En Sıcak Konular

Suriyeli muhalifler Almanya ve Rusya ile görüştü

16 Kasım 2011 15:17 tsi
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi (SUK), Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Burhan Gaylin başkanlığındaki SUK heyetiyle önceki gün Almanya'nın başkenti Berlin'de Dışişleri Bakanlığında bir araya gelen Westerwelle, Suriye halkının demokrasi ve özgürlük taleplerini desteklediklerini belirterek, Şam rejiminin uyguladığı tehlikeli şiddet politikasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Westerwelle, Suriye'deki insan hakları ihlallerine sessiz kalmaya devam edemeyecekleri uyarısında bulundu. Westerwelle ile heyet arasındaki görüşmede AB'nin Şam yönetimine karşı aldığı son yaptırımların ayrıntıları da ele alındı.
SUK'un çabalarını öven Westerwelle, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alma kararından memnuniyet duyduklarını vurguladı.

SUK heyeti de 450 kişinin Şam rejiminin güvenlik güçleri ve milisleri tarafından öldürülmesinin ardından Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alması kararı başta olmak üzere Westerwelle ile Suriye'deki gelişmelerin görüşüldüğünü bildirdi.
Gaylin, Suriye devriminin ahlaki bir devrim olduğunu ve kimseyi dışlamadığını belirterek, yeni bir hükümetin Suriye toplumunun hiçbir unsurunu dışarda bırakmayacağını kaydetti.

SUK, Almanya ile Konseyin iktidarın devri ve Suriye'de yeni ortamın oluşturulmasıyla ilgili vizyonunun da tartışıldığını bildirdi.
Suriye muhalefeti heyetinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dış politika ve güvenlik danışmanı Christoph Heusgen, Dışişleri Bakanlığı Arap Dünyası temsilcisi Büyükelçi Volkmar Wenzel ve Almanya'nın Şam Büyükelçisi Andreas Reinicke ile de biraya geldiği açıklandı.

SUK heyeti Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un resmi daveti üzerine başkent Moskova'da Lavrov ile dün bir araya geldi.
SUK ile Lavrov görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede Suriye'nin karşı karşıya bulunduğu sorunları çözmesi ve reformları hayata geçirebilmesi için yapıcı bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekildiği belirtildi.

Gaylin de Suriyeli sivillerin korunması gerektiğini belirterek, Rusya'dan, Suriye'deki şiddeti kınayan BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmemesini istedi.

Gaylin, veto kararının, Rusya'nın son zamanlarda Beşşar Esad rejiminin işlediği suçları destekleyen bir tutum aldığını düşünen Suriye halkının Rusya imajını etkileyeceğini vurguladı.SUK heyeti Lavrov'un yanı sıra bazı üst düzey Rus yetkililerle de bir araya geldi.

AA



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,575 µs