En Sıcak Konular

'Asya pazarına yönelebiliriz'

16 Kasım 2011 15:53 tsi
'Asya pazarına yönelebiliriz' Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa'da yaşanan ekonomik daralmadan etkilenmemek için Türkiye'nin ihracatının, krizden etkilenmeyen Asya pazarına yönelebileceğini bildirdi.

Kuzey Avrupa ülkelerinden en önemli şirketlerin, yatırım kuruluşlarının sahipleri ve yöneticilerinin her iki yılda bir araya gelip kendi aralarında yaptıkları bir günlük toplantıya baş konuşmacı olarak katılan Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İskandinavya'da Türkiye ekonomisine yoğun ilgi olduğunu belirtti.

Babacan konuşmasında "Avrupa'daki türbülansa rağmen Türkiye'de ekonomide görülen olumlu sonuçlar var. Buda haliyle bütün dünyanın ilgisini çekiyor. Kuzey Avrupalı işadamlarının da ilgisini çekiyor doğrusu" dedi.

İki günlük bir program çerçevesinde İsveç'e gelen Babacan, "Yurtdışından toplantıya davet edilen tek ülke Türkiye oldu. Buda küresel ekonomik krizden sonra dünyada en hızlı şekilde büyüyen ülke olan Türkiye'nin yabancı yatırımcıların çok ilgisini çektiğini gösteriyor." dedi.

Basına kapalı gerçekleşen konferansta Avrupa'da yaşanan krizin dünya ekonomisini tehdit edecek bir boyutta olduğuna değindiğini ifade eden Babacan, çözüm için güçlü bir siyasi irade, güçlü bir siyasi liderlik gerektiğini söyledi. Avrupa'da problemin ne olduğunun, çözüm için neler yapılmasının gerektiğinin bilindiğini ifade eden Babacan sadece bu çözüm yollarını hayata geçirecek güçlü ve cesur bir siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Babacan, Yunanistan'da ve İtalya'da göreve gelen ve yakında seçim yapılacak olan ispanya'da göreve gelecek hükümetin göstereceği performansın Avrupa'nın krizden çıkmasında büyük rol oynayacağını söyledi.

TÜRKİYE VE İSVEÇ KÜRESEL MALİ KRİZİ BAŞARIYLA YÖNETTİLER

Konferans sonrası İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Maliye Bakanı Anders Borg ile de üçlü bir görüşme de gerçekleştiren Babacan, görüşmede Avrupa'nın genel durumunu değerlendirdiklerini, İsveç ile Türkiye'nin dış politikaya bakışının önemli oranda örtüştüğünü söyledi. Küresel krizden sonra Avrupa'da en hızlı büyüyen ülkenin İsveç, dünyada en hızlı büyüyen ülkenin ise Türkiye olduğunu hatırlatan Babacan, iki ülkenin krizi basarıyla yönettiklerinin doğru olduğunu sözlerine ekledi. Diğer taraftan Türkiye'den 200'u aşkın İsveçli firmanın faaliyet gösterdiğini ifade eden Babacan, "Türk yatırımcılarda yavaş yavaş yurtdışına açılmaya başladılar. Hâlihazırda İsveç'te faaliyet gösteren 7 Türk firması var. Bu sayının zamanla artacağına inanıyorum" şeklinde konuştu. Babacan diğer yandan İsveç'e göç etmiş binlerce Türk vatandaşının burada iş kurup büyük, bir istihdam olanağı sağladıkları da ayrı bir konu" dedi.

SÖZDE SOYKIRIM KONUSUNDA İSVEÇ HÜKÜMETİ NET BİR DURUŞ ORTAYA KOYDU

İsveç'te kabul edilen sözde soykırım tasarısının tamamen iç politik nedenlerle kabul edildiğini düşündüğünü dile getiren Babacan, "Bu konuda hükümet, Parlamentonun aldığı karara karşı net bir duruş sergiledi. Zaten İsveç'te aklı selim sahibi insanlarda bu kararın alınmasının yanlış olduğunu açıkça da ilan ettiler" dedi. Parlamentoların tarih yazamayacağının altını çizen Babacan, 1915 olaylarının tarihçiler tarafından bilimsel veriler eşliğinde değerlendirilmesi gerektiğine değindi.

Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,745 µs