En Sıcak Konular

Suriye’den BM’nin kınama tasarısına tepki!

22 Kasım 2011 13:39 tsi
Suriye rejiminin sekiz buçuk aydır halkı bastırmak için uyguladığı şiddeti kınama gayesiyle Almanya’nın sunduğu karar tasarısı Suriye tarafından tepkiyle karşılandı. Suriye’nin BM büyükelçisi bu ‘Suriye’ye karşı bir savaş ilanıdır&

Suriye’nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi Beşşar Caferi, Suriye hükümetinin ülkede demokrasi talebiyle sekiz aydır gösteriler düzenleyen protestoculara karşı uyguladığı şiddet kampanyasını kınayan karar tasarısını eleştirdi. Caferi bu tasarıyı ‘Şam’a karşı savaş ilanı’ olarak nitelendirdi.

Caferi, Birleşmiş Milletler’in insan hakları Genel Kurul Komitesi karşısında yaptığı konuşmasında ‘bu tasarı, Suriye’ye siyasi, medyatik ve diplomatik savaş ilanı konumundadır’ dedi.

Suriye elçisi ayrıca bu savaş ilanının Suriye’de karar alma sürecinin bağımsızlığını etkilemeyi ve ulusal siyasi gündemi yolunda ilerlemesini engellemeyi hedeflediğini savundu.

Bu karar tasarısını BM’nin insan hakları komisyonuna Almanya sunmuştu. Şeklini Almanya, İngiltere ve Fransa’nın verdiği karar tasarısını benimseyen 61 ülke arasında beş de Arap ülkesi bulunuyor.

Almanya’nın BM büyükelçisi Peter Witting, karar tasarısının oylamaya sunulması çağrısında bulunarak BM üyesi ülkelerin bu çabayı onaylamaları ve böylece Suriye’ye güçlü bir mesaj göndermelerinden yana duyduğu umudu dile getirdi. Witting, Suriye’de uygulanan şiddetin ve insan hakları ihlallerinin durdurulmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Karar tasarısı, Suriye yönetiminin sistematik olarak işlemeye devam ettiği ciddi insan hakları ihlallerini şiddetle kınıyor. Bu ihlallerin arasında da gelişigüzel idamlar, göstericilere ve insan hakları savunucularına karşı aşırı şiddet kullanımı, zulme maruz kalmaları ve öldürülmeleri yer alıyor.

Beş Arap ülkesi tasarıyı destekliyor

Tasarı ayrıca, Suriye yönetimini tüm insan hakları ihlallerine acilen son vermesi, vatandaşları koruması, insan haklarının gereklerini yerine getirmesi çağrısında bulunuyor. Aynı şekilde tüm şiddet eylemlerini sona erdirmeye ve uyuşukluk göstermeden Arap Birliği’nin çalışma planını uygulamaya davet ediyor.

Tasarıyı yaklaşık 60 ülke destekliyor. Destekçi Arap ülkeler ise şöyle: Bahreyn, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün ve Fas.
Suriye’de bu yılın Mart ayının ortasında başlayan geniş çaplı protesto gösterilerinde şu ana kadar 4500’den fazla kişinin hayatını kaybettiğine işaret ediliyor.

Öte yandan üst düzeyli Avrupalı kaynaklar Suriye Halk Sarayı’nın, üç istihbarat biriminin, askeri iletişim merkezlerinin, mühimmat depolarının, füze fırlatma platformlarının, radarların, dördüncü birlik karargâhlarının, üst düzey yetkililerin, subayların ve Suriye rejimi destekçilerinin evlerinin hepsinin Suriye’ye uygulanması planlanan hava ambargosunun hedef listesinde yer aldığını açıkladı. Kaynaklar, hava denetimini Arap güçlerinin gerçekleştireceğini, Türkiye’nin katılımının ve Amerika’nın desteğinin de söz konusu olabileceğini ifade etti.

Kuveyt Ra’y gazetesinin elde ettiği bilgilere göre Avrupalı kaynaklar şöyle dedi: ‘Bahsi geçen Suriyeli hedeflerin izlenmesi ve emniyet güçlerinin hareketlerinin ortaya konması Başkan Beşşar Esad’a bağlı askeri mekanizmanın 24 saatten az bir sürede felce uğratılmasını sağlayabilir.’



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,554 µs