En Sıcak Konular

Beyaz Saray'daki istifanın perde arkası

21 Kasım 2011 09:39 tsi
Beyaz Saray'daki istifanın perde arkası Lobi neyin peşinde?

Ortadoğu’da adil bir barış isteyen hiçkimse, Başkan Barack Obama’nın bölgeden sorumlu başdanışmanı olan Dennis Ross’un istifasına üzülmeyecek. Neticede, ABD’nin İsrail hükümetinden, İsrail’in yapmak istemediği hiçbir şeyi talep etmemesini, Washington’un barış sürecindeki temel politikası haline getiren Ross, Obama yönetiminde yer almadan önce, İsrail lobisinin sancak gemisi olan AIPAC tarafından kurulmuş ve şimdi yeniden çalışmaya başlamayı planladığı Yakın Doğu Politikası İçin Washington Enstitisü (YADOPWE)  adlı bir stratejik düşünce kuruluşunda çalışıyordu. Ancak hiçkimse Ross’un istifasının Obama’nın Ortadoğu politikasında bir iyileşmeye yol açacağını düşünmemeli.

...

Ross yönetime İsrail-Filistin anlaşmazlığıyla uğraşmak için girmedi ve bunun onun istifasıyla bir ilgisi yok. Obama’nın onu danışmanlığa getirmesinin sebebi, 2008’deki başkanlık kampanyası sırasında, tercihleri büyük miktardaki nakit akışını belirleyebilecek olan İsrail yanlısı kurumlardaki şüphecileri rahatlatmaktı.

Ross, İran politikasının çıkmaza girdiği bir dönemde yönetimden ayrıldı. Ross’un istifası, Bay Obama için en öncelikli siyasi sorundur. “Ross, Obama Yönetimi’nde yer alan ve Amerikalı Yahudi liderlerin önemli bir kısmının güvendiği tek yetkiliydi,” diye yazıyor, eski Başkan George W. Bush’un eski Ortadoğu danışmanı, savaş yanlısı Elliot Abrams. “Ross’un güvenilir, deneyimli ve İsrail yanlısı kişiliğini bir güvence olarak görüyorlardı. Başkan seçimlere hazırlanırken, geçen seçimlerde yüzde 78’inin desteğini kazandığı Yahudi cemaatinin desteğini yeniden kazanmak zorunda. Ancak yönetimde Ross’un yerini doldurabilecek hiç kimse yok.”

Hiçkimse Ross’un neden istifa ettiğini bilmiyor. “Özel hayatına vakit ayırmak niyetinde olduğu için” istifa ettiğini açıkladı. Ancak bünyesine geri döndüğü Yakın Doğu Politikası İçin Washington Enstitisü’ne göre, gerçekte ABD’nin Ortadoğu politikasına yönelik önemli toplumsal tartışmanın yön ve içeriğini şekillendirmek için çalışacak.

Ross, Başkan Obama’nın politik olarak hassas olduğu bir dönemde, İsrail lobisiyle bağlantılı bir platformu sarsmayı seçti. Ross’un seçmenleri ABD’nin, ciddi bir güç tehdidiyle birlikte İran’a baskısını artırmasını istiyorlar ve 2012 seçimlerini adaylar için bir turnusol testi haline getirecekler. Ross ise Obama’nın İsrail yanlısı tutumunun bir göstergesi olarak onun yanında olmayacak. Elbette ki Enstitü’deki pozisyonunu kullanarak da bunu yapmaya devam edebilir. Tabii yapmayabilir de. Ama onun sözleri üzerine Obama’yı desteklemiş olan pek çok kişi, önümüzdeki aylarda onun İran politikası hakkında söyleyeceklerini dikkatle takip edecek.

*Daniel Ross’un annesi Yahudi’dir.

Tony Karon / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,071 µs