En Sıcak Konular

Çiçek: Umutluyum, 'bu iş oluyor' diyelim

16 Kasım 2011 20:10 tsi
Çiçek: Umutluyum, 'bu iş oluyor' diyelim Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa yapımı konusunda iyimser olduğunu belirterek, partilere de bu yönde çağrı yaptı:

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Çiçek başkanlığında toplandı. Çiçek, 2 saat süren toplantıdan sonra basın toplantısı yaparak alınan kararları açıkladı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bugün 5. toplantısını yaptığını hatırlatan Çiçek, bugüne kadar çalışmalarla ilgili değerlendirme yapıldığını anlattı.

Çiçek, toplumun her kesiminin, ister şahıs ister örgütler olarak herkesin sürece aktif katılımını sağlamak için 14 bin 593 dernek, 4 bin 573 vakıfa, yüksek yargı organlarına, TBMM'de temsil edilmeyen 60 siyasi partiye, kamu kurumu niteliğindeki 17 meslek kuruluşuna, 5 işçi ve işveren sendikasına, 4 memur sendikasına, 165 üniversiteye, bin 374 yerel basın, 197 yerel televizyon, 705 mahalli radyo kuruluşuna Anayasa çalışmalarına katkı için çağrıda bulundukların anlattı.   

Meslek kuruluşlarından beklentilerinin sadece yazılı görüş bildirmeleri olmadığını kaydeden Çiçek, ''Mümkünse Türkiye'nin muhtelif yerlerinde mümkün olan zamanda, Anadolu'nun her tarafında anayasa ile ilgili toplantı yapmalı, kamuoyunu bilgilendirmeli. Bu toplantılarda gerek görüldüğünde biz de komisyon olarak katılabiliriz'' dedi.

Uzlaşma Komisyonu'nun siyasi partilerin genel başkanlarının arzusu, verdiği destek ve kararın sonucu kurulduğuna dikkati çeken Çiçek, şöyle konuştu:

''Bu çalışmayı TBMM'de yapıyoruz. Meclis Başkanı olarak Komisyona başkanlık ediyoruz. Bunun altını çizmemin nedeni; 'bu komisyon çalışma yapabilir mi, yapamaz mı, yetkisi, imkanı ne?' tarzında bir kısım işin özüne uygun olmayan tartışmalar yapılıyor. Bu tartışmaları saygıyla karşılıyoruz ama bunların sürece olumlu katkı vereceğini de düşünmüyoruz. Burada görev yapan 12 milletvekili şahıs olarak bir arada bulunmuyor, Komisyon da tesadüfen bir araya gelmiş 12 kişiden oluşmuş değil. Siyasi partilerimizin çeşitli defalar kamuoyuna yaptığı açıklamalar, yazılı olarak Meclis Başkanlığına yazılan içinde isimlerin de olduğu yazı, arkasında da Mecliste grubu bulunan partilerin genel başkanlarının onayı, kararıyla ve Meclisimizin bilgisi dahilinde Meclis Başkanlığında çalışmalarını yürütüyor. İşin bu noktasında yerli yersiz tartışmaların sürece fazla bir katkısı da olmayacaktır. İnşallah sonuçta hep beraber ortak bir metni ortaya çıkardığımızda, bu komisyonda temsil edilen siyasi partilerimiz kendi organlarında bunu görüşecek, sonuçta mutabık kalındıktan sonradır ki anayasa teklifi haline gelecektir. Burada görev yapan arkadaşlarımız, partiler adına görev yapıyorlar ve nihai kararı da partileri, kendileri verecektir. Sonuçta da Mecliste inşallah mutlu şekilde bunu sonlandıracağız.''

-''Görüşler gelmeye başladı''-

Komisyonun bugünkü toplantısına önemli bazı kararlar alındığını bildiren Çiçek, kuruluşlara ve tüm vatandaşlara çağrıda bulunduklarını, görüşlerin gelmeye başlandığını, bunların değerlendirilmesi ve analiz edilmesi, buradan elde edilecek sonuçların belli bir noktaya getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bunun için 3 ayrı alt komisyon kurduklarını;, bunlardan birinin siyasi partileri ve anasayal kuruluşları, diğerinin meslek kuruluşları ve sendikaları, son komisyonunun ise sivil toplum kuruluşları denilen ''dernek, cemaat, vakıf ve anayasa platformları gibi konuya önem verenleri'' dinleyeceğini belirtti.

Bu alt komisyonların 21 Kasım Pazartesi günü çalışmaya başlayacağını bildiren Çiçek, bunların bir takvim yaparak 31 Aralık'a kadar bir yandan yazılı görüşleri alacağını, diğer yandan da alınan görüşleri değerlendirip kendileriyle yüz yüze görüşeceğini söyledi.

Çiçek, ''Görüşmelerin bir kısmını Ankara'da yapacağız. Bu anayasa meselesinin sadece İstanbul ve Ankara meselesi olmadığını, tüm Türkiye'nin meselesi olduğunu ortaya koyalım. Süreci canlı tutabilmek bakımından komisyonlarımız karar verdiğinde Türkiye'nin muhtelif yerlerinde bu toplantıları yapabilecektir. Hangi illere gidileceği önümüzdeki hafta içinde büyük ölçüde netlik kazanacaktır'' dedi.

-''Şu ana kadar iyi bir çalışma yapıldı''-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, ''Cemaatten ne anlamalıyız?'' sorusuna, ''Lozan'a göre cemaat kavramının, ne anlam ifade ettiği bellidir. Biz de bunu kullanıyoruz'' karşılığını verdi.

Çiçek, alt komisyonların çalıma takvimini kendisinin belirleyeceğini kaydetti.

Ankara dışındaki toplantılardan maksadın azami ölçüde verim almak olduğunu ifade eden Çiçek, ''Bu toplantıları meslek kuruluşlarımız yapabilir. Talep toplulaştırması gibi meslek örgütü kendisiyle birlikte 20-30 kuruluşu, vakfı, derneği bir araya getirir. Misal olarak Yozgat'ta ev sahipliğini de sanayi ve ticaret odası veya başka bir kuruluş yapar. İlgili komisyon oraya gider, oradaki tartışmaları, görüşleri dinler, aydınlatıcı bilgiler verebilir. Bunu önümüzdeki günlerde belirleyeceğiz. Bu anayasa Ankara'dan yapılacak bir anayasa değil. Mümkünse Türkiye'nin her tarafında katılımı sağlamak adına....Komisyon da buna elverdiği ölçüde katılacaktır'' diye konuştu.

Çiçek, komisyon üyelerinin performansını nasıl bulduğu sorusuna, şu ana kadar iyi bir çalışma yapıldığını düşündüğünü ifade ederek, ''Herkes elinden gelen gayret, çaba ve iyi niyeti gösteriyor. Herşeyi tartışıyoruz ve sonuçta da görüşbirliğine vararak geldiğimiz noktayı size ifade ediyoruz. Ben iyimserim, iyimser olamaya devam edelim. 'Bu iş olmuyor, olmuyor, iyi gitmiyor' diyerek hiçbir şeye çözemeyiz. Gelin hep beraber 'bu iş oluyor' diyelim bu defa. İnşallah iyi olacak'' dedi.

Bir gazetecinin ''Komisyonda askerlerden görüş alınmaması şeklinde bir şey var mı?'' sorusuna Çiçek, ''Hayır, hayır. Ben ne karar alınıyorsa onları size ifade ediyorum. Bunun dışındakiler bizim dışımızdaki değerlendirmelerdir. Olur onlar bu süreçte. Ara sıra böyle şeyler de çıkar. Onları da çok fazla değerlendirme konusu yapmayalım'' karşılığını verdi.

aa

Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs