En Sıcak Konular

İngiliz basını Ankara'nın tutumuna bayıldı

16 Kasım 2011 09:59 tsi
İngiliz basını Ankara'nın tutumuna bayıldı Başbakan Erdoğan'ın Suriye lideri Beşar Esad'ı hedef alan sert uyarısı ve Ankara'nın yaptırım tehditleri İngiltere basınında geniş yer buldu.

'Kanla beslenen' liderler

Guardian'ın ön sayfasında yer alan haberlerden biri, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a dün sarfettiği öfkeli sözler.

Suriye lideri ''kanla besleniyor'', diye yazan Guardian, Başbakan Erdoğan'ın dünkü şu sözlerine atıfta bulunuyor.

Erdoğan, ''Mazlumun kanı üzerine, gelecek inşa edilmez. Aksi takdirde tarih bu tür liderleri kanla beslenen liderler olarak anar. Esad, sen de şu anda, o sayfayı açmaya doğru gidiyorsun.'' demişti.

Guardian, insan hakları savunucularının verdiği bilgilere göre, pazartesi günü Suriye'deki çatışmalarda 70 kişinin öldüğünü ve haftasonu Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasından bu yana ölenlerin toplam bilançosunun 140'a ulaştığını bildiriyor.

Başbakan Erdoğan'ın Suriye liderine ''ucu uçurum olan yoldan bir an evvel dönmesi'' için çağrıda bulunduğunu yazan Guardian, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de ''Suriye maalesef çıkmaz bir sokağa girdi.'' uyarısına yer veriyor.

Guardian ayrıca, Türkiye ile Suriye arasındaki ortak petrol arama çalışmalarının da Ankara tarafından durdurulduğunun altını çiziyor.
'Bıçak sırtında'

Daily Telegraph'ın da manşetlerinden biri, Başbakan Erdoğan'ın Suriye hükümetine dün yaptığı çıkış.

''Türkiye eski müttefikini uyardı:'' diye yazıyor Telegraph, ''Esad, bıçak sırtında''.

Erdoğan, dünkü konuşmasında, ''Suriye yönetimi, bıçak sırtı gibi ince ve tehlikeli bir çizgi üzerindedir.'' demişti.

Ortak petrol arama projesinin rafa kaldırılmasının yanısıra Türkiye'nin Suriye'yi ihraç ettiği elektriği durdurmakla da tehdit ettiğini yazan Telegraph, Ankara'nın kısa bir süre içinde Suriye'yi eleştiren çevrelerde en ön sıraya yerleştiğini bildiriyor.

Gazete, ilk kez üst düzey bir Türk yetkilinin basına açıkça sınırın Suriye tarafında mülteciler için bir tampon bölge oluşturma olasılığını gündeme getirmiş olmasına da dikkat çekiyor.
Tampon bölge?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün danışmanı Erşad Hürmüzlü'nün ortaya attığı olasılık, Telegraph'ın ifadesiyle, ''Doğrudan askeri müdahale anlamını taşıyor.''

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Arap Birliği toplantısına katılmak için Fas'a hareket ettiğini bildiren Daily Telegraph, Davutoğlu'nun ''Suriye halkına zarar vermeyecek yaptırımlar uygulanması'' çağrısına yer veriyor.

Gazete, Türkiye'nin şu ana kadar açıkladığı önlemlerin Suriye hükümeti üzerinde kısa vadede etkin bir sonuç vermektense, sembolik önemi açısından dikkate değer olduğunu belirtiyor. Telegraph, Suriye'nin tükettiğinden daha çok elektrik üreten bir ülke olduğunun altını çizmiş.

Aynı haberi dış haber sayfalarında işleyen Times gazetesi de, elektriği kesme tehdidinin sembolik olduğu görüşünde. Times, Türkiye'den gelen elektriğin zaten Suriye'nin ihtiyacının sadece yüzde 6,7'sini karşıladığını belirtiyor.
Kim tahmin edebilirdi?

Konuyla ilgili bir yorum yazısına da yer veren Daily Telegraph'ın satırlarında, ''Yakın zamana değin komşularıyla sıfır sorun politikası vaadeden Türkiye'nin şu an Suriye'ye karşı uluslararası baskıların başını çekiyor olacağını kimse tahmin edemezdi. Ama doğrusu, Arap Birliği'nin kendi üyelerinden birisine, Libya'ya karşı askeri müdahaleyi destekleyeceğini de yakın zamana değin hiç kimse tahayyül edemezdi. Şu an ise, herşey mümkün.'' diye okuyoruz.

Yorum yazısında, Türk askerlerinin Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturma ihtimaline özellikle dikkat çekiliyor. Bunun örneğinin 1991 yılında Saddam Hüseyin'den kaçan Kürtler için oluşturulan tampon bölge olduğu hatırlatılıyor.

Daily Telegraph'taki yorum yazısı, ''Ve bunun nasıl sonuçlandığını hepimiz biliyoruz.'' deniyor.

BBC Türkçe



Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs