En Sıcak Konular

Moldova’da barış rüzgârları

22 Kasım 2011 16:30 tsi
Transdinyester bölgesinin lideri olan Igor Smirnov ile 2006 da kesilen barış görüşmelerini başlatan Moldova başbakanı Filat, görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi.

Moldova’da Romence konuşan halk ile Rusça konuşan halk arasındaki tarihi anlaşmazlık nihayet çözülmeye başlandı.

Moldova yönetimi, ülkeden tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesi ile müzakerelere gelecek hafta yeniden başlanacağını açıkladı.

Moldova Başbakanı Vlad Filat'ın ofisinden yapılan açıklamada, ayrılıkçı lider Igor Smirnov ile Bender'de dün geç saatlerde yapılan görüşme sonrası müzakerelerin yeniden başlamasına karar verildiği bildirildi.

30 Kasım'da Litvanya'da yapılacak görüşmede, Rusya, Ukrayna, AB ve ABD'den de temsilcilerin olacağı kaydedildi.

Başbakan ile Smirnov arasındaki görüşme, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı arabuluculuğuyla yapıldı.

Moldova'dan 1990 yılında tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester'in statüsüyle ilgili müzakereler 2006 yılında kesilmişti.

NEDEN SAVAŞIYORLAR?

Moldovya içinde kendi bağımsızlığını ilan eden de-facto bir cumhuriyettir. Kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi olan bölge, Birleşmiş Milletler üyesi hiç bir devlet tarafından tanınmamaktadır. Osetya ve Abhazya tarafından tanınmaktadır.



Transdinyester Cumhuriyet Muhafızları, militan gruplan ve Rusya’nın 14. ordusu tarafından desteklenen Kazak Birlikleri ile Moldova polisi ve askerleri arasında kısa süren ve limitli savaş sürecini tarif eder. 80'lerde başlayan değişim rüzgarları ve etnik ayrılıklar sovyetlerin çeşitli bölgelerinde gittikçe daha güçlü hissedilmeye başlanmıştı.

Sıcak çatışmalar 1990 yılının Kasım ayında Dubăsari ve Bender’de de başlamıştır. Çatışmalar yeni kurulan Moldova devletinin 1 Mart 1992 tarihinde Birleşmiş Milletler’e üye olmasıyla şiddetlenmiş ve yaz ayının başlarına kadar devam etmiştir.

Rus silahlı kuvvetleri çatışmalara General Aleksander Lebed komutasında katılmış ve Moldova güçlerine büyük kayıplar verdirmiş ve bu kayıplar karşında geri çekilmeye mecbur kalan Moldova güçleri ateşkes ilan etmek zorunda kalmıştır.

Bu savaş sonucunda Transdinyester tarafından 1544 ve Moldova Cumhuriyeti tarafından 1904 kişi kayıp olmuş. 21 Temmuz 1992 tarihinde taraflar arasında ateşkes ilan edilmiş ve bugüne kadar her iki taraf da ateşkes kararına uymuştur.Ancak durum hassasiyetini korumaktadır ve gerginlikler yaşanma potansiyeli devam etmektedir. Çünkü Moldova tarafının bögledeki Rus askerlerinin çekilmesi için Avrupa ve dünya kamuoyunda defalarca üstelemiş ancak istediği sonucu alamamıştır.

Ateşkes ilanından beri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı himayesinde taraflar arasındaki görüşmeler devam etmektedir. Bölgedeki durumun tansiyonu hala devam etmekle birlikte güç dengelerinin ve değişen siyasi stratejilerin etkisiyle günümüzde daha sakindir.



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,632 µs