En Sıcak Konular

CHP'de 'Dersim' krizi büyüyor!

18 Kasım 2011 09:45 tsi
CHP'de büyüyen 'Dersim' krizinde gözler Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na çevrildi. Parti yönetimini sessiz kalmakla suçlayan muhalifler, Kılıçdaroğlu'ndan açıklama bekliyor.

 CHP liderinin ise bildiri yayımlayan 12 vekile sert çıktığı öğrenildi. Konunun medya önüne tartışılmasını kabul etmediğini belirten Kılıçdaroğlu, 'O arkadaşlarımız hakkında da gereği yapılacaktır.' dedi.



Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Zaman'a yaptığı "Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP'dir. Atatürk de bu olaylardan haberdardır." açıklamalarına başlangıçta sessiz kalan CHP yönetimi, parti içi muhaliflerin baskıları sonucu Aygün'den savunma almaya karar verdi. Ancak ulusalcı isimlerden oluşan muhalif vekiller, Aygün'ün partiden ihracını istiyor.

Önceki gün Genel Merkez aleyhine bildiri yayımlayan 12 milletvekili, eleştirilerinin arkasında duruyor. Samsun Milletvekili Haluk Koç, yönetimin kendilerinden de savunma alacak olmasına "Şeref duyarım, her şeye hazırlıklıyım." karşılığını verdi.

Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, bildirinin arkasında durmaya devam edeceklerini kaydederken en sert tepki Mersin Milletvekili İsa Gök'ten geldi. "Atatürk'ü savundum diye kimse benden savunma isteyemez." diyen Gök, gelişmeleri "CHP'yi başkalaştırma operasyonu" olarak tanımladı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan açıklama istedi. Gök, "Bildirimizde genel başkanımızın parti politikasıyla taban tabana zıt bu çıkışlara tepki göstermesini istedik. Aygün çıkıp demeli ki, 'yanlış anlaşıldım, kastı aştım'. Genel merkez de çıkıp 'genel politikamızdan, Altı Ok'tan sapma yoktur' demeli." diye konuştu.

Hüseyin Aygün'ün açıklamalarıyla başlayan tartışmalar, CHP yönetimini rahatsız etti. Kılıçdaroğlu yakın çevresine yaptığı değerlendirmede açıklamaların içeriğinden çok zamanlamasından rahatsız olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, dün öğle saatlerinde de genel merkezde Aygün'ü kabul etti. Dersim olaylarına ilişkin Kılıçdaroğlu'na bilgi veren Aygün, amacının ne Atatürk'e ne de CHP'ye yönelik bir hakaret olmadığını vurguladı. Haberin dikkatli bir şekilde okunduğunda bunun ortaya çıkacağını belirtirken, kendisine eleştiri yöneltenlerin CHP'deki değişimden rahatsız olan kesimler olduğunu söyledi.

CHP liderinin, akşam saatlerinde kendisine ziyarette bulunan Bursa heyetine yaptığı değerlendirmede de Ergün'ün açıklamaları üzerinden parti yönetimini hedef alarak bildiri yayımlayan 12 milletvekiline sert bir dille tepki gösterdiği öğrenildi. Alınan bilgilere göre CHP lideri, Samsun Milletvekili Haluk Koç'un başını çektiği grupla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu konunun medyanın önünde tartışılmasını, bir bildiri halinde gündeme getirilmesini kabul etmiyorum. Herkesin parti disiplinine uyması gerekir. Herkes düşüncesini zaten kapalı grup toplantısında söylemiştir. Bu tartışmayı medya önüne taşımak doğru değildir. O arkadaşlarımız hakkında da gereği yapılacaktır." Kılıçdaroğlu, Dersim olaylarına kendisinin nasıl baktığı yönündeki sorulara da şu karşılığı verdi: "Dersim konusu tarihimizde önemli olaylardan biri. Siyasetçilerin tarihte yaşanmış olayları siyaset konusu yapmalarını doğru bulmuyorum. Başbakan 'Dersim arşivleri açıklansın' dedi. Biz de 'Açıkla, gerçekleri öğrenelim' dedik."

'Aygün tekzip etti' diyen İnce'ye cevap: O zaman niye savunma istediniz?

CHP'li Hüseyin Aygün'ün Dersim olaylarına ilişkin sözleri, önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda da tartışma konusu oldu. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, AK Partili milletvekillerinin tarihî şahsiyetlere hakaret ettiğini savunarak, "Hiçbir CHP'linin geçmişteki liderlere kötü söz söylediğini duydunuz mu?" diye sordu. Bu sırada AK Parti sıralarından "Hüseyin Aygün'den duyduk." sözleri duyuldu. Kürsüye gelen AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş da Aygün'ün sözlerini Zaman'ın haberinden okudu.

Elitaş, "10 Kasım 2011 tarihli gazete. Kim? Hüseyin Aygün. Ne diyor? 'CHP Tunceli Milletvekili Aygün, Dersim olayları konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Olayların sorumlusunun devlet ve o dönemde iktidar olan CHP olduğunu kaydederek, CHP Kılıçdaroğlu döneminde bu konuda tarihiyle yüzleşiyor.' Arkasından diyor ki: '1937 ve 1938'de jenosite (soykırım) varan bir operasyonla Dersim meselesi tarihe havale edilmiş oluyor." şeklinde konuştu.

Elitaş'ın sözlerine cevap vermek için kürsüye çıkan Muharrem İnce, Aygün'ün sözlerinin çarpıtılarak anlatıldığını savundu. İnce, "Sayın Elitaş, arkadaşımız söz konusu gazeteye bir tekzip metni gönderdi, o metnin aynısını grup başkan vekilliğine gönderdi. Orada ağzından böyle sözler çıkmadığını söylüyor. Gazete bu tekzip metnini yazmayınca MYK'mız arkadaşımızın savunmasını istedi." iddiasında bulundu. Elitaş, doğru olmayan bu iddiaya şöyle karşılık verdi: "Arkadaşımız ya tekzip göndermedi ya siz doğru bilgi vermiyorsunuz. Öyleyse niye savunmasını istiyorsunuz? Savunmasını istemek yerine, gazeteye dava açmayı önerebilirdiniz. Kendisi diyor ki 'Ben sözlerimin arkasındayım."

İnce'nin iddiası gerçeği yansıtmıyor

Muharrem İnce'nin Meclis kürsüsünden dile getirdiği 'tekzip gönderildi' iddiası gerçeği yansıtmıyor. Çünkü gazetemize böyle bir tekzip gelmedi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Hayri Beşer, Aygün'ün sözlerinin arkasında durduğunu başka yayın organlarına da söylediğini hatırlatarak şu açıklamayı yaptı:

"Bırakın tekzibi, bu konuda Aygün'den sitem anlamına gelecek bir tek söz sadır olmamıştır. Aksine haberde bir sıkıntı olmadığını, söylediklerinin her satırının arkasında olduğunu söylemiştir. Kaldı ki ses kayıtlarını halen muhafaza ediyoruz. Sayın İnce istiyorsa kendisine de gönderebiliriz."

Zaman



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,178 µs