En Sıcak Konular

Gümrüklerde kâğıtsız dönem başlıyor

18 Kasım 2011 11:07 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ticareti kolaylaştırmak için yazılı kâğıt evrak yerine elektronik ortamda yazışmaların yürütülmesini sağlayan bir sisteme geçiyor.

Yeni uygulamanın 80 bin dış ticaret firmasının her birine ayda 400 dolar maliyet avantajı sağlayacağı hesaplanıyor. Ticaretteki vakit kaybını azaltacak sistem, etkin denetime de imkân verecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2010 yılından itibaren ithalat ve ihracat işlemlerinin önemli bir kısmını elektronik ortamda yapmaya başladı. Bakanlık, yeni uygulaması 'kâğıtsız gümrük' uygulaması ile gümrüklerde iş yapma şeklini de değiştirecek. Buna göre güvenilirliği onaylanmış firmalar, beyannamelerini elektronik ortamda gümrük idarelerine sunacak, ek belgeleri de sunmaksızın sonradan denetlenmek kaydıyla ofislerinde saklayacak. Böylece dış ticaret erbabının gümrüklerde oluşan iş yoğunluğu ve beklemeleri en aza indirilecek. Kâğıtsız gümrük uygulaması ile her bir firmaya aylık ortalama 400 dolar maliyet avantajı vaat ediliyor. Türkiye'de dış ticaret yapan firma sayısı 80 bin.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bakanlığın yeni yapılanması, vizyonu ile projelerini açıkladı. Hayati Yazıcı, "Bakanlığı, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine bağlı olarak yeniden yapılandırdık. Yapılanma ile ülkemizi dünyanın en kolay ve güvenli ticaret yapılan ülkelerinden biri haline getireceğiz." dedi. Yazıcı, 2023 hedeflerini şeffaflığa imkân tanıyarak, gümrükler başta olmak üzere hizmet verilen bütün alanlarda elektronik ortamdan faydalanarak yakalayacaklarını vurguladı.

Anadolu'nun dünya ticaretinde önemli rol oynaması adına İpek Yolu Gümrük İşbirliği Girişimi projesine odaklandıklarını aktaran Yazıcı, "Türkiye-Çin hattında bulunan ülkelerin oluşturduğu İpek Yolu Gümrük İşbirliği Girişimi ile İpek Yolu ticaretini yeniden canlandırıyoruz. Bu sene Batum'da dördüncü toplantısı yapılan İpek Yolu projesi bu bölgede ticari faaliyette bir buluşmanın yol haritası. Bu proje tamamlandığında çok büyük miktarda mal ve üretim araçları, Orta Asya'dan Avrupa'nın diğer ucuna veya Avrupa'dan Orta Asya'ya transfer edilebilecek." dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın insanı esas aldığını anlatan Hayati Yazıcı, kurum olarak temel hedeflerini şöyle sıraladı: Yasal ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırmak. Yasa dışı ticareti en modern yaklaşımlarla engellemek. İç ve dış ticarette yenilikçi anlayışlar ortaya koyup sektörel büyümenin önünü açmak. Esnafı ve kooperatifleri rekabetçi bir yapıya kavuşturmak. Piyasa gözetimi ve denetimini etkin bir şekilde yaparak tüketici haklarını korumak. Kayıt dışılığı en aza indirmek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı, yeni yapılanma ile Türkiye'yi dünyanın en kolay ticaret yapılan ülkelerinden biri konumuna getirmeyi amaçladıklarını bildirdi. Gelinen aşamada ithalat ve ihracatın vakit kaybına sebep olmayacağını savunan Hayati Yazıcı'nın açıklamalarına göre, gümrüklerde elektronik uygulamaların ağırlığı artacak. Bakanlık bu minvalde 'kâğıtsız gümrük' projesi ile aynı zamanda beyanname eki belgelerini sadeleştirecek. Halen gümrük işlemlerinde aranan 330 ayrı türde belge bulunuyor. Bu belgelerin yüzde 6'sına karşılık gelen 20 adedi bakanlık tarafından talep edilirken, geri kalan 309 belge muhtelif kurum ve kuruluşlarca isteniyor. Belge türlerinde yapılacak sadeleştirme ile gümrük idarelerinde muayenelerin ve belge denetimlerinin kolaylaştırılması planlanıyor. Böylece ithalat ve ihracat işlem süreleri de kısalmış olacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden (TASİŞ) 31 konteynerin tasfiye edilecek halde bulunduğunu kaydederek, "Bunlar Van Valiliği Koordinasyon Merkezi'ne tahsis edilmek için hazırlandı. Kararı az önce imzaladım. TASİŞ'ten 31 tane konteyner tasfiye edilecek halde bulunuyor. Bunların içinde bir aile barınabilecek durumda." dedi.









Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,602 µs