En Sıcak Konular

Sigara içenlerin sayısında düşüş

18 Kasım 2011 13:02 tsi
Sağlık Bakanlığı, sigara bırakma konusundaki yoğun çabalar neticesinde sigara içenlerin sayısında büyük bir düşüş olduğunu ve yaklaşık 2,2 milyon kişinin sigarayı bıraktığını bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in yazılı soru önergesini yanıtladı.

Eker, 174 ülkenin taraf olduğu Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Türkiye'nin, etkin tütün kontrolü önlemlerinin yürürlüğe koyduğu 2008 yılından itibaren sigara satış rakamlarında sürekli bir azalma seyri yaşandığını ifade etti.

Satış hacminde 2010 yılında 2009 yılına nazaran yüzde 13,2 olarak gerçekleşen düşüşün önemli bir kısmının tütün kontrolüne ilişkin mevzuat ve uygulamaların kaynaklandığını belirten Eker, başta DSÖ olmak üzere uluslararası bilim camiasının ortak görüşüne göre, bir ülkede etkin tütün kontrolü önlemlerinin uygulamaya konulmasının ülkedeki tütün kullanımına etkisi konusunda sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi için asgari beş yıllık bir sürece ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. Eker, Türkiye'deki sigara satışlarındaki düşüşte tütün kontrol önlemlerinin etkisiyle ilgili bu sürenin sonunda, doğru analizler yapmak mümkün olacağını kaydetti.

2012 yılı sonuna kadar Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun koordinasyonunda tütün kullanımı konusunda bir çalışma yapılmasının planlandığını ifade eden Eker, sigaradan elde edilen ÖTV miktarının 2008 yılında 10 milyar 888 milyon 211 bin, 2009 yılında 11 milyar 546 milyon 93 bin ve 2010 yılında 14 milyar 784 milyon 461 bin TL olduğunu bildirdi.

-Sigara içenlerde düşüş-

Eker, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığından alınan görüşü da aktardı. Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığından verilen bilgi şöyle:

''Ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) gibi uluslararası kuruluşlar ve Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Hacettepe Üniversitesi, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği gibi ulusal kuruluşlarla işbirliği içinde yapılan Küresel Yetişkin Tütün Araştırması (KYTA-2008) sonuçlarına göre, 15 yaş üzeri sigara kullananların oranı yüzde 31,2 olup (kadınların yüzde 15,2'si erkeklerin yüzde47,9'u), yaklaşık 16 Milyon kişi sigara kullanmaktadır. 2010 yılında tekrarlanan aynı araştırma sonucunda ise 15 yaş üzeri sigara kullananların oranı yüzde 27,1 olup (kadınların yüzde 13,8'i erkeklerin yüzde 40,7'si) sigara kullanan kişi sayısı 14 Milyonun altına düşmüştür.

Ülkemizde yürütülen Tütün Kontrolü Ulusal Programı kapsamında 278 adet Sigara Bırakma Polikliniği açılmıştır. Polikliniklere sigara bırakmak için müracaat eden kişilerden ilaç tedavisiyle sigarayı bırakması uygun görülen kişilere 360 bin kutu sigara bırakma ilacı hekim kontrolünde dağıtılmış ve takipleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı 27 Ekim 2010 tarihinde faaliyete geçmiş ve bir yıllık dönemde yaklaşık 2 Milyon çağrı almıştır.

Sigara bırakma konusundaki yoğun çabalar neticesinde sigara içenlerin sayısında büyük bir düşüş olmuş ve yaklaşık 2,2 milyon kişi sigarayı bırakmıştır.

Gerek bilimsel kuruluşlarla gerçekleştirilen saha araştırmaları, gerekse polikliniklere ve bırakma hattına yapılan başvurular sigara içenlerin sayısındaki ciddi düşüşü teyit etmektedir.''



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,034 µs