En Sıcak Konular

Ruslar Mars konusunda başarısızlığı kabul etti

22 Kasım 2011 17:13 tsi
Rus yetkililer, 9 Kasım'da Mars'a gönderdikleri, ancak Dünya'nın yörüngesinde takılıp kalan uzay aracının başarısız olduğunu istemeyerek de olsa kabullendiler.

Rus uzay ajansı Roskosmos Başkan Yardımcısı Vitali Davidov, bu yılki başka başarısızlıklardan sonra 15 yıldır ilk kez giriştikleri gezegenler arası programın da başarısız olmasıyla ilgili açıklamasında, "Realist olmak gerek,  araçla bu kadar zaman iletişim kuramadığımıza göre, bu programı uygulama şansı artık pratikte bulunmuyor" dedi.

Mars'ın uydusu Phobos'a gönderdikleri Phobos-Grunt adlı aracın Mars'a doğru yola çıkmasına izin veren geçici "pencerenin" ay sonunda kapanacağını belirten Davidov, aracın gelecek pencereye kadar hayatta kalamayacağını, çünkü bir sonraki pencerenin iki yıl sonra açılacağını söyledi.

Mars ve Dünya arasındaki uzaklık iki yılda bir azalıyor.

Rus uzay kurumu yetkilisi, uzay aracının Dünya'ya düşeceği yer ve zamanı da tahmin etmeye çalıştıklarını belirterek, "Deneyimler bunun ancak son günlerde yapılabileceğini gösteriyor, aracın düşeceği yeri belirlemek daha önce olası değil" diye konuştu.

Rusya'nın uzay çalışmaları konusunda büyük umut bağladığı Phobos-Grunt uzay aracı Zenit füzesiyle Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden fırlatıldıktan sonra yörüngede takılıp kalmış, uzayın derinliğine açılmak için motorlarını çalıştıramamıştı.

DÜNYAYA DÜŞEBİLİR

Rus yetkililerin aracın bataryalarının tamamen tükenmeden yeni yazılım yüklenerek sorunun çözülmesi için üç gün zaman bulunduğu yönündeki açıklamasından sonra bazı uzmanlar, mühendislerin bunu başaramaması durumunda uzay aracının Dünya'ya düşen en tehlikeli uzay atığı olabileceği uyarısında bulunmuşlardı.

165 milyon dolar değerindeki uzay aracının bilgisayarıyla ilgili sorun giderilemezse dünyaya düşme tehlikesi bulunduğu bildirilmişti.

İsminin açıklanmasını istemeyen Rus kaynaklar, yetkililerin, büyük umut bağlanan bu uçuşun başarısız olmasından sonra bazı sorumluların aranabileceğini belirterek, bunun da Roscosmos'da bir reform yapılmasını, çok sayıda yetkilinin hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasına yol açabileceğini iddia etmişlerdi.

Rusya'nın Mars'ın uydularından Phobos'a numune alıp üç yıl içinde Dünya'ya getirecek uzay aracıyla, uzun bir süredir Batılılara bıraktığı Kızıl Gezegen'in keşfine yeniden başlayarak gezegenler arası seyahatlerde başarı kazanmak istediği yorumu yapılıyordu.

25 YILLIK BEKLEYİŞ SONA ERMEDİ

Mars'a yaklaşık 10 bin kilometre mesafede yörüngede bulunan Phobos'un kökenini ve Mars'ın atmosferini inceleyecek Phobos-Grunt, bunun için numune toplamaya yarayacak bir bilimsel alet ve Dünya'ya dönüşü için modülün bulunduğu bir sondayı da beraberinde götürüyordu.

Rus uzay aracı bunun yanı sıra Mars'ın yörüngesine Çin'e ait Yinghuo-1 uydusunu yerleştirecekti.

Rusya için son derece önemli olan bu program, Kasım 1996'da fırlatılan Mars 96 uzay aracının başarısız olmasından bu yana ilk gezegenler arası seyahat olacaktı.

Kızıl Gezegen'e ilgisi son dönemde artan ve geçen ay Mars yolculuğunun simülasyonu için 6 gönüllünün 520 gün süreyle kapatıldığı uzay aracı simülasyonundan çıktığı Rusya, son başarılı gezegenler arası uzay programını, 1986'da Venüs'ü ve Halley kuyruklu yıldızını keşif için gönderdiği Vega uzay araçlarıyla yerine getirmişti.

A.A.



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs