bugün tam da iyibilgi’nin söylediği gibi, bu toplantı artan terör ile etkisini kaybeden hükümetin inisiyatifi tekrar ele alarak Genelkurmay ile eşgüdüm içerisinde bu sorunun üzerine gideceğinin bir göstergesi. Hükümet artan PKK terörü sonrasında büründüğü suskunluğu önce Gül, daha sonra Erdoğan’ın çıkışlarıyla bozdu. Toplantı sonrasında yapılan açıklama ise iyibilgi’nin bugün toplantıdan önce yaptığı analizde ileri sürdüğü tez ile tamamen örtüşüyor. Toplantı sonrasında yapılan açıklamanın satır aralarına geçmeden önce iyibilgi’nin bugün yaptığı analize bakalım…

iyibilgi'nin analizi ile tamamen örtüştü!

İyibilgi’nin bugün yayınladığı analizde hükümetin kaybettiği inisiyatifi geri kazanmak için şu stratejiyi izleyeceği belirtiliyordu: "Hükümetin 'kaybetmekte olduğu' inisiyatifi geri almak için bu yolu izleyeceği, yani kararlılığını ve karar merciinin kendisi olduğunu vurgularken kurumlarla uyum içinde çalıştıkları mesajını vereceği Gül’ün röportajında ortaya çıktı."

Yani iyibilgi şunu vurguluyordu: Hükümet son olaylar karşısında inisiyatifi kaybetti. Bunu geri almak için karar merkezi olduğunu vurgulayacak, ancak Genelkurmay ile uyumlu çalıştıklarının altı kuvvetlice çizilecekti. Toplantı sonrasında yapılan açıklama iyibilgi’yi doğruluyor. Başbakanlıktan yapılan açıklamada üç konunun üzeri vurgulanıyor.

Tüm siyasi mülahazaların üstünde, çünkü…

Açıklamanın birinci maddesinde terörle mücadelenin “tüm çıkarların ve her türlü siyasi mülahazaların üstünde olduğu” vurgulanıyor. Hükümet bu ifade ile önceliğinin Türkiye’nin güvenliği olduğu, hiçbir siyasi kaygı nedeniyle ülkenin güvenliğini tehlikeye atmayacağı mesajını Genelkurmay’a iletiyor. Yani Genelkurmay’a “müsterih olun” diyor.

Genelkurmay ile uyum önemli, çünkü…

Açıklamanın ikinci maddesinde hükümetin Genelkurmay ile tam bir uyum içinde çalıştığı vurgulanıyor. Çünkü son yaşananlar toplumda “Genelkurmay Kuzey Irak’a girmek istiyor, ancak hükümet izin vermiyor” intibaını uyandırmıştı. Bunun iki sonucu vardı: 1. Hükümet ile Genelkurmay’ın arası açıktı, 2. AKP terörü kazımak için gerekli adamları atmadığı şeklindeki düşünce yüzünden oy kaybedebilirdi. Yani oylar milliyetçi partilere gidebilirdi. Hükümet Genelkurmay ile tam bir uyum içinde çalıştığını vurgulayarak, muhtıra sonrasında yaşanan gerginliklerin bu konuyla ilgisi olmadığını ve AKP’nin teröre Genelkurmay gibi baktığını ima etti. Bu madde hem topluma hem de hükümet ile ordu arasında gerginlik olduğunu ileri süren kimi basın kuruluşlarına bir mesaj niteliğinde.

Terörle mücadele demokrasi temelinde yürütülecek, çünkü…

Açıklamanın üçüncü maddesinde terörizmle mücadelenin, her zaman olduğu gibi demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde ancak böyle bir kararlılıkla ve tüm ilgili kurumların ortak katkısı ile gerçekleştirileceği belirtiliyor. Bu madde ile hükümet uyum içinde çalışacağız ancak inisiyatif bende olacak diyor. Daha doğrusu demokrasi ve hukuk vurgusu ile inisiyatifin siyaset kurumunda olacağının altı çiziliyor. Öte yandan Genelkurmay Başkanı’nın geçtiğimiz hafta “karar mercii hükümettir, yazılı emir bekliyoruz” şeklindeki sözleri zaten hatırlanıyor.

Hükümet inisiyatif aldı

Bu toplantı ile hükümetin terörle mücadelede inisiyatif aldığı ve son bir haftadır sürdürdüğü suskunluğu bozduğu belirtilebilir. Hükümet terör sorununun kendisini ciddi bir şekilde yaraladığını gördüğü ve kaybetmeye başladığı inisiyatifi geri almayı istediği için dün Abdullah Gül’ün bir gazeteye verdiği röportajla harekete geçmişti.


Açıklamanın tam metni:

Sayın Başbakanımızın başkanlığında, sayın Genelkurmay Başkanı, sayın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, sayın İçişleri Bakanı, sayın Kara Kuvvetleri Komutanı ve sayın Jandarma Genel Komutanı’nın katılımıyla Başbakanlıkta bugün yapılan toplantıda, bölücü terör örgütünün faaliyetleriyle ilgili mücadele başta olmak üzere genel güvenlik konuları ele alınmıştır

Toplantıda, terörle mücadelenin ülkemizin gündemindeki en öncelikli konu olduğu bir kez daha teyit edilmiş, bu konunun tüm çıkarların ve her türlü siyasi mülahazaların üstünde olduğu hususunda kimsenin kuşkusu bulunmaması gerektiği kaydedilmiş, halkımızın terör eylemlerine karşı her zaman birlik ve beraberlik içinde bulunduğu görülüp memnuniyetle not edilmiş ve bu dayanışma ruhunun ve karalılığın devam ettirilmesine dikkat çekilmiştir.

Toplantıda terörle mücadelede Hükümetimiz, TSK ve güvenlik kuruluşları arasındaki çalışmaların tam bir uyum ve eşgüdüm içerisinde yürütüldüğü bir kez daha tespit edilmiştir.

Terörizmle mücadelede, her zaman olduğu gibi demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde ancak böyle bir kararlılıkla ve tüm ilgili kurumlarımızın ortak katkısı ve işbirliği ile sürdürülecek, ülkemize yönelik tehdidin üstesinden gelinecektir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,120 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,733 µs