En Sıcak Konular

'PKK'ya güvenmek için aptal olmak gerekiyor'

19 Kasım 2011 14:37 tsi
'PKK'ya güvenmek için aptal olmak gerekiyor' "PKK, barış değil, ateşkes istiyor. Çünkü bu toz duman içinde önünü görmesi için zamana ihtiyacı var."

Öcalan ile yeniden başlayacak görüşmeler sonuç verir mi? Bu soruya doğru cevap vermek için yeni bir soru daha sormamız gerekiyor. Öcalan’ın “Devrimci halk savaşına gerek yoktur” demesine rağmen başlatılan savaştan sonra ne değişti de yeni başlatılacak bir barış sürecinin sonuç vereceğine inanalım? Örneğin Öcalan’ın sözünün üstüne kurşun sıkanların hesabı görüldü mü? Tasfiye edildiler mi? Hayır. Öcalan’ın sözüne rağmen barışı sabote edip toplamda yüzlerce asker, sivil ve PKK’lının ölmesine neden olanların bir daha aynı şeyi yapmayacaklarının garantisi var mı? Hayır. Öcalan’a rağmen savaşı başlatan PKK’nın pozisyonunda bir değişiklik var mı? Aksine, operasyonlarla ciddi tahribata uğramanın dışında, PKK militanları eski pozisyonlarını muhafaza ediyor.

Üstelik Fehman Hüseyin yeni talimatlarla Sivas bölgesinde eylem yapın demiş. Zaten uzun süredir Fehman Hüsyin Alevi-Kürt fayının üstünde ameliyat yapıyor. Bunu açıkça dile getirmesek de görmediğimiz anlamına gelmiyor. Eylemlere katılan PKK militanlarının kimliklerinden eylem bölgelerine varıncaya kadar, özellikle Akdeniz, Tunceli, Karadeniz, Sivas bölgesindeki eylem alanları Fehman Hüseyin’in Alevi-Kürt fayındaki ameliyat alanları. Bu tutumda da bir değişiklik yok.

Yıkılan siyasi pazarlıkların yeniden başlaması için esas şu: Görüşmelilerin çatışmalar nedeniyle yıkıldığı dönemdeki statükoda bir değişikliğin olması veya değişiklik olmasına ilişkin çok güçlü emarelerin görünmesi gerekiyor. Devletin en son görüşmeyi bıraktığı statüden sonra görüşmenin yeniden başlamasını sağlayacak –devletin psikolojik üstünlüğü ele geçirmesinin dışında– bir değişiklik oldu mu?

PKK’nın Silvan saldırısından sonra meydana gelen değişiklik uluslararası konjonktür ile ilgili. Zaten bu nedenle de PKK Öcalan’la görüşün barış sürecini yeniden başlatalım diyor: Kürt Baharı hesabı yaptıkları Suriye-PKK-İran işbirliğinin geleceğinin olmadığını gördüler. Suriye’deki rejimin sayılı günlerinin kaldığını görünce stratejik üstünlüğün Türkiye tarafına geçtiğini hesap edip bu süreçte yaptıkları yanlış stratejiden bir an önce dönmek istiyorlar. Eğer Suriye’de Esad rejimi kazanıyor olsaydı PKK bu barış teklifini yapar mıydı? Hayır. O halde uluslararası konjonktürdeki değişim de Türkiye lehine gelişiyor.

Bunun dışında PKK özelinde statüde bir değişiklik olmadı. Bu durumda devletin Öcalan ile görüşmelerinden ne sonuç alınacak? Devlet neden görüşsün? Devlet en son Silvan saldırısından sonra da görüşmüştü ve ondan sonra PKK’nın durumu ve tutumu açısından bir değişiklik yok. O halde yeni görüşme sadece PKK içindeki şahin kanada yarar. Asla barışa hizmet etmez.

İki nedenle: Şahinlerin Suriye hesabının bozulduğu bir dönemde PKK’nın statüsünde hiçbir değişiklik talep etmeden başlatılacak barış görüşmeleri şahinlere yeni manevra alanı açmak demektir. Suriye’deki durum durulana kadar mevcut güçlerini ve konumlarını muhafaza etmek istediklerinden böylesi bir görüşme şahinlere hem zaman hem de stratejik hamle kazandırır. Zira onların hesabı Suriye’deki belirsizlik döneminde ellerindeki gücü –pazarlık– aracı olarak kullanma açmamaktır. Bu nedenle böylesi görüşme PKK’nın barış yapmasını sağalmaz sadece savaşı biraz daha erteler. Türkiye açısından bakıldığında, eğer görüşme barış sağlamayacak sadece savaşı erteleyecekse, ilerideki belirsiz durumdansa şimdiki avantajlı durumu değerlendirmesi Türkiye’nin daha lehindedir.

İkincisi, savaş başlatan şahinler kendi başlarına hareket etmiyorlar. Bu nedenle İran-Suriye rejimlerinin çıkarlarını da dengelemeden barış yapmazlar. Onlar istese bile İran ve Suriye’ bunu istemediğinden barış görüşmelerinin bir kez daha kesilmeyeceğinin garantisi yok dur. Görüşmeler başlamışken başlayacak ikinci bir savaş girişimi barış umudunu ebediyen öldürür. Bu nedenle Öcalan PKK’ya haber yollayıp –sadece haber yollaması için bir görüşme yapılabilir– PKK’yı sınırdışına çekmeden, hatta silah bırakma teminatı alınmadan, barış görüşmeleri başlatılamamalı...

Militanın beline bomba sarıp gemi patlatmaya gönderdiği hafta devlete de “görüşmeleri başlatın barış yapalım” diye mektup gönderen bir örgüte güvenmek için aptal olmak gerekiyor. PKK, barış değil, ateşkes istiyor. Çünkü bu toz duman içinde önünü görmesi için zamana ihtiyacı var.

Emre Uslu / Taraf (İlgili kısım)


Bu haber 2,060 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs