iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Suriye politikamız doğru mu?

21 Kasım 2011 11:48 tsi
Suriye politikamız doğru mu? Basit ama zor: İşte Ankara'nın Şam planı...iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

AKP hükümeti, Türkiye-Suriye ilişkilerinde yaşanan hızlı ve köklü dönüşümün izahında etkili oldu mu? Bu sadece Ankara’da değil ilgili ülkelerde de merak edilen bir konu.

Gerçek şu ki; komşuluk ilişkileri, şu kadar Km.’lik sınır ve akrabalık bağları mazeretleri, diplomatik rotanın dramatik dönüşümünü ikna edici biçimde açıklamıyor. Daha düne kadar ailecek görüşülen bir komşuya küskünlük ve hatta daireden çıkarılmasına yönelik belirlenen politikalar “neden” sorusunu güçlendiriyor.

Kısaca, “Türkiye’nin Suriye politikası doğru mu” denebilmeli. Çünkü sorgulanmaz ise hükümet açısından çok daha ağır bir eleştiri olan ve seçmen kitlesinin de huzursuzlanabileceği, “Batı ile eşgüdümlü politikalar mı uygulanıyor” sorusunu tahrik ediyor.

Reelpolitik gayet açık: Ankara hesaplarını Esad sonrasına göre yapıyor ve her ilgili ülke gibi gelecekteki etkisini güçlü tutabilmek adına, o dönemi şekillendirebilecek yatırımları şimdiden yapıyor. Bunun için kimse AKP’yi suçlayalamaz.

Tabii kendi tabanından başka. Çünkü AKP ve seçmen kitlesi dünya olaylarına “mazlumların penceresinden” bakarak politika üretmeyi benimsemiş bir siyasi yapı ve bugün de Suriye politikalarını açıklarken Başbakan’ın zikrettiği, “kendi halkına zulmettiği an dostluk biter” başlıklı politikanın temelinde de bu yatıyor.

Peki öyle mi?..

Suriye yalnızca Suriye demek değil. Lübnan demek, mezhepler demek ve kuşkusuz İran demek. Kürtler demek ve aynı zamanda Türkiye-İran rekatbetinin popüler alanı demek! Hepsinin üstüne de Batı’nın bölgedeki ağırlıklı rolü demek, İsrail demek vb.
Ankara’nın reel-politiğini işte bu maddeler belirliyor.

Buna göre de Türkiye’nin Suriye pozisyonunu en yalın biçimde herhalde şöyle anlatılabilir: ABD ile uyumlu, Rusya ile ters, İran’la rekabet halinde ve Araplarla aynı frekansta.

Çözüme gelince… Ankara planı basit: 1. Dış müdehale olmalalı. 2. En korkulan senaryo olan iç savaşı önleyecek formül de, iktidara geleceklerin “sonrası” için şimdiden eskilere/diğerlerine garanti vermesi.

İşte Türkiye’nin Şam’a bakışına ilişkin hemen tüm parametreler bunlar. Doğrusuna yanlışına ise bu bilgilere bakarak AKP’nin kendi seçmeniyle beraber, Türk kamuoyu verecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,521 µs