En Sıcak Konular

Bakan Dinçer: YÖK kendisi çaldı kendisi oynadı

15 Kasım 2011 20:27 tsi
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kendisi hakkındaki intihal suçlamalarını bir proje olarak nitelendirerek, "YÖK kendisi çaldı, kendisi oynadı. Bir YÖK karar verdi, cezalandırdı iki ayda, bir YÖK karar verdi, cezamı kaldırdı." dedi.



Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda üyelerin sorularını cevapladı. Dinçer, "Atama bekleyen öğretmenler açısından bakıldığında bugüne kadar KPSS sınav sonuçlarından hareketle kişi bazında 264 bin 277 mezunumuz öğretmenlik bekliyor." açıklamasını yaptı. Her yıl sadece eğitim fakültelerinden 33 bin 783 kişinin mezun olduğuna dikkat çeken Dinçer, bakanlığın ihtiyaç duyduğu öğretmen sayısını ise 126 bin 137 olarak açıkladı. Dinçer, "Bu ihtiyacımız 2014 yılına kadar biraz artacak, 137 bin 806'ya çıkacak." diye konuştu. Burada sistematik bir sorun olduğunu ifade eden Dinçer, popülist bir çözüm yerine kalıcı çözümler için çalıştıklarını aktardı.

Dinçer, Antalya'da bu hafta sonu yapılacak Öğretmen Çalıştayı'nda, öğretmenlik ile ilgili tüm konuların her boyutu ile tartışılacağını dile getirdi.

"CUMHURİYETE KARŞIN BİR SİSTEM ÖNERİSİNDE BULUNMADIM"

Sivas konuşmasında Cumhuriyete karşın başka bir sistem önerisinde bulunmadığını vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti: "Yine bir cumhuriyet önerisinde bulundum. Ancak halk için, halka rağmen ve halk adına yönetmek yerine; demokrasisi gelişmiş bir cumhuriyeti önerdim. Orada da yapılan temel şey, Cumhuriyetin sürdürülebilir bir yönetim sistemi olarak bu ülkede yerleşmesi ile alakalıydı. Ama bu ülkede maalesef belirli konuları, cumhuriyetçilik, devletçilik, laiklik gibi konuları tabu olarak gören, hele hele İslam ile ilgili konuları gündeme getirdiğinizde tüyleri diken diken olan bazı insanlar maalesef oradakilerin muhteva olarak neyi demek istediklerine bakmaksızın yapılan değerlendirmeleri, Cumhuriyetin bizatihi kendisine yapılmış bir eleştiri olarak aldılar." Bir bilim adamı olarak düşüncelerini ifade ettiğini söyleyen Dinçer, "Daha sonra bunlar gündeme geldiğinde de kanaatimi yeniden belirttim." ifadesini kullandı.

İntihal suçlamasının ise bütünüyle uydurma olduğunun altını çizen Dinçer, "O bir projedir. Sadece bu kadarını söylüyorum. YÖK kendisi çaldı, kendisi oynadı. Bir YÖK karar verdi, cezalandırdı iki ayda; bir YÖK karar verdi, cezamı kaldırdı. Ben doğrusu bunları hiç umursamadım. Ben biliyorum, Allah biliyor, o kadar net." şeklinde konuştu. Bunu çok ibretamiz bir hikaye olarak nitelendiren Dinçer, şöyle devam etti: "Siz buna bakacak olursanız, birisini yok et, yok etmek konusunda gücün yetmiyorsa önce yok edecek zemini hazırla ve yok etmeyi meşrulaştır, sonra yok et uygulamasıdır bu uygulama."

18. Milli Eğitim Şurası'nda 'Andımız'ın kaldırılması konusunun verilen bir önerge ile gündeme geldiğini ve reddedildiğini söyleyen Dinçer, "Böyle önergeler verilmesini, konunun tartışılmasını, insanların düşüncelerini serbestçe ifade etmelerini çok büyük tartışma mevzu yapmamak lazım. Bu ülkemizin demokratik açıdan geldiği noktanın da göstergesidir." değerlendirmesini yaptı.

"DIŞARIDAN İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ GETİRMEK GİBİ BİR PLANIMIZ YOK"

Milli Eğitim Bakanlığı'nda kadrolu 47 bin 234 İngilizce öğretmeni bulunduğunu söyleyen Dinçer, "Ek olarak da 8 bin 465 civarında İngilizce öğretmenine ihtiyacımız var. Dışarıdan da İngilizce öğretmeni getirmek gibi bir planımız yok." şeklinde konuştu.

DERSHANE SAYISI GİDEREK AZALIYOR

Talebin arzı kendiliğinden ortaya çıkardığını vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti: "Dershanelerin varlığı üzerinden bir tartışma yapmayı doğru yaklaşım olarak görmüyorum. Önemli olan böyle bir talebi yaratmayacak yapıyı kurmak. Bundan sonraki süreçte dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldıracak bir eğitim sistemini kurmaya ağırlık verilecek." Dinçer, alının tedbirlerle 2009-2010 yılında Türkiye'de 4 bin 103 dershane varken, 2010-2011 yılında bu rakamın 3 bin 972'ye düştüğüne dikkat çekti.

Örtülü ödenekler yoluyla Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden fazla olup olmadığı yönündeki sorulara değinen Dinçer, "Milli Savuma Bakanlığı'nın bütçesini oransal itibariyle etkileyebilecek herhangi bir örtülü ödenek kaynağının aktarıldığını düşünmek doğru olmaz. Türkiye'de tüm savunma ve güvenlik bütçemiz 38,6 milyar TL tutuyor. MEB, YÖK, üniversiteler, Yurtkur ve ÖSYM bütçesinin tamamının toplamı da 56.5 milyar TL." diye konuştu.

Kayıt parası tartışmalarına değinen Dinçer, "Türkiye'de 42 binden fazla okulumuz var. Türkiye'de bağış alan okul sayısı 3 bin civarındadır. 39 bin okulumuz bağış almıyor. Bütün gürültü patırtılar bağış alan büyük illerimizdeki okul yöneticilerinin üzerinden yürütülüyor. Bu 3 bin okulun bağış almaması halinde Türk eğitim sisteminin ciddi bir şekilde aksamayacağını da düşünüyorum." açıklamasında bulundu. Kayıt sırasında zorunlu bağış alınmasını yayımladığı bir genelge ile yasakladığını hatırlatan Dinçer, buna uymayanlar hakkında da soruşturma başlatıldığını belirtti.



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs