En Sıcak Konular

Mısır'da hükümet belirsizliği

22 Kasım 2011 13:39 tsi
Mısır’da Cuma gecesi başlayan şiddet olaylarının dün geçici hükümeti istifaya sürüklemesinin ardından Kahire’de hükümet belirsizliği sürüyor. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi (SCAF), politik grupları acil kriz toplantısına çağırırken, geçici h

Askeri yönetim karşıtı gösterilerin beşinci gününe girdiği Mısır’da, geçici hükümetin dün SCAF’a istifasını sunmasının ardından MENA haber ajansına konuşan kabine sözcüsü Muhammed Hegazi, "İstifa kararı kesinleşene kadar hükümet görevini yapmayı sürdürecektir" dedi.

MISIR'DA GERGİNLİK DEVAM EDİYOR

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra bağımsız El Şuruk gazetesi, SCAF'ın geçici hükümetin istifasını kabul ettiğini duyurdu. Mısır devlet televizyonu ise son dakika haberinde SCAF’ın hükümetin istifasını kabul etmediğini bildirdi. Enformasyon Bakanı Usame Heikal ise “istifa konusunda askeri konseyin henüz bir karar vermediğini” açıkladı.

Yaşanan gelişmeler üzerine SCAF, bugün bir milyon kişinin katılması beklenen bir miting düzenleyecek siyasi gruplara acil kriz toplantısı çağrısı yaptı. Müslüman Kardeşler örgütü, ordunun çağrısına yeşil ışık yakarken, düzenlenecek mitinge katılmayacağını açıkladı.

EL BARADEY’E TEKLİF

El Youm El Sabe gazetesi, SCAF’ın ulusal geçici hükümet için devlet başkanı adaylarından Muhammed El Baradey’e teklif götürmeyi planladığını öne sürdü. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) eski genel sekreteri olan El Baradey, devlet başkanlığı için en güçlü isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

Gazete, politik kaynaklara dayandırdığı haberinde, kurulması düşünülen yeni hükümetin üyelerinin henüz belirlenmediğini belirtti.

CAN KAYBI 30'U AŞTI

Geçici hükümetin, askeri konseye istifasını sunmasının ardından Mısır sokakları yine şiddete teslim oldu. Sabahın erken saatlerinde yaşanan çatışmalarda yaralananlar olduğu belirtilirken, Tahrir Meydanı’na ambulansların girip çıktığı görüldü.

Tahrir Meydanı'nda Cuma gecesinden bu yana protestolarını sürdüren kitleye polisin sert müdahalesi sonucu, son rakamlara göre en az 33 kişi hayatını kaybetti, 1000'den fazla kişi de yaralandı.

Yaşanan çatışmalar sonucu önümüzdeki hafta başlayacak seçim sürecine de gölge düştü. Birçok parti ve bağımsız aday şiddet olaylarına tepki olarak seçim kampanyalarını iptal etti.

İNSAN HAKLARI SUÇLAMASI

Uluslararası Af Örgütü, “Mısır’ın askeri liderlerinin insan haklarını korumakta başarısız olduğunu ve Hüsnü Mübarek rejiminden daha büyük insanlık suçları işlediği” eleştirisinde bulundu.

Mısır’daki siyasi gruplar ise bugün büyük bir miting çağrısı yaparak, ordudan siyasi kontrolünü sivil yönetime aktarması için baskı yapılmasını istedi.

DOKTORLARDAN YARDIM ÇAĞRISI

Kahire'deki ünlü Tahrir Meydanı'nda çatışmalar devam ederken, gönüllü doktorlar, yaralı sayısının artması üzerine meslektaşlarına yardım çağrısında bulundu.

Tahrir Meydanı'nda kurulan seyyar hastanede görev yapan doktor ve sağlık personeli, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinden meslektaşlarına, "Olaylarda yaralanan ve polisin attığı gazdan etkilenenlerin sayısı artıyor. Sayı bizim müdahale edemeyeceğimiz kadar yükseldi. Onurlu doktorları burada göreve bekliyoruz" diye seslendi.

Hurriyet

Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs