En Sıcak Konular

Erciş'te dükkanlar açılmaya başladı

16 Kasım 2011 13:32 tsi
Van'ın Erciş ilçesinde, 23 Ekim'de meydana gelen depremden sonra günlerce dükkanını kapatıl tutan esnaf, son birkaç gündür mağaza ve dükkanlarını açmaya başladı.

Depremlerin ardından Erciş'te hayat normale dönmeye başladı. Evleri yıkılan ya da ağır hasarlı olanların barındığı Yenişehir Çadırkent ve Erciş merkezdeki çadırlarda kalanlar, günlük hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Günlerce iş yerlerini kapalı tutan çok sayıda esnaf, özellikle son iki gündür dükkanlarını açmaya başladı. Kent merkezinde ayakkabıdan, balığa, ekmekten meyve ve sebzeye kadar her çeşit ürüne ulaşılabiliyor. Öyle ki, fotoğrafçılar bile evlenen çiftlerin de etkisiyle iş yapmaya başladı.

Ayakkabı satıcısı Muhammet Özdeniz, teyze ve dayısı ile çocukları, annesinin amcası ve diğer akrabaları ile depremde hayatını kaybeden 23 yakınını toprağa verdiğini söyledi. Özdeniz, sözlerine şöyle devam etti:

''Depremden sonra günlerce vatandaşlar birçok ihtiyacını gideremedi. Esnaf bugünlerde ilgi görüyor çünkü ihtiyaçlar birikti. Maddi imkanı olanlar, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Kar yağdı, kış başladı, aşırı soğuklar var. Vatandaşlar imkanları ölçüsünde bot alıyor. Şu anda kışlık ayakkabı ve bot satışları iyi gidiyor. Satış çeşidine göre bazı esnafta durgunluk bazılarında hareketlilik yaşanıyor.''

Özdeniz, dükkanının önündeki ve ilçe merkezindeki enkazların bir an önce kaldırılmasını isteyerek, ''Enkazlar, vatandaşların psikolojisini bozuyor. Yaşamın daha normale dönmesi ve depremin biraz olsun unutması için önce enkazlar kaldırılmalı. Özellikle çadırlarda kalan vatandaşlara destek olsunlar. Fırınlar açıldı. Ekmek peynirle de karınlar doyar ama diğer ihtiyaçların karşılanması gerekiyor'' dedi.

-Balık fiyatları yüksek değil-

Balıkçı Malik Gür ise depremde 5 yakının kaybettiğini ve dünden bu yana dükkanını açabildiğini belirterek, Karadeniz'den gelen balıklarla tezgahını çeşitlendirmeye çalıştığını anlattı.

Fiyatların çok uygun olduğunu dile getiren ür, ''Çupra ve levrek kilosu 15, uskumru 8, istavrit 6 liradan, hamsi ise 3 kilosu 10 liradan satılıyor. Satışlar yavaş gidiyor, ama bu gayet normal. İnci kefalini bulmaz zor. Depremden sonra göle açılan balıkçı yok'' diye konuştu.

-Kundura tamircisinin ''Deprem'' bestesi-

Kundura tamircisi 38 yaşındaki Alim Poyrazoğlu da doğal olarak işlerin durgun olduğunu söyledi. Bölgeden göç başladığını, kalanların da imkanları ölçüsünde yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını dile getiren Poyrazoğlu, kış bittikten sonra ilçede ticaret ve yaşamın tam anlamıyla normale döneceğini anlattı.

Tamirci dükkanından boş vakitlerinde kitap okuduğunu ve sazıyla besteler yapıp seslendirdiğini anlatan Poyrazoğlu, ''Çok sayıda bestem var. Beni burada tanırlar. Ayakkabısını tamir için gelenler kadar canı sıkılan ve saz dinlemek isteyenler de oluyor'' dedi.

Poyrazoğlu'nun ilgi gören sazlı ''Deprem'' bestesi şöyle:

''Deprem geldi Erciş eline

Ne civan koydu, ne mert, ne yiğit

Nazenin gelinler gitti elden

Ne yiğit kaldı, ne güzel

Deprem geldi Erciş eline

Nazenin güzelleri yiğitler gitti

Viran oldu bağ ile bahçemiz

Yiğitler gitti güzeller gitti

Ah dostlar canlar gitti''

aa

Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs