En Sıcak Konular

Alman Bakan: Öldürülen Türklerle ilgili hata mümkün

21 Kasım 2011 17:36 tsi
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, 2000 yılından beri öldürülen Türkler ile ilgili cinayetlerin araştırılmasında hata yapılmış olmasının mümkün olduğunu söyledi.

Bakan Friedrich, bugün Federal Meclis İçişleri Komisyonu'nun cinayetlerle ilgili olarak yaklaşık 4 buçuk saat süren toplantısından sonra yaptığı açıklamada, sistematik bir şekilde bugüne kadar sonuçlandırılamayan eski olayları da araştırdıklarını belirterek, "İlk araştırmalara göre hata yapılmış olması mümkün" dedi.

Cinayetlerle ilgili araştırmalarda hala birçok sorunun bulunduğunu ifade eden Friedrich, gelecekte güvenlik makamlarının koordine edilmesi ve aşırı sağcılara karşı bir savunma merkezinin oluşturulması ve geniş çaplı bir stratejiyle aşırı sağcı bataklığın kurutulması gerektiğini söyledi.

"Yaklaşık 1 düzine şüpheli var" diyen Friedrich, aşırı sağcılar tarafından öldürülen bir kadın polisin de tesadüfen öldürülmediği yönünde bazı ipuçlarının olduğunu, ancak bunların da henüz kesinleşmediğini belirtti.

Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach da polisin öldürülmesiyle ilgili olarak farklı şeylerin ortaya çıktığını ifade ederek, bu polisin ya da yakınlarının bir şekilde aşırı sağcılarla ilişkisi bulunabileceğini ve bunun bir intikam eylemi olabileceğini söyledi.

Almanya'da 10 cinayet işlenmesi ve 14 bankanın soyulmasından sonra bu olayların aydınlatılamamış olmasının anlaşılır gibi olmadığını kaydeden Bosbach, "İnsanlar her zaman hata yapabilir, ancak bu kadar fazla hatanın ve yanlış değerlendirmelerin yapıldığı bir olaylar silsilesini politik yaşamımda ilk kez görüyorum" şeklinde konuştu.

Bir şüphelinin evinde bomba bulunmuş olmasına rağmen bu kişinin serbest bırakılmış olduğunu ve bunu anlayamadığını belirten Bosbach, hata ve yanlış değerlendirmelerin yapılmamış olması durumunda bazı cinayetlerin belki de önlenmiş olabileceği yorumunda bulundu.

Komisyonun Sosyal Demokrat Partili (SPD) üyesi Michael Hartmann da cinayetlerin araştırılması sırasında büyük hataların yapılmış olduğunu belirterek, bunun açık bir şekilde dile getirilmiş olmasının gelecekte alınacak önlemler konusunda kendilerine yardımcı olabileceğini söyledi.

Yeşiller Partili komisyon üyesi Wolfgang Wieland, birçok konuya hala açıklık getirilemediğini, hakkında tutuklama kararı alınmış olan bir kişinin bile serbest bırakılmış olduğunu, olaylarla ilgili olarak büyük belirsizliklerin olduğunu ifade etti.

Bu belirsizliklerin giderilmesini beklediklerini, aksi takdirde kendilerinin de Araştırma Komisyonu oluşturacağını belirten Wieland, somut olarak toplam 5 şüphelinin bulunduğunun söylendiğini kaydetti.

Hür Demokrat Partili (FDP) komisyon üyesi Werner Hoyer de Adalet Bakanlığının kurbanların ailelerine tazminat ödeyeceğini tekrarlayarak, gelecekte bu tür olayların önlenmesi için güvenlik makamlarının yapılarının değiştirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Komisyon toplantısına katılan FDP'li milletvekili Serkan Tören ve Yeşiller Partili milletvekili Memet Kılıç da toplantıda verilen bilgilerin tatmin edici olmadığını, cinayetler ile ilgili olarak birçok karanlık noktanın bulunduğunu belirterek, güvenlik makamlarının soruşturmalar sırasında kabul edilemez hatalar yapmış olduğunu ifade etti.

Federal Meclis, yarın başlayacak bütçe görüşmeleri öncesinde söz konusu cinayetler hakkında bir oturum düzenleyecek.

Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,467 µs