En Sıcak Konular

BDP: Muhalefet, Van'ın dramını tartışmıyor

15 Kasım 2011 16:05 tsi
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin hükümeti yıpratmamak için Van halkının dramını tartışmadığını savundu. Demirtaş, "Niye milliyetçiyim diyen bu kürsüden bunun hesabını sormuyor. Çünkü ırkçılar. Van halkının dramını muhalefet tartışmıyor.



Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş, Van depreminin üzerinden bir ay geçmesine rağmen sıkıntıların devam ettiğini söyledi. Kış şartlarının çok ağır olduğunu ifade eden Demirtaş, "Katkılarını dayanışmanızı asla esirgemeyin. Her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Kış koşulları sert geçecek. Van halkı göç etmeyi aklından çıkarmalıdır. Kim ne katkı sunabiliyorsa Van halkıyla dayanışma göstermelidir. Çocuklar zatürreden ölmeden katkıyı sunmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Depremzedeler için toplanan yardımların bölgeye gönderilmediği gerekçesiyle hükümeti eleştiren Demirtaş, "200 milyon lira para toplanmış fonda. Nerede harcadın? Duruyor. Bir hafta içinde satın al, Van konteynerlerle, geçici konutlarla dolsun. Libya'ya çanta ile para gönderiyorsun, Van'a niye göndermiyorsun. Niye konteyner alınmıyor?" diye sordu.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLİNCE HERŞEYİ DEVLET YAPACAK

Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi durumunda her şeyin devlet tarafından yapılacağını belirten Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Afet bölgesi ilan edilmesini istiyormuşuz. Ne olduğunu bile bilmeden vatandaşın kafasını karıştırıyormuşuz. Daha önce Bakanlar Kurulu kararı ile afet bölgesi ilanı yaptınız, orada fark neydi? Van afet bölgesi ilan edilince o zaman tek bir çivi dahi çakamazmış. Cümlenin devamını söyle. O çivileri hükümet çakmak zorunda yasa gereği. Afet bölgesi ilan edilince bütün çivileri sen çakmak zorundasın. Bunu niye anlatmıyorsun. 'Devlet afet bölgesi ilan etmiş, senin çivi çakmana gerek yok. Her şeyi ben yapacağım.' diyor. Bunu niye anlatmıyorsun. Afet bölgesi bu kadar zararlıysa bugüne kadar niye ilan ettiniz."

BEDELLİ DEĞİL, VİCDANİ RET

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen bedelli askerlik çalışmasını da değerlendiren Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de zorunlu askerlik meselesinin tartışmaya açılması gerektiğini, dünyanın bir çok ülkesinde zorunlu olmaktan çıkarıldığını bununda Türkiye'de hem Avrupa Konseyi ve AİHM kararları gereği zorunlu olarak yerine getirilmesi gerektiğini ifade ettik. Avrupa Bakanlar Konseyi aralık ayı sonuna kadar süre verdi. 'Vicdani ret ile ilgili düzenlemeyi yapmak zorundasın' diyor. Hükümet, vicdani reddi yapmak zorunda. Adalet Bakanı hazırlıklarının olduğunu ifade etmiş. Fakat uyanıklığa bakın ki vicdani redden önce bedelli çıkarmaya çalışıyorlar. Ne kadar para toplarsak. Böyle bir şey olabilir mi? Bu nasıl Türkiye mantığı, müteahhit mantığıdır. Memleket şirket, ceo nereden ne kadar kazanırız bunun hesabı içindeler. Bütün meselelere böyle bakıyorlar. Her konuya böyle bakıyorlar. Bedelli askerlik zaten haksızlık eşitsizlik yaratıyor. Parası olan kurtuluyor. Yoksullar gidip savaşta canını veriyor. Elektrik kesik evde, kendisi ülke için canını vermiş. Bedelli yerine vicdani ret hakkını tanıyacaksınız. Askerliği zorunlu olmaktan çıkaracaksın. Başka türlü adaleti sağlayamazsın. İlle de bedelli çıkaracağız diyorsan, parası olan faydalanmış emekçi çocuklarına ücretsiz yap. Son bir defa vicdani ret hakkı ile ele alınmak üzere yoksul çocuklarına bedelsiz yararlanma hakkı getir."

Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,576 µs