En Sıcak Konular

'20 yıllık tiryaki 30 Bin $'ı havaya üflüyor'

18 Kasım 2011 16:46 tsi
Adana'da kurulu Koçak Sigara Bırakma Merkezi sahibi Mustafa Koçak, "20 Kasım Sigarayı Bırakma Günü'ne sigarasız girilmesini önerdi.

Adana'da kurulu Koçak Sigara Bırakma Merkezi sahibi Mustafa Koçak, "20 Kasım Sigarayı Bırakma Günü'ne sigarasız girilmesini önerdi.

Kendisine ait merkezde basın toplantısı düzenleyen Koçak, hastalıkların birincil sebebi sigara için, tüm dünyada anti propagandalar yürütüldüğünü söyledi.

"20 Kasım Dünya Sigara Bırakma Günü'ne sigarasız girelim" diyen Koçak,

"Her gün sigara ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle Türkiye'de 350 kişi hayatını kaybetmektedir. Ortalama bir tiryaki yılda bin 500 Dolar sigaraya para harcarken 20 yıllık bir tiryaki 30 bin doları havaya üflüyor" diye konuştu.

Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 9-10'lu yaşlara kadar indiğine dikkati çeken Koçak, şunları kaydetti:

"Bu alışkanlık, öncelikle özenti ve rol model olarak görülen anne ve babanın örnek alınmasıyla başlamakta, arkadaş ortamında devam etmektedir. Sigara içme oranı Türkiye'de yüzde 51 iken, sigaranın en çok üretildiği Amerika'da ise sadece yüzde 4'tür. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sigara içimi her geçen gün azalıyor. Tiryakiler hem kendilerine hem de çevrelerine verdikleri zararların farkına vararak ya azaltıyorlar ya da tamamen bırakıyorlar. Sigarayı bırakmak, hiç öyle gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor değil. Zaten bırakılması kolay olmasaydı, yasal olarak satışına izin verilmezdi."

Halkı bilinçlendirerek sigara bırakmasına yardımcı olmak amacıyla çalışan Sigarayla Savaşanlar Vakfı olarak 20 Kasım Dünya Sigara Bırakma Günü'ne önem verdiklerini vurgulayan Mustafa Koçak, "Anne ve babasının sigara kullandığı bir çocuğun sigaraya başlama olasılığı yüzde 80 iken, ebeveynlerden sadece birinin kullanmasıyla bu oran yüzde 50'ye düşmektedir. Her ikisi de kullanmıyorsa bu oran sadece yüzde 20'lerde kalmaktadır. Bunu da göz önünde bulundurarak, hem kendiniz hem de geleceğiniz olan çocuklarınız için, sigara içmeyelim" dedi.

aa



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs