En Sıcak Konular

Putin: Rusya'nın güvenini kaybettik

16 Kasım 2011 13:36 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, ülkede iktidarın çok fazla merkezileştiğini ve hükümete yönelik güvenin son derece az olduğunu kabul ettiği bildirildi.

Putin'in Valday Kulübü toplantıları çerçevesinde geçen hafta sonunda akşam yemeğinde bir araya geldiği gazeteci ve akademisyenlerle yaptığı toplantıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıkarken, Putin'in toplantıda kendisine yönelik eleştirilere "sürpriz" bir şekilde katıldığı kaydedildi.

İngiliz Guardian gazetesi de konuyla ilgili haberinde, Putin'in Rus hükümetinin halkın güvenini kaybettiğini kabul ettiğini belirterek, üçüncü kez devlet başkanı seçilmesi halinde "doğrudan demokrasi" adını verdiği programını yürürlüğe koyacağını söylediğini yazdı.

Putin, Rusya'da iktidarın çok fazla merkezileştiğini, bölgelerde Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in kararnamelerinin yüzde 80'inin görmezden gelindiğini veya tam olarak uygulanmadığını, Medvedev'in oluşturduğu iktidar yapısına kimsenin güvenmediği yönündeki eleştirilere katıldığını belirterek, "Size söylüyorum, aynı görüşteyim. Söylediğiniz hiçbir şeye karşı çıkmıyorum" dedi.

Rusya Devlet Başkanlığına seçildiği 11 yıl önce ülkede çok büyük bir kaos olduğunu ve ülkenin iç savaş eşiğine geldiğini kaydeden Putin, bu yüzden seçimleri iptal ederek ve valileri merkezden atayarak bölgeler üzerinde "elle kontrol" sistemi oluşturduğunu söyledi.

Putin, bölgelere bazı vergileri ve belirli yetkileri geri vermenin zamanı geldiğini belirterek, "Bu konuda son derece kararlıyım ancak son derece dikkatli hareket etmemiz gerek. Doğrudan demokrasiyi nasıl yayacağımız konusunda bazı görüşlerimiz var ancak bunu şu anda açıklamak için vakit henüz çok erken. İngilizler çimle kaplı bir alanı yapmanın 400 yıl aldığını söylerler ancak bizim bu kadar zamanımız yok" ifadesini kullandı.

"Çok iyi arkadaşı" İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifasını da değerlendiren ve Berlusconi'nin "Avrupa'daki liderlerin son Mohikan'ı" olduğunu belirten Putin, " Kendisi Avrupa siyaset dünyasında nadiren görülen son derece açık bir insan. Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, Silvio'nun bir politikacıdan ziyade çok iyi bir insan olduğunu söylemişti" dedi.

Toplantıda ABD'nin füze kalkanı planlarını da eleştiren ve kimsenin Rusya'nın endişelerine kulak asmadığını ifade eden Putin, ABD'nin füze kalkanı planının stratejik nükleer güçler dengesini istikrarsız hale getireceğini vurguladı.

Putin, toplantıda Libya'ya yönelik müdahaleyle ilgili eleştirilerini de tekrarlayarak, Suriye muhalefetine Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşme çağrısında bulundu.

Bu arada, Rus Kommersant gazetesi, Putin'in Türkiye'nin AB üyeliği süreciyle ilgili bir soru üzerine, "Türkiye'nin AB üyelik belgelerini verin imzalayayım. Bana herhangi bir zararı var mı?" şeklinde esprili bir yanıt verdiğini kaydetti.

Rus "Gazeta.ru" internet sitesinde geçen hafta yer alan bir haberde, Kremlin tarafından bölge valilerinin popülaritesiyle ilgili bir araştırma yapıldığı belirtilerek, araştırmada çoğu Putin'in liderliğini yaptığı Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) bölgedeki başkanlığını yürüten valilerin halk arasında popülaritesinin yüzde 20'nin altında olduğunun ortaya çıktığı kaydedilmişti.

aa

Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,897 µs