En Sıcak Konular

4248 Depremzede kamu tesislerine yerleştirildi

18 Kasım 2011 15:21 tsi
Van'da meydana gelen depremler sonrasında açıkta kalan depremzedelerin barınma ihtiyaçları için Türkiye genelinde seferberlik başlatıldı.

İllerdeki kamu kurum ve kuruluşlarına depremzedelerin gönderilmesine başlanırken, bugüne kadar 4 bin 248 depremzede kamu tesislerine yerleştirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'ndan yapılan yazılı açıklamada, 23 Ekim ve 9 Kasım Van depremlerinde toplam 644 kişinin hayatını kaybettiği, 252 kişinin de enkaz altından sağ kurtarıldığı bildirildi. Depremler sonrasında vatandaşların barınma sorunlarının çözümü için çalışma başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada, bugüne kadar 4 bin 248 depremzede vatandaşın kamu tesislerine yerleştirildiği bildirildi.

340 MİLYON TL YARDIM TOPLANDI

Depremzedeleri, boş konutlarında misafir etmek isteyenlerin valiliklerde oluşturulan bürolara başvurmaları istenen açıklamada, şöyle denildi: "Deprem bölgesindeki hizmet binalarının hasar görmesi nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 5 milyon 860 bin TL, Milli Eğitim Bakanlığı'na da 2 milyon TL, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye 5 milyon 200 bin TL ve acil ihtiyaçlarının karşılanması için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne 1 milyon 700 bin TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Böylece, Van Valiliği'ne acil ihtiyaçların karşılanması için gönderilen acil yardım ödeneği toplam 28 milyon 760 bin TL'ye ulaşmıştır. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyaları kapsamında; Başkanlığımız nezdinde Suudi Arabistan Krallığı'ndan gönderilen 50 milyon ABD doları ve Mesut Barzani'nin gönderdiği 1 milyon ABD doları ile birlikte 143 milyon 650 bin TL, Diyanet İşleri Başkanlığı hesaplarında 33 milyon 650 bin TL ve Kızılay'ın hesaplarında 43 milyon 500 bin TL olmak üzere toplam 220 milyon 760 bin TL nakdi yardım toplanmıştır. Bugüne kadar Van'a gönderilen acil yardım ödenekleri dahil olmak üzere, bölgeye gönderilen insani yardım malzemelerinin toplam maliyeti 340 milyon 891 bin 550,00 TL'dir."

GEÇİCİ BARINMA İÇİN KONTEYNERLER ÜRETİMİNE BAŞLANDI

48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları ve insani yardım malzemeleri, 73 Türk Hava Yolları, 76 askeri ve 20 adet özel kargo uçağı olmak üzere toplam 169 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildiği bildirilen açıklamada, "Ayrıca, Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçaklarıyla yapılan 251 sefer sonucu bölgeye arama-kurtarma ekip, ekipmanları ile çeşitli personel gönderilmiştir. Kalıcı konutların inşası için TOKİ görevlendirilmiş olup, afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynerin üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır. Toplam 5 bin 263 arama-kurtarma, 2 bin 976 sağlık personeli, 34 arama köpeği, 732 iş makinesi ve araç, 18'i hava ambulansı olmak üzere 201 ambulans, 6 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 71 bin 514 çadır (27 bin 57'si yurtdışı), 259 genel maksat çadırı (24'ü yurtdışı), 200 çadır brandası, 60 prefabrik ev, 902 yaşam konteyneri (128'i yurtdışı), 2 bin 310 Mevlana evi, 334 bin 352 battaniye (93 bin 980'i yurtdışı), bin 909 yorgan, bin 773 yatak (1.000'i yurtdışı), 37 seyyar mutfak, 3 bin 149 mutfak seti, 146 jeneratör (40'ı yurtdışı), 79 projektör, 151 wc-duş konteyneri, 8 bin 920 katalitik soba/ısıtıcı (684'ü yurtdışı), 5 bin 892 uyku tulumu, bin 536 kampet (536'sı yurtdışı) ve 1 mobil fırın gönderilmiştir." denildi.

TÜM KAMU KURUMLARI PERSONEL TAKVİYESİ YAPTI

Açıklamada, uluslararası yardımlar kapsamında Türkiye'ye ABD, Almanya, Azerbaycan, Fransa, Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Mısır, İrlanda, İsviçre, İsrail, Cezayir, Ermenistan, Belçika, Katar, Japonya, Suriye, İsveç, İtalya, İngiltere, Romanya, İspanya, Pakistan, Avusturya, Kırgızistan, Kanada, Ürdün, Finlandiya, Hollanda, Güney Kore, Norveç, İran, KKTC, Bulgaristan, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM OCHA toplam 27 bin 057 çadır, 24 genel maksat çadırı, 93 bin 980 battaniye, 128 yaşam konteyneri, 536 kampet, bin yatak, 684 ısıtıcı ve 40 jeneratör gönderdiği kaydedildi.

Bugüne kadar toplam 350 bin depremzedeye 3 öğün yemek dağıtıldığı, günlük toplam 17 bin 250 depremzedeye kahvaltı, öğle ve akşam yemeği dağıtımının devam ettiği bildirilen açıklamada, "Bütün kamu kurum ve kuruluşları, bölgedeki hizmetlerin aksamaması için Van'a personel takviyesi yapmıştır. Kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzede vatandaşlarımıza psikososyal destek verilmesi için 30 adet sahra çadırı gönderilmiştir. Van Valiliği emrine; psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir. Arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, ilgili bakanlıkların afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir."

cha



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,502 µs