En Sıcak Konular

Oyunda yeni perde: Erdoğan’ın stratejik hamlesi!

12 Haziran 2007 15:51 tsi
Oyunda yeni perde: Erdoğan’ın stratejik hamlesi! İki haftadır hiçbir yerde göremediğimiz Başbakan Erdoğan'dan güvenlik zirvesi öncesinde ilginç açıklamalarlar... Kuzey Irak’a operasyona sıcak bakmadığını açıklayan Erdoğan cenaze törenlerindeki tepkiye sert yanıt verdi! iyibilgi merceğini bu kez E

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan dün önemli bir saptama yapmıştı: Rejim tartışmalarının yıpratamadığı AKP’yi terör ve güvenlik yıkacak! Bu önemli bir saptamaydı çünkü hükümetin iki önemli ismi, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, artan terör saldırıları sebebiyle suskunluğa bürünmüştü. Tek başına iktidar olan Erdoğan’ın iki haftadır hiçbir yerde görünmemesi, pasif bir politika izlemesi dikkatlerden kaçmamıştı. Genelkurmay’dan yapılan “teröre karşı kitlesel refleks” çağrısı ve Güneydoğu’da üç ilin sınırlı güvenlik çemberine alınması “güvenlik konusunda inisiyatifin hükümetin elinden çıkmaya başladığı” yorumlarına yol açıyordu.

Terörün Erdoğan hükümetini zora soktuğu bir gerçek. Çünkü artan terör aynı zamanda operasyonların sıklaşması ve güvenlik konularında Genelkurmay’ın söz hakkının artması anlamına geliyor. Bu ise hükümetin inisiyatifi kaybetme tehlikesi ile yüz yüze gelmesi demek.

Hükümet özellikle son bir haftadır terör ile ilgili sessiz kaldığının farkında olmalı ki dün –hafta başında-  Abdullah Gül’ün Hürriyet’ten Fatih Çekirge’ye verdiği röportajla açıkça “oyuna dahil oldu!” O röportaj önemliydi çünkü Gül’ün verdiği mesaj şuydu: Genelkurmay ile yakın çalışıyoruz ve tüm planlarımız hazır. Yani hükümet terörü bitirmek için gerekirse Kuzey Irak’a girecektir! Gül röportajda hükümetin terörle mücadelede kararlılığını vurgularken diğer yandan da Genelkurmay ile aralarında bir sorun olmadığının altını çiziyordu. Hükümetin “kaybetmekte olduğu” inisiyatifi geri almak için bu yolu izleyeceği, yani kararlılığını ve karar merciinin kendisi olduğunu vurgularken kurumlarla uyum içinde çalıştıkları mesajını vereceği Gül’ün röportajında ortaya çıktı.

İşte Erdoğan’ın bugün “mini MGK”dan önce yaptığı iki çıkış bu çerçevede çok önemli. Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı’yla Terör Zirvesi öncesinde, Kuzey Irak’a sınırötesi operasyon talebini açıkça reddetti. Erdoğan “İçerideki 5 bin teröristle mücadele bitti mi ki, Kuzey Irak’taki 500 kişiyle uğraşma safahatine gelinecek!..” dedi. Bununla yetinmeyen Erdoğan şehit cenazelerinde hükümete yönelik tepkileri eleştirdi. Erdoğan, “Belli partilerin cenazeleri, siyasi rant olarak kullandığını” savundu. Erdoğan, protestolarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nın inceleme başlattığını söyledi.

Öte yandan zirve öncesi gerçekleştirilen çalışmalar sırasında yapılan değerlendirmede, 'Bizim tespitlerimize göre sınır içinde bin 500, dışarıda ise yaklaşık 4 bin 500-5 bin terörist var. Dışarıda bulunan teröristler, içerde bulunan teröristlere aynı zamanda lojistik destek sağlıyorlar' değerlendirmesinin yapıldığı bildirildi. Başbakan Erdoğan bunun temsili bir rakam olduğunu belirtti.

Erdoğan’ın bu iki çıkışı şu anlama geliyor: Erdoğan artan terörün bir anda ordu-siyaset dengesini bozduğunun ve kendisinin psikolojik olarak geri çekildiğinin farkında. Şimdi hükümetin kaybetmekte olduğu inisiyatifi aktif politika ile geri almaya çalışacağı anlaşılıyor. Bunda ne kadar başarılı olacağını ise zaman gösterecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,154 µs