En Sıcak Konular

Libya'da düzenli ordu için ilk adım

18 Kasım 2011 13:55 tsi
Aylar süren çatışmaların ardından Kaddafi rejimini yıkan Libyalılar, ülkede düzenli bir ordu kurmak için çabalıyor.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) bir yandan Kaddafi güçleriyle çarpışan Libyalıların elinde bulunan silahları toplamaya çalışırken, bir yandan da düzenli ordu amacına ulaşmak için asker eğitimine başladı.

Yaklaşık 1 ay süren eğitimin ardından kendilerini Libya ordusunun "ilk askerleri" olarak adlandıran Libyalılar, "mezun" oldu.

Eğitimlerini tamamlayan yaklaşık 5 bin askerin mezuniyeti için başkent Trablus'ta bir tören düzenlendi. Törene UGK üyelerinin kısmı ile Trablus Askeri Komitesi Başkanı Abdülhakim Belhac katıldı.

Törende bir konuşma yapan Belhac, askerlerin ve çatışmalarda hayatını kaybeden Libyalıların ailelerine seslenerek, "Libya'yı kurtaranlar sizin yakınlarınızdır" dedi. Ailelerden artık normal hayatlarına dönmelerini isteyen Belhac, silahlı kişilerin silahlarını bir an önce UGK'ya teslim etmelerini istedi. Belhac, ülkenin hızlı bir şekilde yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirterek, "İkinci devrim, ülkeyi yeniden inşa etmek olacak. Ancak bir an önce silahların teslim edilmesi gerekli ve ayrıca ülkeyi bombalardan temizlemeliyiz" diye konuştu.

Belhac'ın ve UGK yöneticilerin çağrılarına rağmen, Libyalıların neredeyse tamamı hala silahlarını teslim etmiş değil. Başkent Trablus dahil ülkedeki birçok kentin sokaklarında ve şehirlerarası yollarda sıkça çok sayıda silahlı kişiye rastlanıyor. Yollarda kontrol noktaları oluşturan silahlı Libyalılar, denetim yapıyorlar, trafiği düzenliyorlar ve şüpheli gördükleri kişileri durdurarak sorguluyorlar.

Pazar günü yeni geçiş hükümetini açıklaması beklenen UGK yönetimi, Libya halkının elinde bulunan silahları mümkün olan en kısa zamanda toplamak istiyor. Ancak hemen hemen tüm Libyalılar bunun çok zor bir iş olduğunu söylüyor. Bunun nedeni ise, Kaddafi güçleri ile savaşan Libyalıların bir çoğunun çatışmalardan önce sıradan insanlar olmaları ve bu kişilerin çoğunun şu anda herhangi bir işlerinin olmaması gösteriliyor.

Bu durumda olanlardan küçük bir grup, bugün düzenlenen tören sırasında Belhac aleyhinde gösteri düzenleyerek kendilerine maaş ödenmesini istedi. Bunun üzerine protestoculara kısa bir konuşma yapan Belhac, kendisinin de 8 aydır maaş almadığını, ancak yine de zor durumda olan Libyalılara en kısa sürede ödeme yapmaya çalışacaklarını söyledi.

-"Askerlerin eğitimi sadece 1 ay sürdü"-

Halktan silahları toplamak için uğraşan UGK yönetiminin oluşturmaya çalıştığı düzenli ordu ve güvenlik güçlerinin bugün tamamlanan eğitiminin yaklaşık 1 ay sürdüğü belirtildi.

UGK'nın komutanlarından biri, tören sırasında AA'ya yaptığı açıklamada, eğitimini tamamlayıp "mezun" olan askerlerin yarın görevlerine başlayacaklarını söyledi.

Eğitim alan Libyalı gençlerin bir kısmının UGK güvenlik gücü olarak görev yapacağını belirten Libyalı komutan, bir kısmının ağır silahlardan sorumlu olacağını, bazılarının da istihbarat servisinde çalışacağını anlattı. Adını açıklamayan UGK komutanı, eğitim gören askerlerin tamamen Libyalı komutanlar tarafından eğitildiğini belirterek, eğitim çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.

Ağır silahlarla donatılmış askerlerin yürüyüş yaptığı askeri geçit töreni sırasında, Libya ordusuna bağlı bir jet ile 2 helikopter de tören alanı üzerinde uçuş yaptı. Ayrıca, helikopterlerden atlayan Libyalı paraşütçüler tören alanına indi. Paraşütçülerin gösterisi büyük alkış aldı.

Coşkulu bir şekilde şarkılar söyleyerek ve araçlarının kornalarını çalarak tören alanından geçen ve UGK yönetimini selamlayan askerlerin aileleri de töreni izledi.

aa

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,348 µs