En Sıcak Konular

Guardian'ın Abdullah Gül mülakatı

22 Kasım 2011 09:07 tsi
Guardian'ın Abdullah Gül mülakatı Guardian gazetesi, İngiltere'yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yapılan özel mülakata tam sayfa ayırıyor.

Ian Black imzalı haberin başlığı 'Türkiye'nin Esad'a mesajı: Güvenimizi yitirdin ve artık değişme zamanı.'

İngiltere'ye ziyareti öncesi Black'ın sorularını yanıtlayan Gül, Şam'da değişimin kaçınılmaz olduğunu zira binlerce kişinin öldürüldüğü sekiz aydır süren ayaklanmanın ardından Suriye lideri Esad'a artık güvenilemeyeceğini söyledi.

Abdullah Gül özel mülakatında Guardian'a Esad'ın kargaşayı sona erdirebilecek reform çağrılarına kulak asmadığını, bu nedenle Suriye'deki krizin sonu gelmeyen bir yere sürüklendiğini belirtti.

Habere göre Gül, Türkiye'nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturmaya hazırlandığı yolundaki haberler üzerine yorumda bulunmayı reddetti.

Gül, silahlı gruplara barınma sağlamanın söz konusu olmayacağını belirtse de Ankara'nın, Suriyeli muhalif kuruluşlara "demokratik bir platform" sunmaya devam edeceğini dile getirdi.

Değişimin halkın eliyle olması gerektiğini vurgulayan Gül, bir iç savaşı kimsenin görmek istemeyeceğini ve bunu önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

Guardian, Gül'ün güçlü ifadelerinin Suriyeli askerlerin Humus yakınlarında Türk hacı konvoyuna ateş açıp iki kişiyi yaralamasını izlediğini yazıyor.

Guardian gazetesine göre bu durum Türkiye'nin güney komşusundaki devam eden istikrarsızlıktan nasıl etkilendiğine daha fazla kanıt sunuyor.
Gül, Guardian'ın haberinde Suriye, Libya, İran ve Avrupa Birliği'yle ilişkiler üzerine de soruları yanıtlıyor.

İranlıların nükleer faaliyetleri karşısındaki tehditleri nasıl gördüklerini anlamak gerektiğini savunan Gül, İran'ı şeffaf, Batı'yı da içten olmaya çağırdı ve Türkiye'nin askeri seçeneklere karşı olduğunu dile getirdi.

Mülakat sırasında Avrupa Birliği konusu da gündeme geldi. Türkiye, Kıbrıs'ın gelecek Temmuz ayında Avrupa Birliği dönem başkanlığı devralmasıyla birlikle ilişkilerini 2013 Ocak'ına kadar donduracak.

Ancak Gül, Türkiye'nin üyelik hedefinde kararlı olduğunu belirterek bunun partiler üzerinde bir konu olduğunu belirtti.

Abdullah Gül, Guardian'a mülakatında ayrıca Türkiye'nin Kürt azınlığa yaklaşım konusunda "tartışmalı görülen" sicilini savunurken "terör gruplarını" reform sürecini baltalamakla suçladı.

Suriye'nin geçmişte PKK üyelerini barındırdığına dikkat çeken Guardian, Abdullah Gül'ün güvenli bölgelerden saldırı düzenlenmesi halinde, sınır ötesi baskınların gerekli olabileceğini söylediğini belirtirken şu sözlerini aktarıyor: "Suriye hükümetinin o türden bir hata yapacağını düşünmüyorum."

BBC Türkçe



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs