En Sıcak Konular

'Geçmişini bilmeyenin geleceği karanlık'

22 Kasım 2011 14:13 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Geçmişini bilmeyen, geçmişiyle yüzleşmeyen, geçmişten ders almayan milletlerin geleceği de karanlıktır'' dedi.

Bakan Ergin, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünce Afyonkarahisar'daki bir otelde düzenlenen 2. Hizmet İçi Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ceza ve infaz kurumlarının geçmişte yaşanan olumsuzluklarının 3 ana nedeni olduğunu söyledi.

Sorunları ''Yaratılanı severiz Yaradan'dan ötürü'' anlayışıyla insanı merkeze alan bir yaklaşımla ele aldıklarını ifade eden Bakan Ergin, şunları kaydetti:

''Geçmişini bilmeyen, geçmişiyle yüzleşmeyen, geçmişten ders almayan milletlerin geleceği de karanlıktır. Ceza infaz kurumlarının geçmişinde isyan, firar, rehin alma, tehdit ve adam öldürme gibi suçlar yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sorunlar, kalabalık koğuş sistemi, büyük şehirlerde yeterli sayıda ceza infaz kurumu bulunmaması, teknolojik güvenlik önlemlerinin kısıtlılığı gibi fiziki yapılanmanın yetersiz olmasıdır, bunların yanında ceza infaz kurumlarının ihtiyaç duyulduğunda ulaşılmakta güçlük çekilen, dağınık genelgelerle yönetilmek zorunda kalınmasıdır. Uygulamayı kolaylaştıran derli toplu bir mevzuatın bulunmamasıdır. Hem sayı hem de eğitim bakımından yeterli personel bulunmamasıdır. Anılan sorunların var olduğu bir ortamda hükümlünün suçlu davranışını fark ederek bunu değiştirmesi ve bir meslek veya sanat öğrenmesine yönelik eğitim ve iyileştirme faaliyetlerini yapmasının mümkün olmaması nedeniyle infaz hizmetleri alanında reform yapılması zorunlu hale gelmiştir. İnfaz sistemimizde olumsuz algılarla öne çıkan, Ankara'da Ulucanlar, İstanbul'da Bayrampaşa kapalı ceza infaz kurumları kapatılmış, Ulucanlar Kapalı Ceza İnfaz Kurumu müze haline getirilmiştir. Koğuş sistemine dayalı olan 73 ceza infaz kurumu oda sistemine dönüştürülmüştür.''

-Cezaeevlerinin kısa vadedeki çözümleri-

Bakan Ergin, cezaevlerindeki kapasitenin yetersiz olduğunun farkında olduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Sorunun 5 yıllık kısa vadede çözümü amacıyla hazırlanan planlama gereğince 2011'de 17 ceza infaz kurumunun hizmete açılmasıyla 10 bin 686 kişilik, 2012'de 24 ceza infaz kurumunun hizmete açılmasıyla 9 bin 850 kişilik, 2013'te 41 ceza infaz kurumunun hizmete açılmasıyla 20 bin 456 kişilik, 2014'te 23 ceza infaz kurumunun hizmete açılmasıyla 9 bin 900 kişilik, 2015'te 33 ceza infaz kurumunun hizmete açılmasıyla 17 bin 700 kişilik olmak üzere 68 bin 592 kişilik kapasite oluşturularak toplamda 184 bin 147 kişilik kapasiteye ulaşılması, çağdaş infaz rejimine uygun olmayan, toplam 15 bin 697 kişilik kapasitesi bulunan küçük ilçe ceza infaz kurumlarının da bu süreçte kapatılarak net olarak 168 bin 450 kişilik kapasiteye ulaşılması planlanmıştır.

-Ceza infaz sistemi ve kurumlarının standartları-

Ergin, 2003'ten bu yana çağdaş infaz rejimine uygun olmayan, şehir yerleşim merkezi içinde kalan, yeterli eğitim ve iyileştirme çalışması yapılamayan ve kaynak israfına yol açan 189 ilçe ceza infaz kurumunun kapatıldığını bildirdi.

Bakanlık olarak fiziki yapıdaki bütün bu iyileştirmeler ile kamu hizmetinin kalite ve etkinliğinin artırılması, adalet hizmetlerinin iyileştirilmesi, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti gerekleri çerçevesinde ceza infaz sistemi ve kurumlarının uluslararası standartlara kavuşturulmasını amaçlandıklarını kaydeden Bakan Ergin, şöyle konuştu:

''Ancak infaz hizmetlerinin amacı, modern binalar yapıp suçlu davranışı gösteren insanları buralara kapatarak toplumdan izole etmek değildir. İnfazın asıl amacı hükümlünün suç davranışının farkına vararak yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumlarını kolaylaştırmaktır. Hükümlülerin sonsuza kadar ceza infaz kurumlarında tutulamayacağını, mahkemeler tarafından verilen ceza sürelerinin sonunda salıverileceğini asla unutmamalıyız. Salıverilmelerinden sonra, sosyal alanların tamamında birlikte yaşayacağımız, kaldırımları paylaşacağımız, komşuluk yapacağımız bu insanların işlediği suçun farkına varmasını sağlamadan yeniden suç işlemelerinin önlenmesi mümkün değildir. Bunu sağlayacak eğitim ve iyileştirme faaliyetlerini yürütmek bizim en zor görevimizdir.''

Mevzuatta yaşanan dağınıklığın ve yetersizliğin ortadan kaldırılması amacıyla 2005'te 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un çıkarıldığını hatırlatan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kanunun doğru anlaşılmasını sağlamak üzere Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük ile uygulamayı göstermek amacıyla 10 genelgenin yürürlüğe konulduğunu kaydetti.



AA

Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,816 µs