iyibilgi özel " /> iyibilgi özel "/>

En Sıcak Konular

Akdeniz'i hallettik, Pasifik kaldı.

22 Kasım 2011 11:44 tsi
Akdeniz'i hallettik, Pasifik kaldı. Tatlı rekabet faydalı da olabilir! iyibilgi özel

iyibilgi Ankara

Artık ABD’nin ağırlığını Akdeniz ve Ortadoğu’dan Pasifik’e yani Çin’e çevirmesine mi bağlarsınız yoksa İsrail ile Türkiye’nin rekabetini ‘küresel pazara’ da açmasına mı, veya sadece tesadüfler ile hayatın akışına mı.. Karar sizin.

Fakat iki ülke yani İsrail ile Türkiye uzak coğrafyalarda da kendi oyunlarını kuruyor ve tercihlerini yapıyorlar. Bu bölgede Kore-doğal ve tarihi olarak-Türkiye’ye çok yakın bir ülke. Çin ve Japonya’nın ‘arasında kalıyor’. ‘Sarı deniz’i kucaklıyor ki, stratejik kelimesi burası içindir diyebiliriz.

Vietnam ise İsrail’e daha yakın duruyor. Onların ilişkileri çok eski değil ama yine de kuvvetli sayılabilir. Keza Vietnam’ın stratejik coğrafyası da hayli kuvvetli Güney Çin Denizi’ni sırtlıyor ve Pasifik’e açılan koridorda burun veriyor.

Haritaya bakınca görülüyor ki, böylece Türkiye ve İsrail sanki Japonya ile Çin arasında kalan hayli önemli ve tartışmalı bir alan ile Doğu ile Batı hatlarına bölgeyi ilgi duyuyor gibi gözüküyor.

Vietnam-İsrail ilişkileri dediğimiz gibi nispeten yeni. 1990’lı yıllarda başlamış. Geçtiğimiz yıl Vietnam iki ülke ilişkilerini yükseltecek bir programı onayladı. Böylece İsrail’den ülkeye çok sayıda üst düzey yetkili akmaya başladı.

Ticani ilişkiler de patladı ve aynı yıl 220 milyon doları aştı. Ansiklopedik söylemek gerekirse. Vietnam İsrail’e tekstil ve tarım ürünleri veriyor. İsrail'den yüksek teknoloji ürünleri, kimyasal maddeler ve gübre ithal alıyor.

 

Keza İsrail, Vietnam'a 100 milyon dolar değerinde destek kredisi veriyor. İşbirlikleri içinde İsrail’in, Vietnam'da kendi teknolojisini kullanarak tarım üzerine yeni projeler geliştirmesi, pilot çiftlikler kurması da mevcut. Şu an 1000 Vietnamlı işçi de İsrail de ve öğrenciler de karşılıklı eğitim programlarına tabi tutuluyor.

Türkiye-Güney Kore ilişkisine gelince. İki ülke arasındaki tarihi sevgi bağını herkes biliyor zaten. Son zamanlardaki temaslar da öyle!

Mesela,  TCG Gemlik Fırkateynimiz daha bu Ağustos’ta Pusan Limanı’nırdaydı.  Hemen iade-i ziyaretti oldu ve Kore Donanması’ndan 2  savaş gemisi Ekim’de İstanbul'a geldi.

Kore Cumhuriyeti Genelkurmay II nci Başkanı Koramiral KIM Yung Du da, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet ÖZEL'i sadece bir ay sonra makamında ziyaret etti. Hatta kendisine bir liyakat madalyası da verildi.

Bir Türk generali de Kore Savunma Bakanı’nı ziyaret etti ve hemen ardından da iki ülke arasında hallice anlaşmaların işareti gelmeye başladı. Bunların içinde Güney Kore'ye 36 adet Atak (T-129) helikopteri satılması ve ortak savaş uçağı yapımı da var.

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,896 µs