En Sıcak Konular

Türkiye sınıfta kaldı!

22 Kasım 2011 09:39 tsi
Türkiye sınıfta kaldı! 'Uluslararası Af Örgütü Kara Mayınları Dünya ve Türkiye Raporu'nun yarın açıklanacak Türkiye raporuna göre Türkiye mayınla mücadelede sınıfta kaldı.

Türkiye'de 1 milyon mayının hâlâ toprak altında olduğunu ortaya koyan raporda, öncekiGenelkurmayBaşkanı Işık Koşaner'in "Kontrolsüz mayın döşedik" itirafı da yer alıyor

Yeni Şafak yarın açıklanacak "Kara mayınları Dünya veTürkiyeRaporu"nun detaylarına ulaştı. Türkiye'de 1 milyon mayının hala toprak altında olduğunu ortaya koyan raporda, önceki Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner'in "Kontrolsüz mayın döşedik" itirafıyla, Hakkari-Çukurca'da döşettiği mayınlarla 6 askerin şehit olmasına neden olan Tuğgeneral Zeki Es'te yer alıyor. Ottowa sözleşmesine göre 2014'e kadar tüm mayınları temizlemesi gereken Türkiye'nin, bu konuda hiçbir somut atamadığı belirtilerek, "Türkiye 2014'te ek süre isteyecek" deniliyor.

RESMİ RAPOR YARIN

Ottawa Sözleşmesi ihlalleri, meydana gelen kara mayını olayları ve kurbanları bir raporla dünya kamuoyu ile paylaşılıyor. "Kara mayınları Dünya ve Türkiye Raporu" yarın açıklanıyor. Raporun Türkiye bölümü, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nce yapılacak ortak basın açıklamasıyla duyurulacak. Yarın Taxim Hill Hotel'de saat 12.00'da yapılacak ortak basın açıklamasınaİstanbulTabip Odası, Mazlumder İstanbul Şubesi, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Sosyal Demokrasi Vakfı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği gibi STK'lar da katılacak.

MAYIN KARNESİ ZAYIF

Uluslararası Af Örgütü'nün Kara Mayınları'na ilişkin Türkiye raporunda Türkiye'deki mevzuat, mayın temizliğinin ne zaman başlayacağı ile ilgili konu başlıklarının yanısıra, stoklardaki mayınların imha edilip edilmediğini de ortaya koyuyor.

Mayın nedeniyle yaşamını yitiren, sakat kalan ya da patlamadan etkilenen mağdurlarla ilgili gerekli yasal düzenlemelerin yapılmadığının da altının çizildiği raporda "Türkiye'nin kara mayınları sadece Suriye sınırından oluşmuyor. Türkiye, diğer bölgelerdeki mayınları da içine alan bir temizlik yapmalı" mesajı veriliyor.

TÜRKİYE EK SÜRE İSTEYECEK

Ottowa sözleşmesine imza atan Türkiye, bu sözleşemeye göre 2014'e kadar tüm kara mayınlarını temizleme taahhüdünde bulunmuştu. 2014'e kadar tüm mayınlarını temizlemesinin olanaksızlığına vurgu yapan rapora göre Türkiye, 2014'te yeni bir ek süre isteyerek zaman kazanacak. Uluslararası Af Örgütü Türkiye raporuna göre Türkiye'de 1 milyon kara mayını bulunuyor. Raporda 3 günde 1 kişinin mayınlar nedeniyle öldüğü ya da sakat kaldığı ifade ediliyor.

'Kontrolsüz döşettik' itirafı rapora girdi

Önceki Genel Kurmay Başkanı Işık Koşener'e ait olduğu iddia edilen ve sonrasında Koşaner'in de kabul ettiği ses kayıtlarına da atıf yapılan 'Kara Mayınları Raporu'nda Koşaner'in, "Karakol çevresine ve hudutlara kontrolsüz bir şekilde mayın döşedik" itiraflarına yer veriliyor. Raporda, Tuğgeneral Zeki Es'le ilgili detaylar da yer alıyor. Döşettiği mayınlarla27 Mayıs2009'da, Hakkari Çukurca'da 6 askerin mayın sonucu ölümüne, 8'inin de yaralanmasına neden olan Es'le ilgili açılan askeri soruşturmada tutuklu Es'in, geçtiğimiz Şubat ayında tahliye edildiği bilgisini hatırlatan rapor, 2 yıldır Ankara'da devam eden davaya vurgu yaparak yasal boşlukların doldurulması gerektiğini belirtiyor.

yenişafak




Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs