En Sıcak Konular

Esad’ın tanklarına karşı Türk bayrağı açtılar

16 Kasım 2011 11:21 tsi
Türk bayrağı yakanlara inat, bir grup Suriyeli de ölüm tehlikesini göze alarak dün Türk bayraklarıyla Esad’a karşı gösteri yaptı. Pankartlarla Ankara’ya teşekkür eden Suriyeliler, halay çekti.

Suriye’de rejim değişikliği isteyen muhalifler ile Şam yönetimi arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısı önceki gün zirveye çıktı. 24 saatte 70 Suriyeli hayatını kaybetti. Şam’da yapılan gösteride Türkiye bayrakları açıldı.

Arap Birliği’nin geçtiğimiz hafta üyeliğini askıya aldığı Suriye’de rejim taraftarlarıyla muhalifler arasındaki şiddet büyük bir hızla artmaya başladı. Ülke hızla iç savaşa sürüklenirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri’nden yapılan açıklamaya göre dün Şam’ın banliyöleri Humus, Dera, İdlip ve Hama’da 70’ten fazla kişi öldü. En şiddetli çatışmaların Suriye’nin güneyinde bulunan Dera şehrinde meydana geldiği açıklandı. Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümü Esad’a bağlı kalmaya devam eden askerlerden oluşuyor. Muhalif askerler tarafından kurulan Özgür Suriye Ordusu, ülkenin birçok bölgesinde orduya ve rejime silahlı destek veren sivil gruplara yönelik operasyonlar düzenliyor.

3600’Ü GEÇTİ

Suriye’de sekiz aydır devam eden şiddet olaylarında ölenlerin sayısının ise 3600’ü geçtiği tahmin ediliyor. İnsan hakları gözlemcileri kasımın daha şimdiden Suriye için en kanlı ay olduğunu söylüyor. İsyanın ilk aylarında barışçıl şekilde yapılan muhalif gösterilerin, rejimin orantısız güç kullanması nedeniyle yerini silahlı eylemlere bıraktığı yorumları yapılıyor.

ESAD'A KARŞI TÜRK BAYRAĞI AÇTILAR

Suriye’deki rejim karşıtı gösteriler dün de devam etti. Başkent Şam başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen gösterilerde Esad yönetiminin istifası istendi. Sivillere yönelik katliamları protesto eden Suriyeliler Türkiye’yi destekleyen sloganlar da attı. Başkent Şam’daki gösteride Esad’ı uyaran açıklamalarından dolayı Ankara’ya teşekkür eden Suriyeliler, Türk bayrakları açıp Esad’ı kınayan sloganlar attı.

GÖSTERİYE GİTMEYEN 14 YAŞINDAKİ MUHAMMED’İ ÖLDÜRDÜLER

SURİYE’deki Esad rejiminin son kurbanlarından biri de 14 yaşındaki öğrenci Muhammed el-Mleysa oldu. İddiaya göre Muhammed’in ölümüyle sonuçlanan süreç şöyle gelişti; Suriye’deki güvenlik güçleri, Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğinin askıya almasının ardından Şam’dan gelen talimat üzerine, tüm kentlerde olduğu gibi Deyr el-Zor’daki okullara da giderek öğrencilerden düzenlenen protesto gösterilerine katılmalarını istedi. Ancak Muhammed’in başında bulunduğu bir grup rejime destek gösterisine katılmayı reddetti. Grubun başındaki Muhammed bunu askerlere söyleyince göğsünden iki kurşunla vurularak öldürüldü.

TÜRKİYE’DEKİ ALBAY ASKERİ KONSEYİN BAŞINA

BU arada Suriye’de 40 yıldır iktidarda bulunan Baas yönetimini devirmek için mücadele eden Özgür Suriye Ordusu, dün Özgür Suriye Askeri Konseyi’nin kurulduğunu açıkladı. Özgür Suriye Askeri Konseyi’nin başına ise Albay Riyad el Esad’ın atandığı belirtildi. El Esad, iki hafta önce Habertürk yazarı Amberin Zaman’a konuşmuş ve Türkiye’nin Suriye’de tampon bölge kurmasını istemişti.

AIR FORCE ONE’DAN TÜRKİYE’YE MESAJ

Beyaz Saray, Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumunu mennuniyetle karşıladı. Asya turuna çıkan ABD Başkanı Barack Obama’ya eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, ‘Air Force One’ uçağında gazetecilere açıklama yaptı. Rhodes, “Türkiye’nin güçlü duruşunu memnuniyetle karşıladık’’ dedi ve Esad’ın tecrit edildiği gerçeğinin daha ileri götürüldüğünü kaydetti.

MUHALİFLER RUSYA’DA

Rusya, Suriyeli muhaliflere Suriye hükümetiyle görüşmelerde bulunup şiddeti sona erdirmeleri çağrısında bulundu. Burhan Galyun başkanlığındaki Suriye Ulusal Konseyi, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda üst düzey görüşmede bulundu. Galyun Moskova‘dan iktidarı bırakması için Esad’a baskı yapmasını istedi.

GAZETE HABERTURK

Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,349 µs