En Sıcak Konular

'Haber verildiği için 22 binada kimse yoktu'

15 Kasım 2011 16:59 tsi
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'da 9 Kasım günü yaşanan ikinci depremle ilgili, ''Depremde, daha önce hasar gören 25 bina çöktü. Bunların 22'si boştu. 2'i otel olmak üzere, 3 tanesinde 40 vatandaşımızı kaybettik. Herkes k

AK Parti Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Erdoğan, 9 Kasım Çarşamba akşamında meydana gelen Edremit merkezli 5,6 şiddetinde yaşanan ikinci depremde, daha önce hasar gören 25 binanın çöktüğünü, bunlardan 22'sinin boş olduğunu belirtti.

Çöken 2'isi otel, 3 binada ise 40 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Erdoğan, ''Herkes konuşuyor, niye haber verilmedi, niye şöyle yapılmadı, böyle yapılamadı? Haber verildiği için 22 binada kimse yoktu. Burada da insanlar olsaydı felaketin boyutu çok daha farklı olurdu. 22 binada, hamd olsun buralarda ayrı acı yaşamadık. Ama 3 binada, ne yazık ki 40 vatandaşımızı kaybettik'' diye konuştu.

Erdoğan, ilk depremin olduğu gün beraberindeki bazı bakanlarla birlikte deprem bölgesine gittiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

''Erciş ve Van merkezde hem arama kurtarma çalışmalarını yerinde izleme fırsatı bulduk hem de yardım dağıtımına yönelik bizzat müşahedelerim oldu. Aynı zamanda ilk anda gelen çadırların dağıtımına yönelik bizzat izlenimlerim oldu. Geçen cumartesi de beraberimdeki 10 bakan arkadaşımla hem Erciş hem Van'daki çalışmaları yerinde inceledik, tespitleri yaptık. Depremle ilgili son bilgileri orada basınla arkadaşlar paylaştı, bizler aramızda değerlendirmesini yaptık. Şu anda olgunlaşmış bilgileri paylaşmakta fayda görüyorum. İki depremde 644 vatandaşımızı kaybettik. ilkinde 604, ikincisinde 40 vatandaş olmak üzere. İki depremde enkaz altından 252 vatandaşımız yaralı kurtarıldı. Şu anda bölgede 4 bin 374 kamu görevlisi hizmet veriyor. Bölgede, şu ana kadar küsuratlı rakam vermeyeyim, 71 bin çadır, 330 bin battaniye dağıttık. 60 konteyner, 2 bin 300 mevlana evi de depremzedelerin hizmetine sunuldu.

Kar yağışı çalışmaları zorlaştırıyor, yaşam koşulları da zorlaşmaya başladı. Geçen cumartesi günü yaptığımız incelemelerin ardından bölgeye prefabrik ev sevkıyatına hız verdik. AFAD, TOKİ, Kızılay ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla 18 bin prefabrik evin ulaştırılmasını planlamış durumdayız. Firmalarla görüşme yaptık. Süratle bunların Van'a ulaşmasını sağlayacağız.''

Başbakan Erdoğan, ayrıca ilk etapta Adana, Mersin, İskenderun ve İstanbul'daki kamu sosyal tesislerini Van'daki depremzedelerin kullanımına açtıklarına işaret ederek, bununla sınırlı kalmayacaklarını, Türkiye genelinde nerede kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane varsa bunları depremzedeler açacaklarını bildirdi.

Depremzedelerin kamu lojman ve misafirhanelerine uçak ve otobüslerle sevk edilmeye başlandığını belirten Erdoğan, İstanbul'a ilk sevkıyatın da gerçekleştirildiğini anlattı.

Erdoğan, başka şehirlere sevk edilen depremzedelerin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmeleri için gereken tedbirlerin de alındığını vurguladı.

-Çiftçilerin kredi borçlarına erteleme-

Depremin yol açtığı yaraların acilen sarılması ve depremzedelerin hayatlarını kolaylaştırmak için bazı tedbirleri güncellediklerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

''Başbakanlık kaynaklarından acil yardım ödeneği olarak 17 milyon TL'yi aşkın rakamı Van depremi için yetkili olan mercilere havale ettik. Başbakanlığın Van depremi hesaplarında biriken miktar 132 milyon TL, Diyanet ve Kızılay ile birlikte toplam 200 milyon liraya ulaşmış durumda. AK Parti meclis grubumuz da 417 bin 826 lira yardım topladı. Değerli milletvekillerimizi tebrik ediyor, şükranlarımızı sunuyorum.

Maliye Bakanlığımız vergi uygulamaları bakımından Van'ın tamamı, Bitlis'in Adilcevaz, Ağrı'nın Patnos ilçelerini vergi uygulamaları bakımından 'mücbir sebep hali' ilan etti. 23 Ekim tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm beyanname ve ödemeler ileride belirlenecek bir tarihe kadar ertelendi. 23 Ekim tarihinden sonra her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresini ileri bir tarihe erteledik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız hayvancılıkla uğraşan ve zarar gören vatandaşlarımız için bir dizi tedbir açıkladı. Çiftçilerin kredi borçları 1 yıl süreyle, faizsiz olarak ertelendi. Depremde telef olan hayvanların, aynı sayıda verilmesi için TİGEM görevlendirildi. Dün, Bakanlar Kurulu'nda müzakere ettik. Depremden etkilenen üreticilere 4 aylık yem desteği ödemelerinin de çalışmasını başlattık.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise ilk etapta sigorta primlerini 1 yıl süreyle erteledi. Kısa çalışma ödeneğini devreye aldık, işçilerin mağdur olmaması için 550 ile bin 250 TL ücret ödenmesi kararlaştırıldı. Toplum yararına çalışma çerçevesinde 5 bin vatandaşımızın 8 ay süreyle istihdamı için çalışma başlatıldı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınları ile malul olanlar için aylık bağlanmasını öngören yasa tasarısı hazırlığı başlatıldı. Mevcut kanun 5 yıl sigortalılık öngörüyordu, biz bunu depremzedeler için 30 güne çekiyoruz. 66 öğretmenimizin 4'ünün yakınına aylık bağlanabiliyordu, biz yeni yasayla 66 öğretmenin tamamının ailesine aylık bağlanmasını olanaklı hale getirdik. Ayrıca yaralanan ve sakat kalanlara verilecek protez gibi tedavi araçları içinde katılım payı alınmayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız Van'daki vatandaşların elektrik borçlarını 1 yıl süreyle erteledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Van'daki KOBİ, esnaf ve sanatkar için bazı tedbirleri uygulamaya koydu.''

Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,611 µs