En Sıcak Konular

Netanyahu'dan Türkiye hamlesi

19 Kasım 2011 08:20 tsi
Netanyahu'dan Türkiye hamlesi İsrail Başbakanı Netanyahu'nun aldığı Türkiye ile ilgili karar, Dışişleri Bakanı Lieberman'ı neden kızdırdı?

İsrail Başbakanı, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için yeniden düğmeye bastı. Gilad Şalit takasında önemli rol oynayan eski Mossad yetkilisi David Meidan, Ankara’ya geliyor. Dışişleri Bakanlığı’na danışmadan Meidan’ın yollanmasına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Lieberman, Mossad ile tüm ilişkileri kesti.

İSRAİL’de ana akım medya fazla ilgi göstermese de, emekli Mossad yetkilisi David Meidan’ın “Türkiye görevine atandığı” yolunda bir iddia birkaç haftadır dolaşımdaydı. Önceki gün Kudüs’te bir grup Türk gazeteciyle buluşan İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Hürriyet’in bu konuyu hatırlatması üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu hakkında “sitemkar” konuştu. Yetkili, “Meidan bunu yapıyorsa, Başbakan adına yapıyor. Başbakan, bu özel temsilci misyonlarını Dışişleri Bakanlığı ile koordine etmeden yürütüyor. Bakan Avigdor Lieberman’a görüşü sorulmadı” dedi. Meidan’ın, kısa süre içinde Ankara’ya gelip Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşmesi bekleniyor.

Ajanlara ‘monşer’ yaptırımı

Hamas’ın elinde esir olan İsrailli Gilad Şalit’in geçen ay 1027 Filistinli tutuklu karşılığında salıverilmesini sağlayan Meidan’ın Ankara’ya “özel temsilci” olarak gönderilecek olması Tel Aviv’de şimdiden krize neden oldu. Lieberman, Dışişleri Bakanlığı personeline, yurtdışı temsilciliklerinin Mossad ile tüm ilişkiyi kesmesi talimatını verdi. “Yaptırımların” içeriği açıklanmadı ama İsrail Dışişleri, Mossad ajanlarına yurtdışında ofis ve diplomatik pasaport veriyor, ödemelerini yapıyor, çocuklarının okul işleriyle ilgileniyor.

Mossad’ı Dışişleri ile istihbarat paylaşmamakla ve bazı elçilerin altını oymakla suçlayan Lieberman’ın son kararı, Netanyahu’nun kendisine haber vermeden Meidan’ı Türkiye’ye göndermesine tepki olarak görülüyor.

MİT ile yakın çalışma

Netanyahu ise Lieberman’a karşı geri adım atmadı. İsrailli üst düzey yetkili, hükümetin 2. katip seviyesindeki Ankara Büyükelçiliği’ne bir diplomat daha atayacağını, bu diplomatın ilişkilerin geliştirilmesi için Meidan ile birlikte çalışacağını ekledi.
Mavi Marmara baskını sonrasında Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için süren görüşmeler sonucunda varılan uzlaşma, hükümetlerin onayından geçmemişti. Mossad ile işbirliğini kesen MİT, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “insani mesele” olarak tanımladığı Şalid takası için yeniden devreye girmişti.

Emre Kızılkaya / Hürriyet



Bu haber 1,344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs