En Sıcak Konular

Kahraman bakkallar süpermarkete yenildi

12 Haziran 2007 17:42 tsi
Kahraman bakkallar süpermarkete yenildi Başımız sıkıştığında veresiye alışveriş yaptığımız, gitmediğimizde halimizi merak eden, mütevazi bakkallarımız süpermarketlere yenildi... Son 4 yılda 61 bin bakkal kepenk kapattı. Bakkallarmız tarihe karışıyor....

Hipermarket Yasası'nın bir yıldır beklemede kalması bakkaları vurmaya başladı. Süpermarket, hipermarket, grosmarket derken mahalle bakkalları bir bir kapanmaya başladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, son dört yılda yaklaşık 61 bin bakkalın mesleğini bıraktığını açıklarken, 1995 yılında 600 bin olan bakkal sayısı da 250 bine düştü. Meclis'te bir yıldan fazla süredir bekleyen Hipermarket Yasası yeni yasama dönemine kalırken, bakkal esnafın sorunlarına çözüm bulunamadı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 2004-2006 yılları arasında Türkiye genelinde 60 bin 938 bakkal esnafının mesleğini bıraktığını bildirdi.

Mağazalar kanunu tasarısı Meclis'te

Coşkun, Antalya Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürlüğü'nün verilerine göre de aynı dönemde Antalya'da kapanan bakkal sayısının 2 bin 420 olduğunu belirtti. Coşkun, 1990'lı yılların başlarında ivme kazanan marketleşme süreci ile birlikte, her türlü ihtiyaç malzemesinin satıldığı alışveriş merkezlerinin sayılarındaki artışın çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini söyledi. Bu sorunların giderilmesi için, büyük mağazaların kurulmaları, ticari faaliyette bulunmaları ve denetlenmelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Mağazalar Kanun Tasarısı'nın 24 Şubat 2006'da TBMM'ye gönderildiğini anımsattı. Coşkun, tasarının, tüketici haklarına, modern kentleşmeye ve rekabet şartlarına olumlu katkı sağlaması için valiliklerden belediyelere, iş adamlarından sendika ve sivil toplum örgütlerine kadar geniş bir kesimden görüş alındığını anımsattı.


Kilit vuruyor işsiz kalıyor

Türkiye Bakkkallar ve Bayiler Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, 57. hükümet döneminden bu yana bakkallar ve bayilerin sorunlarını sürekli dile getirdiklerini, ancak şu ana kadar kalıcı bir çözüm getirilmediğini söyledi. Hükümetlerin, "yabancı sermayeye engel olmayalım" diye savunma yaptığını dile getiren Palandöken, "Küçük sermayeli bakkallarımız yılda 5-6 milyar Bağ-Kur primi ödüyorlardı. Bunu çalışarak yapıyorlardı. Hipermarket Yasası çıkmadığı için mahalle aralarına bile büyük alış merkezleri kurulmaya başlandı. Burada sadece bakkallar zarar görmüyor, kasap, ayakkabı tamircisi, kuru yemişçi gibi küçük esnaf da zarar görüyor. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yok. Bakkallar haksız rekabet karşısında kapılarına kilit vuruyorlar. Yakında bu esnaf işsizlikten yeşil kart almak için devlete başvuracak” dedi.


“Ben de bakkallıktan geliyorum”

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, kendisinin de zamanında bakkallık yaptığını, daha sonra marketçiliğe geçtiğine dikkat çekerek, bakkallarla birlikte sektörün genelini kapsayacak bir yasanın zorunluluğuna dikkat çekti. Hipermarket Yasası'nın bu yasama döneminde yetişmediğini kaydeden Kiler, "Yasa tasarısı Genel Kurul'a gelmediği için bir görüş beyan etmedik. Ancak önümizdeki süreçte bu sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bakkalların geleceğini düşünmek zorundayız” dedi.


Herkes meslek bırakıyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, son dört yılda 60 bin 938 bakkalın kepenk indirdiğini belirterek, 1995 yılında 600 bin olan bakkal sayısının da günümüzde 250 bine düştüğünü kaydetti.

 


yenişafak



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs