En Sıcak Konular

Suriye'ye karşı Türkiye-Fransa ittifakı

18 Kasım 2011 13:08 tsi
Suriye'ye karşı Türkiye-Fransa ittifakı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ikili görüşmenin ardından ortak basın düzenlediler.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, en önemli meselenin Suriye'deki kanın durması için Suriye üzerindeki baskıların arttırılması olduğunu ve Arap Ligi'nin Suriye'ye olan teklifinin olumsuz olması halinde bir takım tedbirlerin uygulanması gerektiğini söyledi.     

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ikili görüşmenin ardından ortak basın düzenlediler.

Türkiye olarak Suriye konusunda çok çaba sarfettiklerini söyleyen  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye olayları dün başlamadı. Olayların başlaması 9 ayı buldu.  Geçmişte Suriye yönetimi ile kurduğumuz iyi ilişkiler dolaysıyla onları bu yönde ikna etmek için çok çaba sarfettik. Ancak Suriye yönetimi bu çaba ve çağrılara kulak asıp en önemlisi de halkına kulak asıp adım atmak yerine halkına silah doğrulttu. Bu tutumunda ısrar etmesiyle birlikte bütün uluslararası toplum gibi Türiye de çok net tavır aldı" dedi.

Arap Ligi'nde alınan önemli kararları hatırlatan Davutoğlu, "Türk-Arap formu 2 gün önce Fas'ta toplandı. En önemli mesele bu kanın biran önce durması için  Suriye üzerindeki baskıların artmasıdır. Arap Ligi'nin Suriye'ye teklif ettiği; gözlemci göndermek ve bütün şehirlerde askerlerin çekilmesini gözlemci bulundurmak suretiyle bir kontrol mekanızması oluşturmak masadaki en önemli teklifti. Türkiye olarak Arap Ligi'nin bütün girişimlerine destek verdik ve gereken her türlü katkıyı yapacağız.  Eğer bu olumlu karşılık bulmazsa o zaman bir takım tedbirlerin uygulanması gerekir.  Çünkü hiç kimse dünyanın gözü önünde orduyla şehirlere giyip halka silahları yöneltemez. Artık herşey dünyanın gözü önünde oluyor. Öncelikli hedefimiz Arap Ligi insiyatifi ile birlikte bu adımların atılması ve akan kanın durdurulması.  Saldırılar devam ederse özelllik ekonomik baştan olmak üzere bir takım tedbirlerin alınması gerekir ki bu katliama son verelim. Şu an önemli olan Arap Ligi'nin teklifinin karşılık bulmasıdır."dedi

Juppe: Şimdi, artık çok geç

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, TBMM Dışişleri Komisyonu'nu ziyaretinde, Suriye konusunu ele aldıklarını belirterek, "Şam rejiminin taahhüt ettiği reformları yapmak istemediğini, şimdi artık çok geç olduğunu" söyledi.

Juppe, yaklaşık 1 saat süren toplantının çıkışında yaptığı açıklamada, Suriye yönetiminin üstlendiği reformları hayata geçirmek istemediğini belirterek, "Şimdi, artık çok geç" dedi.

Alain Juppe, Suriye konusunda Türkiye ve Arap Birliği ile çalıştıklarını, bu çabalar çerçevesinde Suriye'yi kınayan bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'nden geçirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Avrupa'nın da bir yandan yaptırımları ağırlaştırdığını kaydetti.

Suriye muhalefetiyle ülkenin geleceğini hazırlamak için birlikte çalışmayı denediklerini söyleyen Juppe, Suriye'ye uçuş yasağı uygulaması gibi bir kararın da BM Güvenlik Konseyi'nde alınması gerektiğinin altını çizdi.

Bozkır, Fransa Dışişleri Bakanı Juppe'yi ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Fransa'nın Türkiye açısından siyasi, ekonomik ve diğer alanlarda çok önemli bir ülke olduğuna işaret etti.

Juppe'yi bölgede ve dünyada yaşanan önemli değişimler sırasında ağırladıklarını vurgulayan Bozkır, görüşmelerinde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konuları da ele alacaklarını kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de bakanların resmi ziyaretleri sırasında birbirleriyle zaten görüştüklerini, ancak milletvekilleriyle temasların da önemli olduğuna işaret ederek, Türkiye'ye gelmekten ve TBMM'yi ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Türkiye'yi yaklaşık 40 yıldır tanıdığını ve her geldiğinde büyük gelişmelere şahit olduğunu ifade eden Juppe, "Her ne kadar görüş ayrılıkları olsa da böylesi ziyaretler, Türk-Fransız ortaklığını güçlendirmeyi amaçlıyor" diye konuştu.


cnnturk


Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,707 µs