En Sıcak Konular

TÜSİAD Başkanı'ndan profesyonel orduya destek

18 Kasım 2011 14:15 tsi
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, hükümetin terörle mücadelede çözüm için ortaya attığı profesyonel orduya destek verdi.

 Bedelli askerlik konusuna ise fırsat eşitliği açısından bir anne olarak rahat edemediğini dile getirdi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından Swiss Otel Grand Efes'te düzenlenen toplantıda şehrin iş dünyasına seslenen Boyner, dünya ve Türkiye ekonomisiyle ilgili tespitlerde bulundu. Konuşmasına başlarken İzmir'in EXPO 2020 adaylığının Türkiye için de çok büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, bunu gündemlerine alarak her türlü desteği vereceklerini söyledi. Dünyada yerel gibi görünen birçok küresel problemin çözümünün küresel yönetişimde olduğunun altını çizen Boyner, muhtemel krizlere karşı siyasi iradeye büyük görev düştüğünü dile getirdi.

Ülkelere güçlü ordular gerektiğini ancak Türkiye'nin beşeri sermayeye de ihtiyacı bulunduğunu kaydeden TÜSİAD Başkanı Boyner, gençlerin nasıl yetiştiği, yaşamlarını ne kadar eğitimde harcadığı, hattâ eğitimlerini kullanımlarının önemli olduğunu ifade etti. İkisi arasında rasyonel bir yere gidilebileceğini ancak bunun teknik konu olduğunu, TÜSİAD'ın çözemeyeceğini belirterek, "Şunu da biliyorum ki yavaş yavaş askerliğin süresi düzenlenmiş, daha rasyonel ve güvenli, teçhizat açısından modernleşmiş profesyonelleşmiş, profesyonel ordu anlamında söylemiyorum ama teçhizatı, eğitimi, hazırlanışı, şu anda yaşanan düşük yoğunluklu savaşta etkili olması önemli. Bunu genç nüfusumuzla rasyonel bir şekilde örtüştürmeliyiz diye düşünüyorum." şeklinde konuştu. Bedelli askerlikte ise bir sıkıntı bulunduğunu, bir anne olarak fırsat eşitliği açısından vicdanının pek rahat edemediğini kaydeden Ümit Boyner, "Yine de buna farklı sebeplerle ihtiyacı olanlar var. Tek tek baktığınızda haklı sebepleri olabilir ama bu bir vicdan meselesi, bana o kadar kolay gelmiyor." dedi.

Türkiye'de geçen dönemde hizmetler sektörüne kayan ciddi bir büyüme yaşandığını, oysa dünyada imalat sektörü zayıflamış ülkelerin bu krizden çıkmasının imkansız olduğunu söyleyen Boyner, "Bu, Türkiye için önemli bir göstergedir. Türkiye, çok uzun zamandır imalat sektörüne belki hizmetler kadar değer vermedi ama yavaş yavaş ar-geden, yüksek katma değerli üretimden bahsetmeye başladık. Geç kalmadık ama çok hızlı adımlar atmak zorundayız." diye konuştu. Finans kriziyle beraber yapısal problemlerin de su yüzüne çıktığını, dünyanın bir sarmala girdiğini, bugün finans işlemlerinin, mal ve hizmet ticaretinden yapılan gayri safi hasılanın 70 katına ulaştığını belirterek, "Mal ve hizmet yok, 70 katı finansal işlem mevcut. Demek ki bir faiz sarmalı. Bizden sonraki nesilleri borçlandırarak sarmal içine girmiş dünya. Buradan geri dönüş zor olacak." görüşünü dile getirdi. Ülkelerin mali yapılarında, kamu maliyelerinde ciddi problemler bulunduğunu ifade eden Boyner, bütün bunların ciddi siyasi kararlar ve acı ilaçlar gerektirdiğini, Türkiye'nin bunları 2001 krizinde yaşadığını ve herkesin taşın altına elini sokarak acı ilaçları içtiğini, şu anda da bunun meyvelerinin yendiğini söyledi.

İş dünyası olarak bağımsız bir Merkez Bankası'na sahip çıkmaları gerektiğine işaret eden TÜSİAD Başkanı, "Neticede sağlam bir finans sektörü, ekonominin belkemiği. Türkiye'nin kamu ve özel kesim borç yapısına baktığımız zaman problemsiz bir tabloyla karşı karşıyayız. Kamu bütçe dengesi çok iyi çalışıyor. Yatırımcı, tüketici güven endeksi yine çok önemli ve önümüzdeki dönemde de önemini koruyacak. İstikrarı devam ettirmek, Türkiye için olmazsa olmaz bir koşul." dedi.

'IMF HESAP SORAMIYOR'

MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural'ın, IMF çıpasının etkinliğinin azalmasına ilişkin olarak yönelttiği "IMF nerede?" sorusuna da cevap veren Ümit Boyner, "Önceden para veriyorlardı. Şimdi öyle bir durum söz konusu olmadığı için hesap soramıyorlar. Öte yandan Türkiye iş dünyası, kendini kimseye beğendirmek zorunda değil. Tam tersine bizler birilerini beğenmek zorundayız. Onun için de eleştirmemiz, doğruyu bulmamız ve birlik olmamız gerekiyor." değerlendirmesini yaptı. TÜSİAD Başkanı Boyner, teröre ilişkin bir soruyu ise şöyle cevapladı: "Terör, ekonomimizi de ilgilendiriyor. 30 yılı aşkın süredir bu sorunu çözmedik. Çözülmesini istemeyen çok ciddi sayıda lobi var, kişi var. Biz bunun için Güneydoğu'daki Kürt sorununa AB şemsiyesinden baktık. Bir kere Kürt sorunu olduğunu söylüyorsak, bireysel hak ve özgürlükler şemsiyesi altında çözülmesi gereken bir sorun. Bu genel bir demokrasi sorunu." Boyner ayrıca Kürt meselesiyle terörün karıştırılmaması gerektiğinin altını çizerek, mücadeleyi çok dengeli yürütmek gerektiğini sözlerine ekledi.

cha



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs