En Sıcak Konular

Türk yatırımcılara Yunanistan'ın ‘çöp tahvili’ satıldı

16 Kasım 2011 15:41 tsi
Lehman Brothers’ın iflası sonrası hiç bir değeri olmayan ‘çöp tahvil’ skandalının benzeri Yunanistan’la yaşanıyor

Küresel krizin sembolü Lehman Brothers’ın iflası sonrası hiç bir değeri olmayan ‘çöp tahvil’ skandalının benzeri Yunanistan’la yaşanıyor. Bazı bankalar yüzlerce Türk yatırımcıya Komşu’nun ‘çöp tahvili’ni satmış.

TÜRKİYE’NİN, ABD’de 2008 yılında batan dünyaca ünlü yatırım bankası Lehman Brothers’ın ‘çöp tahvillerinde’ yaşadığı skandalın bir benzerini iflasın eşiğindeki Yunanistan’ın tahvillerinde de yaşadığı ortaya çıktı.

Türkiye’de faaliyet gösteren banka yöneticilerinin yönlendirmeleri ile ‘Yorgo tahvili’ndeki yüksek faizin cazibesine kapılan yüzlerce Türk yatırımcısının, Yunan tahvili aldığı belirlendi. Yunanistan’ın kredi notunun rating kuruluşları tarafından yatırım için çok riskli olan ‘çöp’ seviyeye çekilmesiyle ülke tahvillerine de ‘çöp tahvil’ deniyor. AB’nin Yunan tahvillerinde borcun yüzde 50’ye kadar silinmesine ilişkin kararının ardından, elinde Yunan tahvili bulunan Türk yatırımcıları da, paniğe kapılarak soluğu Ankara’da aldı.

STAR’ın ekonomi bürokratlarından edindiği bilgiye göre ‘Yorgo tahvili skandalı’ aralarında bazı bürokrat ve işadamlarının da bulunduğu Türk yatırımcıların ellerinde Yunan tahvili bulunduğunu, AB’nin aldığı kararlardan tahvillerin de etkilenip etkilenmeyeceğini sorması ile gün yüzüne çıktı.

Bu sorular üzerine harekete geçen ekonomi bürokratları, bazı bankaların müşterilerine yüksek getirisi nedeniyle ‘Yunan tahvili’ sattığını belirledi. Bazı müşterilerin aldıkları tahvilin Yunan tahvili olduğunu bilmediği, bir kısmının da “Nasıl olsa AB, Yunanistan’ı kurtarır” diyerek aldığı öğrenildi. Elinde Yunan tahvili bulunan yatırımcı sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Ancak gelen şikayetlerden, yüzlerce Türk yatırımcının olduğu tahmin ediliyor.

6 bankanın müşterileri endişeli

BDDK ve diğer ekonomi kurumları, Yunan tahvili satışlarının boyutunu tespit etmek için çalışıyor. Ekonomi bürokratları, bankaların mevzuat açısından Yunan tahvili satmaları konusunda bir sınırlama bulunmadığını bildirdiler. Türkiye’de müşterilerine Yunan tahvili satışı konusunda aracılık eden 6 bankanın bulunduğu da kaydedildi. Yetkililer, Yunan tahvillerinin devlet garantisi altında bulunduğunu belirterek, dolayısıyla yatırımcıların şimdilik zararlarının söz konusu olmadığını kaydettiler.

Türkiye’de faaliyet gösteren bazı bankaların da, yurt dışı şube ve iştirakleri aracılığı ile Yunan tahvili aldıkları bildirildi. Bu nedenle, Türk bankalarının Yunan riskinin bilinenden daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, tahviller müşteriye satıldığı için bilançolarda net olarak görülmediğini belirterek, banka bazında yapılacak ayrıntılı incelemelerde Yunan tahvil stokunun tam olarak tespit edilebileceğini bildirdiler. Ekonomi bürok-ratları, Türk bankalarının Yunan tahvili riskinin Avrupa bankaları ile kıyaslanmayacak derecede düşük olduğunun da altını çizdiler.

Bankalarla pazarlık başlıyor

Öte yandan Yunan gazeteleri, Yunanistan ve özel sektör kreditörleri arasında borçların yarıya indirilmesi için yapılacak tahvil takası için görüşmelerin bugün Frankfurt’ta başlayacağını yazdı. Euro Bölgesi liderleri, Ekim ayı sonunda ellerindeki 200 milyar Euro’luk Yunan devlet tahvillerinin yüzde 50’sini zarar kabul etmeleri için bankalarla anlaşmaya varmışlardı.

Hüseyin Özay/Star

Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs