En Sıcak Konular

Suriye krizi masaya yatırılıyor

16 Kasım 2011 11:20 tsi
Arap Birliği, muhaliflere karşı şiddet kullandığı gerekçesiyle Suriye'nin üyeliğini askıya alışından sonra bugün Fas'ta tekrar toplanıyor.

Suriye, toplantıya katılmayacağını söyledi. Arap Birliği'nden Beşar Esad'a karşı yükselen en sert eleştiri, Ürdün'den gelmişti. Ürdün Kralı Abdullah, Esad'dan görevden ayrılmasını istedi. Arap Birliği'nin üyeliği dondurma kararına öfkeyle tepki veren
Suriye, bu adımın arkasında ABD'nin bulunduğunu söylüyor. Esad yönetimi, ''komplolara karşı taviz vermeyeceklerini'' açıkladı.

Fas'taki toplantıya, ''Suriye halkına zarar vermeyecek yaptırımların uygulanmasını'' talep eden Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılıyor. Arap Birliği toplantısının arefesinde, Başbakan Erdoğan'ın Suriye hükümetine yönelttiği sert eleştiriler dün gündeme damgasını vurdu.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı bugüne kadar kullandığı en sert ifadelerle kınayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhaliflerini öldüren ve hapse atan hiçbir rejimin ayakta duramayacağını söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan, "Mazlumun kanı üzerine gelecek inşa edilmez, aksi takdirde tarih kanla beslenen liderler olarak anar. Sen de Esad, şu anda o sayfayı açmaya doğru gidiyorsun." şeklinde konuştu. Erdoğan'ın açıklamalarıyla aynı gün Türkiye ile Suriye arasındaki ortak petrol arama projesinin rafa kaldırıldığı duyuruldu. Beyaz Saray, Türkiye'nin ''güçlü duruşundan'' memnuniyetini ifade etti.

Türkiye'deki BBC muhabiri, Türkiye ile Suriye arasında geçen yıl yaklaşık 2 buçuk milyar dolar olan ticaret hacminin şu an hemen hemen tamamen durmuş olduğunu aktarıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, halihazırda Suriye'ye elektrik ihracatına devam ettiklerini, fakat bunun da durdurulabileceğini söylüyor. Birleşmiş Milletler, Suriye'de Mart ayından bu yana devam eden protesto gösterilerinde şimdiye dek 3500'ü aşkın insanın öldürüldüğünü kaydediyor.

Ajanslar

Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs