En Sıcak Konular

Yemen'de gösteriler devam ediyor

18 Kasım 2011 13:27 tsi
Yemen'de devam eden ve Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in istifası amacıyla düzenlenen protesto gösterileri devam ediyor.

Bugün düzenlenen Cuma gösterilerinde Salih'in ''başkanlığı bırakacağım'' açıklamalarına rağmen hala kan dökülmesi protesto edildi.

Bugün düzenlenen muhalif gösterilerin "tema"sı, yaşanan çatışmalarda öldürülen kadın ve çocuklar olurken, bu hafta Başkent Sana'nın 200 kilometre güneyindeki Taiz kentinde yaşanan çatışmalarda öldürülen kadınlar anıldı.

Taiz'de muhalif kabileler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda birçok yerleşim yeri isabet almış, birçok çocuk ve kadın yapılan yürüyüşlerde açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Gösterilerde Salih yönetiminin yanı sıra körfez ülkelerinin sessizliği de kınanırken, verilen siyasi içerikli cuma hutbesinde Salih'e dokunulmazlık verecek barış planları hazırlığı içerisinde olunduğu ve buna kesinlikle karşı çıkılacağı anlatıldı.

-Salih, iktidar devrini muhalefetin baltaladığı görüşünde-

Başkan Salih hafta içi yaptığı açıklamada 90 gün içerisinde geçiş sürecinin tamamlanacağını söylemişti.

Salih Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) planının taraflarca kabul edilip hayata geçirilmesinden sonra ilk otuz gün içerisinde yetkilerini Başkan Vekili Abdurabbu Mansur Hadi'ye devredeceğini ve altmış günlük süreçte de Hadi önderliğinde cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidileceğini tekrarlıyor.

Ama muhalif taraf KİK planındaki Salih'e yargı muafiyeti sağlayacak düzenleme nedeni ile bu sürecin başlamasına karşı çıkarken, muhalif partiler Salih tarafından süreci ''baltalamakla'' suçlanıyor.

Salih, Taiz'de yaşanan şiddetli çatışmalar ve can kayıplarından muhalif aşiretleri suçlarken, haziran ayında başkanlık sarayına yapılan bombalı suikast girişiminde suçlu oldukları için büyük bir saldırganlık içerisinde olduklarını iddia ediyor.

Başta Salih olmak üzere 87 üst düzey devlet yetkilisinin ağır yaralanmasına sebep olan saldırının soruşturması neticesinde şu an iktidar talebinde bulunan bütün silahlı ailelerin parmağı olduğu sonucunun çıkarıldığı da konuşulanlar arasında.

Suçlamaların baş hedefi olan Ahmar ailesi liderleri Sadık ve Hamid El Ahmar kardeşlerden suikast gününden beri haber alınamaması ise iddiaları doğrular nitelikte.

-BM'de yeni bir Yemen ilgisi''

Öte yandan aldığı Nobel Barış ödülü ile tüm dünyanın dikkatini çeken Yemenli kadın gazeteci ve aktivist Tevekkül Karman'ın uluslararası arenadaki mücadelesi sürüyor.

Ödülü aldığı günden beri Birleşmiş Milletlerde adeta çadır kuran Karman, Yemen devrimi için kulis yapmaya devam ediyor. Daha önce defalarca Yemen'e arabulucu heyet ve gözlemci gruplar gönderen örgüt, yapılan gözlem ve toplantılardan sonuç alamamıştı.

BM'nin yayımladığı birçok raporda Yemen'in büyük bir açlık, siyasi ve güvenlik krizi ile karşı karşıya olduğu belirtilmiş, bölgede tarafların acil bir şekilde uzlaşma sağlamaması halinde Yemen'in yeni bir Somali olabileceği uyarıları yapılmıştı.

Karman'ın yaptığı görüşmelerde bir çok ülkenin büyükelçilerine Yemen'deki insan hakları ihlalleri ve Salih yönetiminin işlediği iddia edilen cinayetler anlatılıyor.

Karman'ın en son görüştüğü üye ülke temsilcilerinden Fransa'nın BM büyükelçisi Gerard Araud, BM'de Karman ile birlikte yeni ve farklı açılarından bir ''Yemen ilgisi'' oluştuğunu aktardı.

Bu arada BM'nin Yemen'de bulunan heyete başkanlık eden Cemal Bin Ömer, Salih ile bu hafta yaptığı son ''iktidarın devri'' görüşmelerinde somut adımlar atılmaya başlandığını fakat taraflar arasındaki beklentilerdeki farklılık ve zorluklar nedeni ile bir kez daha çıkmaza girildiğini açıkladı.

aa

Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,634 µs