En Sıcak Konular

Aşırı sağcı Pro Köln'den provokasyon gibi gösteri

19 Kasım 2011 17:40 tsi
Dönerci Cinayetleri'ni aşırı sağcıların işlediği Almanya'nın gündemine oturmuşken, cami karşıtlığı ile adını duyuran aşırı sağcı Pro Köln grubu, Türklerin yoğun yaşadığı Köln/Kalk'ta provokasyon gibi gösteri yaptı.



Pro Köln'ün provokasyonuna gelmeyen ve aralarında çok sayıda Türk gencinin de bulunduğu karşıt göstericilerin çevre sokakları bloke etmesi Pro Köln'ün yürüyüşünü engelledi. Kölnlüler aşırı sağcılara bir kez daha geçit vermedi.

2000 ile 2006 yıllarında sekizi Türk, biri Yunan dokuz işletmecinin öldürüldüğü, Türk esnafın yoğun olduğu Köln'deki Keupstrasse caddesinin bombalandığı saldırı ve cinayetlerin arkasında arışı sağcı, Neonazi örgütlerin olduğu ortaya çıktığı sırada, aşırı sağcı Pro Köln grubu Köln'de, Türklerin yoğun yaşadığı Kalk semtinde provokasyon gibi bir gösteri yaptı.

Aynı zamanda eski Emniyet Müdürü olan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters Keupstrasse'de Türk esnafını ziyaretinde, böyle bir dönemde aşırı sağın gösteri yapmasına izin verilmemesi gerektiğini bildirerek, bunu engellemek için Köln Emniyet Müdürlüğü'ne dilekçe vereceğini açıklamıştı. Köln polisi ise gösterinin yasaklanması için yargıdan onay alamadığını açıkladı. Bunun üzerine açıklama yapan Başkan Roters, "Nazi terörü" tartışmaları sırasında Pro Köln'ün gösteri yapmasının tamamen "provokasyon" olduğunu vurguladı. Roters, "Tam da, 2004'te Keupstrasse'de patlayan çivi bombasının arkasında aşırı sağcıların olduğunun ortaya çıktığı bir dönemde, provokatif pankart ve parolalarını caddeye taşımak isteyenlere karşı hiçbir hoşgörüm yoktur." dedi.

Pro Köln, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) 2008 yılından itibaren Köln'de inşa ettirmeye başladığı DİTİB Merkez Camii ve Kültür Merkezi'ne karşı gösteri ve yürüyüşleriyle adını duyurmuş, daha sonra Pro NRW ve Pro Deutschland şeklinde eyalet ve ülke çapında teşkilatlanmıştı.

Polisin gösterilerini yasaklayamadığı cami karşıtı, aşırı sağcı Pro Köln grubu, Köln Emniyet Müdürlüğü yanında toplanarak yürümeye başladı. Ancak çevre sokaklarda çok sayıda karşıt gösterici sabah Pro Köln'lü aşarı sağcılara geçit vermedi. Bu yüzden Pro Kölnlüler ancak 100 metre kadar yürüyebildi ve durmak zorunda kaldı. Pro Köln'lü aşırı sağcılar gerek ellerindeki pankartlar, gerek megafonla yaptıkları konuşmalar ve gerekse attıkları sloganlarla, aralarında Türk gençlerinin de bulunduğu karşıt göstericileri provoke etmeye çalışsalar da, başaramadılar. En fazla 80 kişi olduğu gözlenen Pro Köln göstericilerine karşı sokak başlarını tuttukları gözlenen binlerce karşıt gösterici, "Naziler dışarı. Evine git. Nazi domuzları, bizim size ihtiyacımız yok." gibi sloganlar attı, "Faşistlere geçit yok. Faşizm bir düşünce değil suçtur, Nazilere tolerans yok. Aşırı sağa karşı hep birlikte" yazılı pankartlar açtı.

Kendilerinin Nazi olmadığını, mensupları arasında göçmenlerin de olduğunu savunan Pro Köln Başkanı Markus Beisicht, istedikleri tek şeyin daha iyi politika, hukuk ve düzen olduğunu söyledi. Pro Köln grubu daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

(CİHAN)

Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,255 µs