En Sıcak Konular

'Sivil halka şiddete sessiz kalamayız'

19 Kasım 2011 19:03 tsi
'Sivil halka şiddete sessiz kalamayız' Fransız mevkidaşı Juppe ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “1982’de baba Esad döneminde Hama’da dünya gerekli tepkiyi vermemişti. Artık baba Esad dönemi değil, yaşananları herkes izleyebiliyor” dedi

 “Yaptırımlar sertleşmeli” çağrısında bulunan Juppe de, “Türkiye, İslam ve demokrasi konusunda bu ülkelere referans teşkil edebilir. Başından itibaren gaddarca baskıyı kınadık. Tek taraflı müdahale yanlısı değiliz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de artarak devam eden olaylar karşısında Şam yönetimine, “Sivil halka şiddete sessiz kalamayız. Akan kanın durması için Suriye’ye baskılar artmalı. Olumlu sonuç alınamazsa ekonomik tedbirlerden başlamak üzere bir takım tedbirlerin alınması gerekir” dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe dün Ankara’daki temaslarına TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’ı ziyaret ederek başladı. Juppe daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nda Davutoğlu ile biraraya geldi. İki bakan arasındaki görüşmelerde Suriye’ye yönelik tampon bölge konusu da ele alındı. Esad’ın görevden ayrılması gerektiğini vurgulayan Alain Juppe, Esad’dan sonra gelecek yönetimin belirsizliğine de dikkat çekerek, “Ama bu riski almamız lazım” dedi.

Masadaki önemli teklif

Davutoğlu ve Juppe daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye’de uçuşa yasak bölge ilan edilmesindense önce Arap Birliği’nin aldığı, “Gözlemci göndererek kontrol mekanizması oluşturulması” kararının masadaki en önemli teklif olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi: “1982’de baba Esad döneminde Hama’da dünya gerekli tepkiyi vermemişti. Artık baba Esad dönemi değil, yaşananları herkes izleyebiliyor.”

Türkiye referans olur

Juppe de Suriye’de yaşananların kabul edilemez olduğunu belirterek “Yaptırımlar sertleşmeli” çağrısında bulundu. Juppe’nin Suriye konusunda değerlendirmeleri şöyle: “Gayretlerimizi birleştirmenin vakti geldi. Halkın talepleri geriye döndürülemez taleplerdir. Türkiye İslam ve demokrasi konusunda bu ülkelere referans teşkil edebilir. Başından itibaren gaddarca baskıyı kınadık. Gözlemci göndererek, gösterilerin serbest yapılması, ordunun müdahale etmemesi öngörüldü ama Suriye’den bu önerilere olumlu yanıt geleceğinden şüphe duyuyorum. Suriye muhalefetine çağrımız, iç savaş çıkmaması için ordunun seferber olmamasıdır. Tek taraflı müdahale yanlısı değiliz. Müdahale BM Güvenlik Konseyi’nin kararıyla olmalı.”

Tarih komisyonunu hafızama not ettim

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe görüşmesinde Ermeni soykırımı iddiaları da ele alındı. Davutoğlu, Fransa’da 1915 olaylarını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasayla ilgili, “Tarihimizi tartışmaya hazırız. Ama açıkça söyleyeyim kendimizi savunmamızı imkansız kılacak yasalara karşıyız. Fransa’dan ya da herhangi bir ülkeden gelecek ortak tarih komisyonu kurulması çağrısına cevabımız her zaman ‘Evet’” dedi. Juppe de 1915 olaylarının Fransız parlamentosunda soykırım olarak kabul edildiğini anımsatarak, “Ders vermek konumunda değiliz. Türkiye ve Ermenistan için sancılı bir dönemdi. Hafızama, ödevin, tarih komisyonu çerçevesinde yapılmasını not ettim. Bu konu Ermenistan’a da açılacak. Belki de Fransa evsahipliği yapar.”

AB desteği yok

İki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının başında Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin geldiğini söyleyen Alain Juppe, “Türkiye’nin koşulları yerine getirdiği görüşünde değiliz. Geri kabul vize konusunda bazı kolaylıklar sağlanabilir. Üç müzakere başlığın daha açılmasını istiyoruz” dedi.
Ahmet Davutoğlu ise, “Avrupa’daki ekonomik kriz Türkiye’nin AB’ye yapacağı katkıları bir kez daha göstermiştir. Fransa’nın bütün ilişkileri yeni bir stratejik vizyonla değerlendirmesinin Türkiye-AB ilişkilerine büyük bir ivme katacağına inanıyoruz. Vize konusunda ciddi bir açılım bekliyoruz. Bize verilen taahütler vardır” diye konuştu.

Hürriyet / Zeynep Şafak



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs