En Sıcak Konular

Organ mafyası, masrafını devlete ödetiyor

22 Kasım 2011 08:32 tsi
Fakirlerden ucuza satın aldıkları böbrekleri, zengin hastalara fahiş fiyata pazarlayan organ mafyasının, ameliyat giderlerini de SGK'dan aldıkları ortaya çıktı.

İnsan bedenini ticarileştiren eller, yaptıkları işin faturasını da devlete ödetiyor. Fakirlerden ucuza satın aldıkları böbrekleri, zengin hastalara fahiş fiyata pazarlayan organ mafyasının, ameliyat giderlerini de SGK'dan aldıkları ortaya çıktı. Özel hastaneler de SGK'dan alınan gelirlerden dolayı bu ticarete göz yumuyor.

Sahte kimlik ve masabaşı evliliklerle akraba gösterilen kişilerden böbrek nakli yapan organ mafyasının, her ameliyat için devletten kişi başına 33 bin lira para aldığı ortaya çıktı.

FAKİRDEN AL ZENGİNE VER!

Gaziosmanpaşa Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma ile ortaya çıkan bilgilere göre, diyaliz merkezlerinde zengin hasta belirleyen mafya üyeleri, daha sonra bu kişilere böbrek nakli yapacak ihtiyaç sahibi vatandaşları bulmak için kahvehane ve köyleri geziyor. Anlaşma sağlanan fakir vatandaş adına düzenlenen sahte belgelerle bu kişiler, organ nakli yapılacak hastanın akrabası gibi gösteriliyor. Daha sonra 20 bin liraya satın alınan böbrekler, 100 bin liradan başlayan fiyatlarla pazarlanıyor.

HER AMELİYATTA DEVLETTEN 33 BİN LİRA

Zaman'ın haberine göre, İstanbul Mali Şube ekiplerinin organ mafyası üzerinde çalışmaları sırasında, nakiller üzerinden özel hastanenin diğer muayeneler hariç sadece ameliyat başına devletten 33 bin 480 lira para aldığı belirlendi.

HASTANELER NEDEN GÖZ YUMUYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emniyete bildirilen raporda, her böbrek transplantasyonuna bu miktarın ödendiği, bu miktarın haricinde uygun organ vericisinin tespiti için yapılan tahlil ve tetkiklerin de ayrıca faturalandırıldığı bildirildi. Ameliyatların gerçekleştirildiği özel hastanenin bu gelirler nedeniyle organ mafyasına göz yumduğu iddia ediliyor.

DOKTOR HEMEN HASTANE DEĞİŞTİRDİ

Özel G. Hastanesi doktorlarından S.Ş.'nin soruşturma tutanaklarındaki ifadesi, yasa dışı organ naklini gözler önüne seriyor. Çalıştığı hastanede gerçekleşen A.Ç. ve M.Ç. arasındaki naklin yasal prosedürlere uygun olmadığını belirten S.Ş.'ye karşı Prof. Dr. A. G., "Sorumluluk bana ait." diyerek ameliyata onay vermiş.

NAKİLLERE DEVAM ETTİ

Ameliyatları yapan Prof. G., olayların açığa çıkmasıyla önce organ nakli koordinatörü Y. G. ve ekibiyle Özel M.G. Hastanesi'ne daha sonra da Özel U. Ç. Hastanesi'ne geçerek nakillere devam etti. Şu anda Özel U. Ç. Hastanesi'nde çalışan A. G., asıl mesleği genel cerrahlık olmasına rağmen 4 yıldır böbrek nakli ameliyatı yapıyor.

Zaman

Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,222 µs