En Sıcak Konular

Gizli tanık, KCK'yı anlattı: Talimatlar Kandil'den gelir

18 Kasım 2011 09:13 tsi
Gizli tanık, KCK'yı anlattı: Talimatlar Kandil'den gelir Mardin'de geçtiğimiz yıl tutuklanan sanıklarla ilgili Diyarbakır'da görülen KCK davasında önemli bir gelişme yaşandı.

Gizli tanık 'Hayırlı'nın mahkeme başkanına verdiği ifade duruşmada okundu. Kapatılan DTP için aktif olarak çalıştığı anlaşılan Hayırlı, KCK'nın, talimatları doğrudan Murat Karayılan ve Cemil Bayık'tan aldığını anlatıyor. KCK'nın Mardin'e örgütün dağ kadrosundan sorumlular gönderdiğini belirten gizli tanık, bunların, il başkanı dahil partilileri azarladığının altını çiziyor.

Mardin'de yaklaşık 1 yıl önce düzenlenen KCK operasyonundan sonra tutuklanan sanıklarla ilgili Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın duruşmasına devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklardan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BDP Mardin İl Başkanı İsa Durç, Kızıltepe Belediye Meclisi Üyesi Musa Alkan, İl Genel Meclisi üyeleri Abdulkadir Aktaş, Nazım Kök, İHD Mardin yöneticisi Abdulkadir Çurğatay, BDP Mardin Merkez İlçe Başkanı Ercan Güneş, kapatılan DTP il yöneticisi Ayşe Bozan, BDP yöneticileri Genco Akman ile Davut Bozan katıldı. Mahkeme başkanı, 17 Kasım'da mahkemece ifadesi alınan gizli tanıklardan 'Hayırlı'nın ifadesini sanıkların yüzüne okudu.

Kapatılan DTP'nin içinde aktif görev aldığı anlaşılan Hayırlı, KCK'nın 2007 yılında Mardin'de 'Seyithan Yaka' isimli bir kişiyi sorumlu olarak atadığını belirtti: "KCK adına görevliydi. DTP'de göstermelik bir görevi vardı. DTP Mardin il ve ilçe başkanlarından daha üstün bir pozisyondaydı. Toplantılarda KCK'dan gelen talimatları bize okuduktan sonra yırtıyordu. Notların DTP Genel Merkezi ile ilgisi yoktu. Kandil'deki Cemil Bayık ve Murat Karayılan imzalı notlardı. Talimat geldiğinde DTP il ve ilçe yönetimi sessiz kalırdı. Yani DTP ve sonrasında BDP kağıt üzerinde işleyiş görmekte olup emirler KCK adına gelmektedir." KCK'nın toplantılarını 'Kent Meclisi' adı altında yaptığını belirten gizli tanık, bu toplantılar öncesi KCK sorumlusunun talimatıyla bütün cep telefonlarının toplatılıp bir poşete konularak başka bir odada muhafaza edildiğini belirtti. Mardin ve Kızıltepe'de 'Selim' kod adlı İsmail Berka adındaki KCK sorumlusunun Yaka'nın amiri konumunda bir gerilla olduğunu anlatan Hayırlı, "Bu yönetici çok sert mizaçlı biriydi. Seyithan Yaka KCK il sorumlusuydu ama onun altında çalışıyordu. Hatta o dönem il başkanı olan Hilmi Öncü'yü birkaç kez azarlayarak yerine oturttu. Parti yöneticilerinin sakin davranma konusundaki tavırlarını uygun görmeyerek onları uyarıyordu, devamlı pratik eylemler talimatı veriyordu." şeklinde konuştu.

EYLEMLER İÇİN TOPLANTI YAPILIRDI

Gizli tanık, Kızıltepe'de 2008'de yapılan 'Mardin kent meclisi yapılanması' toplantısına kendisinin de katıldığını anlatıyor. Şunları söylüyor: "Toplantı Kızıltepe DTP ilçe binasında yapıldı. Toplantıyı Seyithan Yaka yönetiyordu. Gündem, 'kent meclisi' yapılanmasını oluşturmak ve pratiğe geçirmekti. Pratik kapsamında o ilde yapılacak olan tüm eylemler ve bu eylemlerin yönetilmesi, kimlerin katılacağı konusunda karar verilmesi ve bu eylemlerin nasıl organize edileceği konuşuluyordu."

Hayırlı, KCK sorumluluğunun daha sonra Hüseyin Arasan'a verildiğini söylüyor: "Arasan'ın partide hiçbir görevi yoktu. Buna rağmen BDP'de toplantı yapıyordu. Kent meclisinin yürütmesini oluşturmak istedi. En az 30 kişiden oluşması gerekiyordu. 30 kişi aranıyordu. Bulunamadı. Oysa kent meclisi ile yasal olan Mardin BDP il yönetimi aynı olsaydı yüzlerce kişi vardı. Bu meclis BDP'den ayrı, KCK adına çalışan bin meclistir."

zaman



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,276 µs