En Sıcak Konular

Fransa'dan ortak Suriye planı

19 Kasım 2011 11:59 tsi
Fransa'dan ortak Suriye planı İslam ile demokrasi konusunda Türkiye'nin referans olabileceğini belirten Fransa Dışişleri Bakanı Juppe de Ankara ile Paris'in Suriye konusundaki gayretlerini birleştirmelerinin zamanı geldiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin 1915 olaylarının araştırılmasına ilişkin Türkiye'nin teklif ettiği ortak tarih komisyonunun hayata geçirilmesi konusunda çağrıda bulunduğunu, bu çağrıyı kabul ettiklerini belirtti. 1915 olaylarıyla ilgili Fransa'da yaşanan gelişmeleri ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin konuyla ilgili açıklamalarını dostane bir şekilde değerlendirdiklerini belirten Davutoğlu düzenledikleri ortak basın toplantısında şunları söyledi:

'Değerli dostum, Sayın Sarkozy'nin ifadelerinin aslında bir ortak hafıza ve karşılıklı olarak tarihin değerlendirilmesi bağlamında olduğunu ifade ettiler ve Türkiye'nin yaptığı ortak tarih komisyonunun hayata geçirilmesi konusunda da çağrıda bulundular, ben de bu çağrıyı kabul ettiğimizi ifade ettim. Fransa'dan ya da herhangi bir ülkeden gelebilecek ortak tarih komisyonu çağrısına bizim cevabımız her zaman 'evet' olmuştur. Sayın Başbakanımızın Ermenistan'ın önceki Devlet Başkanı'na yazdığı açık bir mektup ve davet de vardır. Biz kendi tarihimizi ve başka ülkelerin tarihini karşılıklı saygı içinde ve özgürlük ortamında tartışmaya hazırız. Ama kendimizi savunmamızı imkansız kılacak yasalara karşıyız. Fransa'da bugün senatoda olan öyle bir yasa. Bu yasa Fransız entelektüel geleneğine, fikir özgürlüğüne aykırıdır. Paris'te, İstanbul'da, Brüksel'de bunu tartışmaya hazırız.'

Juppe: Paris ev sahibi olmaya hazır

Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, 1915 olaylarının Fransa Parlamentosu tarafından Ermenilere karşı bir 'soykırım' olarak kabul edildiğine işaret etti. Juppe, 'Son derece zor bir mesele. Biz ders vermek konumunda değiliz. Bütün büyük devletler bir hafıza ödevi yaparlar geçmişleri ile ilgili. Fransa da çok sancılı dönemleri konusunda bunu yaptı. Bu da Türkler için, Türkiye için çok sancılı ama aynı zamanda Ermeniler için de çok sancılı bir dönem. Bu hafıza ödevinin tarih komisyonu çerçevesinde yapılmasını not ettim. Ermenilere de açık olacaktır. Fransa belki böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapabilir' diye konuştu.

Arap Birliği gözlemcileri Şam'a gidiyor
SURİYE'de dün rejim karşıtı gösterilerde 12 kişi hayatını kaybederken, Şam yönetimi Arap Birliği'nin ülkeye gözlemci göndermesini prensip olarak kabul etti. Arap Birliği, ayaklamayı şiddetle bastırmaya çalışan Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı. 22 üyeli birlik akan kanın durmasına yardımcı olmak üzere Suriye'ye yüzlerce gözlemci göndermeyi teklif etmişti. BM, Suriye'deki olaylarda yaklaşık 3 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Davutoğlu'ndan iç savaş uyarısı
FRANSA Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile Suriye'deki gelişmeleri masaya yatıran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de öncelikli hedeflerinin Arap Birliği inisiyatifi ile birlikte gerekli adımların atılması ve akan kanın durdurulması olduğunu, ancak bugün olduğu gibi saldırılar devam ettiği takdirde ekonomik müeyyidelerden başlamak üzere birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, AFP'ye verdiği röpartajda da, ordudan ayrılan subayların silahlarını Suriye'ye döndürmeleri nedeniyle yaşananların iç savaşa dönüşme riski bulunduğunu belirtti.
TEK TARAFLI MÜDAHALE OLMAZ
İslam ile demokrasi konusunda Türkiye'nin referans olabileceğini belirten Juppe de Ankara ile Paris'in Suriye konusundaki gayretlerini birleştirmelerinin zamanı geldiğini belirtti. Fransız Bakan, Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesi yönünde beklentilerinin olup olmadığının sorusunu şöyle yanıtladı: 'Tek taraflı müdahale taraftarı değiliz. Bir güç ile müdahale olacaksa, bu BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla olabilir. Suriye muhalefetine bir çağrıda bulunuyoruz ve böyle bir iç savaş çıkmaması için ordunun seferber olmamasını diliyoruz.'

İki ülke arasında Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bir görüş ayrılığı olduğunu söyleyen Juppe, 'Fransa'nın konumunu biliyorsunuz. Henüz koşulların yerine getirildiği kanaatinde değiliz' diye konuştu.

Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs