En Sıcak Konular

CHP'li vekiller 'İzmir' için komisyonu terketti

22 Kasım 2011 14:14 tsi
CHP'li 9 milletvekili, İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonu protesto amacıyla komisyonu terk etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2012 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında, 9 İzmir milletvekili, İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonu protesto etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın sunumunun ardından ayağa kalkan CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu,  ''Sayın Bakanım sizi izlemeye 9 İzmir milletvekili olarak geldik. İzmir'in hakkına sahip çıkmalısınız. İzmir çok güzel bir kent'' dedi.

''Bu sabah yine İzmir Büyükşehir Belediyemizde kasırga esti. Suçumuz varsa hesabını veririz. İzmir'e sahip çıkın'' diyen Aslanoğlu'nun bu sözleri üzerine diğer CHP'li milletvekilleri de ayağa kalkarak hep bir ağızdan operasyonu eleştirdiler.

Bu operasyon kapsamında 40'ın üzerinde kişinin gözaltına alındığını, ayrıca bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, İzmir'in EXPO adaylığı için Paris'te bulunduğu sırada operasyonun sürdürülmesinin yanlış olduğu görüşünü dile getiren milletvekilleri, Günay'dan müdahale etmesini istedi. Milletvekilleri, operasyonun milletvekili seçimlerine 45 gün kala başlatılmasının da yanlış olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Lütfi Elvan da ''Sayın milletvekilleri, dinlemek isterseniz oturun, düşüncenizi aktardınız. Ben herkese müsamaha gösterdim. Burası Plan ve Bütçe Komisyonu, İzmir ile ilgili bir sıkıntınız varsa basın açıklaması yaparsınız, basın toplantısı yaparsınız. Sayın Bakan İzmir Milletvekilidir ama değerli arkadaşlar burası teknik bir komisyondur'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ise ''Sayın Bakanı dinlemiyoruz, protesto ediyoruz. Bu uygulamaların durdurulmasını istiyoruz. Sayın Bakandan dinleyecek bir çift söz yoktur'' dedi. Daha sonra CHP'li milletvekilleri komisyon toplantısından ayrıldı.

''İzmir'de Expo'yu çok önemsiyorum''

Sunumunun ardından CHP'li 9 İzmir milletvekilinin tepkisi üzerine Bakan Günay, ''Arkadaşlarımın hassasiyetini ve tepkilerini anlıyorum. Arkadaşlarımız da geldiler, benim biraz önce herkesin sessizce dinlediği sunumumdan sonra basında bir tepki olarak yer alacak açıklamalarını yaptılar'' dedi.

 ''Zannediyor musunuz ki bugün İzmir milletvekili olan iki bakan kendi bütçelerinin görüşüleceği gün böyle bir olayın İzmir'de cereyan etmesinden memnun olabilirler ve bunu isteyebilirler'' diyen Günay, şöyle konuştu::

''Bu herhalde akla aykırı bir şeydir. Aynı şeyi biz seçim eşiğinde de yaşadık. Ben ve milletvekili aday arkadaşlarım İzmir'de bütün siyasi partileri ziyaret ettik. Tam bunların ertesinde yine bir operasyon İzmir belediyelerine başladı ve İzmir siyaseti bir anda allak bullak oldu. Ben o zaman da bu tür bir gerginliğin, bu tür bir soruşturmanın yaşanmasının zamanlama açısından bize çok zarar verdiğini ve bizi rahatsız ettiğini söyledim. Bugün de aynı şeyi söylüyorum. Ben İzmir'de Expo'yu çok önemsiyorum. İzmir'de Expo'yu ilk söyleyen insanlardan biriyim. İzmir Exposuyla ilgili başvuru parasını ben Bakanlığımızın bütçesinden kimseyi aramadan yaptık. Paris'teki en büyük Türk bürosunu Expo için hazırlıyoruz.

Bu ortamda böyle bir tartışmanın açılmasından ben hoşnut olabilir miyim? Arkadaşlarımız tepkilerini söylüyorlar bunu anlıyorum ama 'müdahale et' ya da 'dinleyeceğimiz hiçbir kelime yoktur, gitsin müdahale etsin' gibi açıklamalar Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının neresinde karşılık bulabilir. Bunu çok merak ediyorum ben aynı zamanda hukukçuyum. Türkiye'de yasama, yürütme, yargı ayrılığı var yani bir parlamento üyesinin bir hükümet üyesinin bir savcıya telefon etmesi, müdahale etmesi böyle bir şey yapmak mümkün mü?

Bir hatırlatma yapmak isterim ben İzmir'de seçimler eşiğindeki operasyondan rahatsızlığımı dile getirdim. Bir soruşturmanın içeriğini ancak hukukçular soruşturmayı yapanlar bilebilir. Soruşturmanın içeriğiyle ilgili ben bir kanaat söyleyemem. Elbette ben zamanlama ve usulü eleştirebilirim.''

AA

Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,995 µs